Νιώθεις κατάκοπη συναισθηματικά; Αυτά είναι τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις για την ψυχική σου υγεία

18.10.2019
Νιώθεις κατάκοπη συναισθηματικά; Αυτά είναι τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις για την ψυχική σου υγεία
Συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά. Σε όλους. Παραμελούμε τον εαυτό μας και χάνουμε την επαφή με αυτά που μας αρέσουν, λόγω της υπερβολικής έκθεσής μας σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μήπως αυτό σου θυμίζει κάτι; Έχεις μεγάλη καρδιά και ενδιαφέρεσαι πολύ για τους γύρω σου. Θέλεις να βοηθήσεις και να υποστηρίξεις όσους αγαπάς. Το να δίνεις στον εαυτό σου χρόνο, χρήματα και ενέργεια είναι πολύ όμορφο, αλλά μερικές φορές σε κάνει να ξεφεύγεις από τα όρια σου. Εάν πιστεύεις ότι δίνεις πολλά παραπάνω και αισθάνεσαι κόπωση και εξάντληση, οι παρακάτω μέθοδοι μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.

1. Θέσε όρια

Όπως λέει η Shonda Rhimes στο βιβλίο της «Year of Yes», το «όχι είναι μια πλήρης πρόταση». Μαθαίνοντας πώς να πεις όχι και ορίζοντας προσωπικά όρια μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη δύναμή σου και να αισθανθείς πιο ισορροπημένη.

2. Εντατικοποίησε τη ρουτίνα της αυτο-φροντίδας σου

Η φροντίδα του εαυτού σου δεν είναι μόνο να πίνεις πράσινο χυμό και να κάνεις γιόγκα καθημερινά. Μπορεί να είναι η πνευματική σου αυτο-φροντίδα, η σωματική, η συναισθηματική σου ρουτίνα, επίσης. Φρόντισε κάθε κομμάτι της ζωής σου και δημιούργησε μια ρουτίνα αυτο-φροντίδας για να βοηθήσεις στην υποστήριξη της συναισθηματικής, ψυχικής, σωματικής και πνευματικής σου πλευράς.

Διάβασε επίσης: Προσπαθείς να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία; Αυτό που πρέπει να "κόψεις" δεν θα σου αρέσει, αλλά...

3. Συνδέσου με το παιδί που έχεις μέσα σου

Όλοι έχουμε κρυμμένες πηγές ενέργειας και θεραπευτική δύναμη, πράγματα που αγαπήσαμε ως παιδιά, όπως η ζωγραφική, το σχέδιο ή το παιχνίδι στη φύση. Κάνε περισσότερα από αυτά ως ενήλικας και άφησε τον εαυτό σου να απολαύσει την ομορφιά της στιγμής.

4. Πάτα παύση προς όφελος της ευχαρίστησής σου

Φρόντισε τον εαυτό σου βάζοντας δραστηριότητες στο πρόγραμμά σου που αποτελούν πηγές ευχαρίστησης, χαράς και διασκέδασης. Άφησε τον εαυτό σου να κάνει μίνι-αποδράσεις. Αυτά σε ανακουφίζουν από την ένταση της ζωής σου και σου επιτρέπουν να δίνεις το παρών με τον αληθινό σου εαυτό. Εστίασε στο σκοπό και το πάθος. Όταν εντοπίζεις τα πράγματα που σε γεμίζουν, τα πράγματα για τα οποία έχεις αληθινό πάθος, η κόπωση μπορεί να εξαφανιστεί.

5. Βρες τρόπους για να αναγνωρίσεις τη δική σου απώλεια και θλίψη που δεν έχει επουλωθεί

Ως άνθρωπος με μεγάλη ευσπλαχνία, μπορείς βοηθώντας τους άλλους με υποσυνείδητο τρόπο να αντιμετωπίσεις τη δική σου απώλεια και θλίψη. Άφησε τον εαυτό σου να θρηνήσει και να δώσει στον εαυτό του την άδεια να νιώσει όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με την απώλεια. Μπορείς επίσης να δεις έναν ψυχολόγο - ζήτα την υποστήριξη του, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να θεραπεύσεις τον πόνο.

Διάβασε και αυτό: Αναζητάς την ευτυχία; Δεν θες αυτοπεποίθηση αλλά αυτοαποδοχή!

6. Εξασκήσου στην αυτοσυγκέντρωση

Για να αποφύγεις ή να ανακάμψεις από την κόπωση που φέρνει η συνεχής συμπόνια για τους άλλους, πάρε χρόνο για ανάλυση του εαυτού σου, προσδιόρισε τι είναι σημαντικό και ζήσε με έναν τρόπο που να τον αντανακλά. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας ευγενικές λέξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.