5 τρόποι να εκτονώσεις ανώδυνα τον θυμό σου

08.02.2020
5 τρόποι να εκτονώσεις ανώδυνα τον θυμό σου
H αναμονή σε μεγάλες ουρές, οι παρατηρήσεις από τους συναδέλφους, η οδήγηση μέσα στην ατελείωτη κίνηση. Όλα αυτά είναι που καταστάσεις μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση και να σε εκνευρίσουν. Αν και το να αισθάνεσαι θυμό από αυτές τις καθημερινές ενοχλήσεις αποτελεί μια φυσιολογική απάντηση στο άγχος, το να ξοδεύεις όλο το χρόνο σου οργισμένη για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σου, μπορεί να γίνει καταστροφικό.

Δεν είναι μυστικό ότι το να αφήνεις τον θυμό να σιγοβράζει ή το να έχεις εκρήξεις οργής, βλάπτει τις προσωπικές και επαγγελματικές σου σχέσεις. Αλλά επηρεάζει επίσης τη ψυχοσωματική κατάσταση σου. Αν κρατάς μέσα σου αυτόν τον εκνευρισμό, μπορεί να οδηγηθείς σε σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το άγχος.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να μάθεις να διαχειρίζεσαι και να διοχετεύεις την οργή σου εποικοδομητικά. Μια μελέτη του 2010 του American National Library of Medicine, διαπίστωσε ότι η ικανότητα να εκφράζεις την οργή σου με υγιή τρόπο μπορεί και να κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξεις καρδιακές παθήσεις.

Διάβασε και αυτό: Έχετε διαφορετικές απόψεις; 4 τρόποι να αντιμετωπίζεις καλύτερα την αντιπαράθεση

Ποια είναι, όμως, τα 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εκτονώσεις ανώδυνα τον θυμό σου, σύμφωνα με το healthline

Πάρε βαθιές αναπνοές

Όταν είσαι εν βρασμώ, είναι εύκολο να παραβλέψεις την αναπνοή σου. Αλλά αυτό το είδος της ρηχής ανάσας που έχεις όταν είσαι θυμωμένη, σε κρατά σε κατάσταση στρες.

Για να το καταπολεμήσεις, δοκίμασε να παίρνεις αργές, ελεγχόμενες αναπνοές που εισπνέεις από την κοιλιά σου και όχι από το στήθος σου. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σου να ηρεμήσει αμέσως.

Βρες μια καρέκλα ή ένα μέρος όπου μπορείς να καθίσεις άνετα, επιτρέποντας στο λαιμό και τους ώμους σου να χαλαρώσουν πλήρως.

Ανάπνευσε βαθιά μέσα από τη μύτη σου

Η εκπνοή σου να γίνει από το στόμα σου.

Δοκίμασε να κάνεις αυτή την άσκηση 3 φορές την ημέρα για 5 έως 10 λεπτά ή ανάλογα με τις ανάγκες.

Εξωτερίκευσε την αγανάκτηση σου

Οι εκρήξεις θυμού δεν σου κάνουν καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να εκφράσεις την αγανάκτηση σου σε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας σου μετά από μια ιδιαίτερα κακή μέρα. Επιπλέον, επιτρέποντας στον εαυτό σου να βρει χώρο να εκφράσει ένα μέρος του θυμού σου, αυτό σε βοηθά από το να το κρατήσεις μέσα σου.

Αυτό το διάβασες; Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία - Ιδού το πώς και το γιατί

Εκτόνωσε τον θυμό με το χιούμορ

Το να διατηρήσεις το χιούμορ σου σε μια στιγμή έντασης μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ισορροπία της κατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλά να γελάς με τα προβλήματά σου, αλλά το να τα εξετάζεις με πιο ανάλαφρο τρόπο, μπορεί να σε βοηθήσει.

Την επόμενη φορά που αισθάνεσαι ότι αναβλύζει η οργή σου, φαντάσου πώς μπορεί να φαίνεται αυτό το σενάριο σε έναν ξένο; Πώς μπορεί αυτό να του φαίνεται αστείο;

Αν δεν παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις πόσο ασήμαντες μικρές ενοχλήσεις γίνονται σημαντικές και σου χαλάνε την ημέρα.

Άλλαξε το περιβάλλον σου

Κάνε ένα διάλειμμα παίρνοντας κάποιο προσωπικό χρόνο από το άμεσο περιβάλλον σου. Εάν το σπίτι σου είναι ακατάστατο και σε εκνευρίζει, για παράδειγμα, πάρε το αυτοκίνητο για να πας μια μεγάλη βόλτα. Το πιθανότερο είναι όταν επιστρέψεις να είσαι πιο χαλαρή για να βάλεις σε τάξη το χάος.

Εστίασε σε αυτό που εκτιμάς

Αν και η υπερανάλυση των δυσάρεστων καταστάσεων της ημέρας σου μπορεί να σου φανεί ως το πιο φυσικό πράγμα που μπορείς να κάνεις, δεν θα σε βοηθήσει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Αντ 'αυτού, προσπάθησε να επαναπροσδιορίσεις τα πράγματα που πήγαν καλά. Εάν δεν μπορείς να βρεις κάτι που πήγε καλά, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να σκεφτείς πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει ακόμα χειρότερα.