6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση - Αν τα εντοπίσεις, απλά... κάνε κάτι

29.08.2020
6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση - Αν τα εντοπίσεις, απλά... κάνε κάτι
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι... πρόβλημα. Δεν χωρά αμφιβολία. Όχι μόνο μπορεί να σου απαγορεύσει να απολαύσεις τη ζωή σε όλη της τη χάρη, αλλά μπορεί επίσης να βάλει σε κίνδυνο την ψυχική σου υγεία και να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με αυτό, διάβασε παρακάτω ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι υποφέρεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση, έτσι ώστε να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις.

Δεν δέχεσαι φιλοφρονήσεις

Η μετριοφροσύνη είναι πράγματι καλή, ωστόσο, έχει να κάνει με το σωστό μέτρο. Εάν συμπεριφέρεσαι πολύ σεμνά, μπορεί να σημαίνει ότι δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις πότε το να είσαι ταπεινή πρέπει να σταματάει στις περιπτώσεις που πρέπει να αποδεχτείς ότι έκανες εξαιρετική δουλειά σε κάτι.

Θεωρείς τον εαυτό σου ένα συνηθισμένο άτομο

Η τυπική συμπεριφορά ενός ατόμου που δεν εκτιμά αρκετά τον εαυτό του, εντοπίζεται στο ότι δεν πιστεύει ότι αξίζει πολύ. Ένα τέτοιο άτομο πιστεύει ότι δεν είναι ικανό για πολλά πράγματα και πιστεύει ότι το να κάνει μια εξαιρετική δουλειά, συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή ήταν εύκολη.

Πιστεύεις ότι οι άλλοι παρατηρούν μόνο τα ελαττώματα σου και σε κρίνουν

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιμετωπίζει τον εαυτό του με αυστηρή κριτική και συχνά προβάλλει αυτήν την εσωτερική κριτική ως πραγματική από τους άλλους. Τείνει να πιστεύει ότι οι άλλοι βλέπουν μόνο την κακή πλευρά του και το κοροϊδεύουν, παρόλο που αυτό μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αναφέρεσαι πάντα σε απόψεις άλλων

Ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν πιστεύεις στον εαυτό σου είναι ο φόβος να εκφράσεις τη γνώμη σου. Είναι ευκολότερο να αναφερθείς στις απόψεις άλλων που είναι, κατά την άποψή σου, πιο αξιόπιστοι άνθρωποι, επειδή τους θεωρείς πιο αξιόλογους από εσένα.

Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, νομίζοντας ότι είναι καλύτεροι

Εάν δεν μπορείς να περάσεις ούτε ένα λεπτό χωρίς να σκεφτείς ότι κάποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από εσένα, η αυτοεκτίμησή σου σίγουρα πρέπει να δουλευτεί. Οι ψυχολόγοι προτείνουν να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, όχι μόνο επειδή αυτές οι συγκρίσεις είναι καταστροφικές, αλλά βασίζονται επίσης σε ψευδείς υποθέσεις.

Δεν δοκιμάζεις ποτέ νέα πράγματα γιατί φοβάσαι να αποτύχεις

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει έναν πολύ μεγάλο φόβο αποτυχίας, γι 'αυτό προτιμά να ακολουθεί ασφαλή μονοπάτια παρά να δοκιμάζει κάτι νέο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι και η αποτυχία ακόμα και αν φαίνεται ως απολύτως αβλαβής, μειώνει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους.