Είναι εύκολο να γίνω πρωινός τύπος αν έχω συνηθίσει να κοιμάμαι αργά το βράδυ;

09.12.2020
Είναι εύκολο να γίνω πρωινός τύπος αν έχω συνηθίσει να κοιμάμαι αργά το βράδυ;
Βαθιά στο λαβύρινθο του DNA σoυ, μια μικρή συλλογή γονιδίων ασκεί ισχυρή επίδραση στο αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος. Επίσης, διαμορφώνοντας την έμφυτη τάση σου προς το πρωί ή το βράδυ υπάρχουν και πολλές άλλες επιρροές - ορμόνες, ηλιακό φως, ηλικία, ακόμη και σε ποιο μέρος του πλανήτη ζεις. Εάν φυσικά έχεις την τάση να είσαι πιο δραστήρια και παραγωγική τη νύχτα, νομίζεις ότι μπορείς να παρακάμψεις αυτές τις βιολογικές και περιβαλλοντικές επιρροές; Μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου και να τον κάνεις πρωινό τύπο; Δεν θα είναι εύκολο - και μπορεί να μην είναι μόνιμο - αλλά η απάντηση μπορεί να είναι ναι, μπορείς.

Τι ακριβώς είναι ο χρονότυπος;

Η φυσική σου τάση να είσαι περισσότερο πρωινός ή νυχτερινός τύπος ονομάζεται μερικές φορές χρονότυπος.

Είτε είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις με το πρώτο φως ή είσαι στο πικ σου τις μεταμεσονύκτιες ώρες είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα γενετικής, αλλά μπορείς να αλλάξεις τους κύκλους του ύπνου και της αφύπνισης σου - ακόμη και αν αυτές οι αλλαγές δεν θα διαρκέσουν μια ζωή.

Μήπως ο χρονότυπος παραμένει ο ίδιος σε όλη σου τη ζωή;

Για πολλούς ανθρώπους, οι κύκλοι αφύπνισης και ύπνου αλλάζουν περισσότερες από μία φορές στη ζωή. Εδώ μας λέει η επιστήμη για τις βιολογικές και περιβαλλοντικές αιτίες που καθορίζουν το αν είσαι πρωινός ή νυχτερινός τύπος.

Διάβασε και αυτό: 5 συμβουλές για έναν καλό ύπνο και ένα χαρούμενο ξύπνημα

Ορμονικές αλλαγές

Μια μεγάλη αλλαγή στον χρονότυπό σου εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων. Για τους εφήβους, η έναρξη της εφηβείας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή προς μια προτίμηση μεταγενέστερης φάσης ύπνου που διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Εποχιακές επιπτώσεις

Οι εποχιακές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο νωρίς σηκώνεσαι και πόσο αργά κοιμάσαι. Το φως της ημέρας, μια από τις πιο ισχυρές επιρροές στον εσωτερικό κιρκαδικό ρυθμό σου, αλλάζει με τις εποχές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στις μεταβαλλόμενες εποχές.

Γεωγραφία

Ακόμα και το γεωγραφικό πλάτος του σπιτιού σου επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς σoυ. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πιο βραδυνή διάθεση είναι περισσότερο συνηθισμένη σε μέρη όπου το ηλιοβασίλεμα συμβαίνει αργότερα μέσα την ημέρα και ότι οι άνθρωποι τείνουν να προσανατολίζονται περισσότερο στην πρωινή εγρήγορση, σε γεωγραφικές τοποθεσίες πιο κοντά στον ισημερινό.

Αυτό το διάβασες; Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

Το συμπεράσμα

Εάν η υγεία, η δουλειά, η οικογένεια, η εκπαίδευση ή οι προσωπικοί σου στόχοι απαιτούν να είσαι πρωινός τύπος, μπορείς να κάνεις μια σταδιακή αλλαγή στις φυσικές τάσεις του ύπνου σου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να κάνεις την αλλαγή και ενδέχεται να επιστρέψεις στον γενετικά καθορισμένο χρονότυπό σου κάποια στιγμή στη ζωή σου, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνεις για να γίνεις από σήμερα κιόλας περισσότερο πρωινός τύπος.

Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις το πρόγραμμα του ύπνου σου. Οι νέες ρουτίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας και το να πέφτεις νωρίς στο κρεβάτι θα κάνουν τη διαφορά και ίσως διαπιστώσεις ότι η αλλαγή του φωτισμού στο ύπνο σου βοηθά επίσης. Μόλις αρχίσεις να σηκώνεσαι νωρίτερα, παρακολούθα τα τυχόν θετικά αποτελέσματα, αντάμειβε τον εαυτό σου συχνά και θύμιζε στον εαυτό σου τους γενικούς στόχους σου εάν η πορεία γίνεται δύσκολη.

Η αλλαγή του χρονοτύπου σου είναι μια πρόκληση και ίσως θελήσεις να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς σε θέματα του ύπνου εάν αυτές οι στρατηγικές δεν λειτουργούν για εσένα