Τα 5 πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας - Ναι, το κάνεις κι εσύ, αλλά καλό είναι να σταματήσεις

14.01.2021
Τα 5 πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας - Ναι, το κάνεις κι εσύ, αλλά καλό είναι να σταματήσεις
Σε κανέναν δεν αρέσουν τα ψέματα. Κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει αισθανόμαστε προδομένες και προσβεβλημένες. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που μόνες μας εξαπατούμε τον εαυτό μας, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Σε αυτή τη λίστα θα βρεις μερικά από τα πιο συνηθισμένα ψέματα που μπορεί να λες κι εσύ καθημερινά στον εαυτό σου και είναι βέβαιο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο επιζήμιος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος σκέψης.

«Είμαι θύμα του παρελθόντος μου»

Δεν είσαι θύμα του παρελθόντος σου, αλλά είσαι θύμα του παρόντος σου λόγω του παρελθόντος σου. Φυσικά, οι ενέργειες που έκανες προηγουμένως σε καθορίζουν. Όμως, οι τρόποι σκέψης των προηγούμενων εποχών και η ασταμάτητη ανάλυση του τι έχεις ήδη περάσει μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα λάθη. Το παρελθόν σου θα σε στοιχειώσει αν το αφήσεις.

Να θυμάσαι: η παραμονή στο παρελθόν σε απομακρύνει από το παρόν.

«Είμαι πολύ μεγάλη γι' αυτό»

Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλη για τίποτα. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έγινε 51 ετών τη χρονιά που ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα. Ο συνταγματάρχης Σάντερς άνοιξε το πρώτο του franchise KFC σε ηλικία 61 ετών.

Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που πετυχαίνουν σημαντικά επιτεύγματα όταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον τους. Εφόσον αμφισβητείς τον εαυτό σου και πιστεύεις ότι ο χρόνος σου έχει ήδη φύγει, τείνεις να χάσεις την αυτοπεποίθησή σου και την ικανότητά σου να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου.

Να θυμάσαι: δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή για να εκπληρώσεις τις επιθυμίες σου.

«Μπορώ να το κάνω αργότερα»

Αυτό είναι ίσως το πιο συχνό ψέμα που λέμε στους εαυτούς μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις ποτέ πόσο χρόνο έχεις πραγματικά. Μπορεί να ξυπνήσεις μια μέρα και να διαπιστώσεις ότι δεν έχεις πλέον χρόνο για τα πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον.

Να θυμάσαι: Αν περιμένεις την τέλεια στιγμή που όλα θα είναι ασφαλή και σίγουρα, ενδέχεται αυτή να μην φτάσει ποτέ.

«Κανείς δεν με καταλαβαίνει»

Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οπότε δεν είσαι μόνη. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει επειδή δεν συμφωνεί μαζί σου.

Να θυμάσαι: Το να είσαι διαφορετική είναι το φυσιολογικό και μερικές φορές ακούγοντας ένα άτομο με διαφορετική γνώμη, μπορεί να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου.

«Δεν είμαι σαν τους άλλους ... Δεν μπορώ να το κάνω αυτό»

Είμαστε όλοι οι άνθρωποι διαφορετικοί. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων, ικανότητες και προσωπικότητες. Τείνουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που φαίνεται να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα, αλλά παραβλέπουμε εντελώς το γεγονός ότι πιθανώς ξεκίνησαν από το τίποτα και δούλεψαν σκληρά για να πετύχουν.

Να θυμάσαι: Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου σε έναν πιο θετικό. Κάνε αυτήν τη φράση να γίνει το μότο σου: «Αν μπορούν να το κάνουν οι υπόλοιποι, μπορώ κι εγώ».