Η λέξη που είναι πιθανότερο να σε αγχώσει όταν τη λες

25.02.2021
Η λέξη που είναι πιθανότερο να σε αγχώσει όταν τη λες
Οι επιλογές στις λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα συναισθήματα μας

Το άγχος που προκαλούν παράγοντες όπως οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και η πανδημία και η μπορούν εύκολα να μας δημιουργήσουν συναισθήματα άγχους και εξάντλησης. Έχεις σκεφτεί ποτέ όμως ότι ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεις την κατάσταση σου μπορεί να σε επηρεάσει βιολογικά;

Δες και αυτό: Πώς να μιλήσεις με ευκολία με τον οποιονδήποτε

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχοθεραπευτή Seth Swirsky, το να λες λέξεις όπως "άγχος" και "αγχωμένη" για να περιγράψεις την κατάσταση σου μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να προκαλέσουν βιολογικές αντιδράσεις στο σώμα μας. "Το να λες ότι είσαι αγχωμένη μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες στο σώμα και τους νευροδιαβιβαστές του μυαλού που σε κάνουν να νιώθεις πολύ αγχωμένη".

Αυτό το είδες; Το να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένη, ίσως σε κάνει δυστυχισμένη - Και αυτός είναι ο λόγος

Η λύση παρ'όλα αυτά, δεν είναι να καταπιέζεις και να μην εξωτερικεύεις τα συναισθήματα σου, αλλά να χρησιμοποιείς λέξεις και εκφράσεις που θα επιδράσουν διαφορετικά στην ψυχολογία σου. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα νιώσεις άγχος, αντί να πεις "είμαι πολύ αγχωμένη", πες "έχω αρκετές υποχρεώσεις, αλλά είναι όλα υπό έλεγχο".