Πώς να βρεις τη χαρά στην καθημερινή σου ζωή (ακόμα κι αν σου φαίνεται αδύνατο)

26.02.2021
Πώς να βρεις τη χαρά στην καθημερινή σου ζωή (ακόμα κι αν σου φαίνεται αδύνατο)
Οι απλές τακτικές που θα σε βοηθήσουν

Ο τελευταίος χρόνος έκανε πιο δύσκολο από ποτέ το να βρούμε τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία στην καθημερινότητα μας. Αντί όμως να τα "βάψεις μαύρα" και να αφήσεις την κατάσταση να σε επηρεάσει στο έπακρο, μπορείς να βρεις τρόπους να προσαρμοστείς και να βρεις τη χαρά - ακόμα κι όταν φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο πράγμα.

Δες και αυτό: Το να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένη, ίσως σε κάνει δυστυχισμένη - Και αυτός είναι ο λόγος

Παρακάτω, θα βρείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προσθέσεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου - ξεκινώντας από σήμερα:

Ψάξε για νόημα
Ενώ τα γεγονότα της επικαιρότητας το κάνουν δύσκολο, είναι σημαντικό να σκεφτείς τι μπορείς να μάθεις από τις δύσκολες συνθήκες. Ίσως έχεις συνειδητοποιήσει ότι σου αρέσει πραγματικά να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου και δεν θέλετε να επιστρέψετε στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η κατανόηση του τι έχει διδάξει η καραντίνα μπορεί να κάνει τις σκληρότερες μέρες πιο χρήσιμες.

Εκτίμησε όσα έχεις
Όταν είμαστε αναστατωμένοι, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι όλα τα άλλα πηγαίνουν στραβά στη ζωή μας. Προσπάθησε να εστιάσεις σε όσα έχεις - ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο τα πόδια στα οποία στέκεσαι καθημερινά. Επίλεξε κάτι που κάνεις κάθε μέρα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σου ή τα λεπτά μέχρι να ετοιμαστεί ο καφές σου για να σκεφτείς για ποια πράγματα είσαι τι είστε ευγνώμων.

Κάνε χώρο για πάθος
Εάν η ημέρα σου είναι γεμάτη ευθύνες, σκέψου πώς μπορείς να βρεις έστω και 15 λεπτά για μια δραστηριότητα η οποία σε ενθουσιάζει. Η εύρεση της χαράς στη ζωή θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί βρίσκεσαι εδώ, και τι κάνει τη ζωή σου να είναι βιώσιμη, ουσιαστική και σκόπιμη.

Αυτό το είδες; Οι συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις το Σαββατοκύριακο

Επανασυνδέσου με τη φύση
Το να βγεις έξω είναι ζωτικής σημασίας για να βρεις τη χαρά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Landscape and Urban Planning συνέκρινε τη διάθεση των συμμετεχόντων μετά το περπάτημα στη φύση σε σχέση με εκείνων που περπατούσαν σε ένα περιβάλλον πόλης και διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι είχαν λιγότερο άγχος, αμφιβολίες και αρνητικά αποτελέσματα συνολικά.

Βρες ευκαιρίες για γέλιο
Όταν κάποιος γύρω σου γελάει, υπάρχει πιθανότητα 90% να φέρει ένα χαμόγελο και στο πρόσωπό σου. «Το γέλιο είναι μεταδοτικό, και το ίδιο χαρά», λέει η Leela R. Magavi, MD, περιφερειακή ιατρική διευθύντρια της Κοινοτικής Ψυχιατρικής. Εκτός από το ότι είναι μια προφανής μορφή διασκέδασης, υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη του γέλιου για την υγεία. «Όταν γελάμε, απελευθερώνουμε ενδορφίνες στο σώμα μας που μπορούν να προσφέρουν φυσική ανακούφιση από τον πόνο». Το γέλιο μειώνει επίσης το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επικοινώνησε με θετικούς ανθρώπους.
Η πεσμένη διάθεσή σου μπορεί να οφείλεται στο ότι ξοδεύεις πολύ χρόνο γύρω από απαισιόδοξα άτομα. «Όταν είμαστε γύρω από ευτυχείς ανθρώπους, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Nicole Arzt.