5 αιτίες που μπορεί να σου προκαλέσουν άγχος και πώς να τις αντιμετωπίσεις

06.03.2021
5 αιτίες που μπορεί να σου προκαλέσουν άγχος και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Νευρικότητα, πανικός, φόβος, εφίδρωση, γρήγορος καρδιακός παλμός: όλα μπορεί να είναι συμπτώματα άγχους. Και σε περιόδους πραγματικού κινδύνου, το άγχος και τα συμπτώματά του είναι εντελώς φυσιολογικά και υγιή. Αλλά μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μετατρέπονται σε υπερδραστηριότητα σε λάθος χρόνο και το άγχος καταλήγει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Τα αίτια του άγχους είναι διαφορετικά για όλους και παρακάτω μπορεί να αναγνωρίσεις μερικά από τα πιο κοινά.

Ανησυχία για τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Για μερικούς, το άγχος δεν προέρχεται από την ανησυχία για τον εαυτό τους, αλλά για το τι μπορεί να συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η Una McCann, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, λέει στο Health ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν όχι μόνο για κάτι που συμβαίνει στα παιδιά τους, στα στενά μέλη της οικογένειας ή στους φίλους τους, αλλά και για το πώς μπορούν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν, εάν συμβεί, κάτι κακό.

Πόσα χρήματα έχεις (ή δεν έχεις)

Ένας λόγος για τον οποίο τα οικονομικά μπορεί να προκαλέσουν άγχος είναι επειδή, στο μυαλό μας, τα χρήματα συνδέονται με την επιβίωση. «Τα χρήματα είναι πραγματικά ένας πόρος που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους μια αίσθηση ασφάλειας και ανασφάλειας», δηλώνει η Chloe Carmichael, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη. «Το να αισθανόμαστε ότι ο πόρος είναι λιγοστός, μπορεί πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η επιβίωσή τους κινδυνεύει σε πολύ πρωταρχικό επίπεδο».

Μια δίαιτα που δεν είναι πολύ υγιεινή

Δεν είναι μυστικό ότι εάν δεν τρως καλά, ίσως να μην αισθάνεσαι καλά. Αλλά μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική σου υγεία. Σύμφωνα με την Lily Brown, διευθύντρια του Κέντρου για τη Θεραπεία και τη Μελέτη του Άγχους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, μια κακή διατροφή και ο τρόπος που σε κάνει να αισθάνεσαι, μπορεί να σε κάνει πιο ευαίσθητη στις επιπτώσεις του άγχους.

Φόβος χωρισμού από έναν αγαπημένο

Ο χωρισμός από έναν άνθρωπο που τους προσφέρει φροντίδα είναι μια κοινή αιτία άγχους για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος και στους ενήλικες. «Συχνά ανησυχούν ότι κάποιο είδος βλάβης ή κάτι ανάρμοστο θα συμβεί στα πρόσωπα που τους φροντίζουν ενώ δεν βρίσκονται κοντά τους», σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. «Αυτός ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν να χωριστούν από τα κοντινά πρόσωπα τους και να αποφεύγουν να είναι μόνοι».

Η απώλεια ελέγχου σε μια κατάσταση

Λόγω της πανδημίας, αυτή η αιτία άγχους είναι αυτή που έχουν βιώσει ιδιαίτερα πολλοί άνθρωποι τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί άνθρωποι έχουν αγαπημένα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19 ή να πεθάνουν εάν αυτό τους συμβεί, ωστόσο τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να δουν αυτά τα αγαπημένα άτομα που κινδυνεύουν λόγω του ιού.

Πώς διαχειρίζεσαι τις αιτίες που πυροδοτούν το άγχος

Προσπάθησε να φροντίσεις τις σημαντικές δραστηριότητες αυτο-φροντίδας σου πριν συμβεί οποιαδήποτε χαώδης κατάσταση, λέει η Brown. «Ο φόβος εδώ είναι, για όλους μας, κάποια στιγμή, ότι κάτι χαοτικό πρόκειται να συμβεί. Και έτσι ένας σημαντικός στόχος είναι να σκεφτούμε πώς μπορείς να προετοιμαστείς για τη δύσκολη κατάσταση, φροντίζοντας τον εαυτό σου τώρα έτσι ώστε όταν η δυσκολία εμφανιστεί, να νιώθεις πιο ανθεκτική στη βάση σου».

Όταν κάτι έχει προκαλέσει το άγχος σου και αντιμετωπίζεις δύσκολα συναισθήματα εξαιτίας αυτού, οι δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης από μόνες τους είναι απίθανο να μειώσουν το άγχος σου, εξηγεί η Brown. Μόλις ξεκινήσει αυτή η ανησυχία, τότε ενεργοποιούνται μηχανισμοί αντιμετώπισης του προβλήματος όπως ο περισπασμός και η πρακτική ενσυνειδητότητα, λέει. Το άνοιγμα σε άλλους σχετικά με το τι βιώνεις μπορεί επίσης να επικυρώσει τα συναισθήματά σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος που έχει ξεκινήσει από την αιτία που το πυροδότησε.

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση αυτών των αιτιών νωρίτερα και όχι αργότερα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Αλλά αν το άγχος σου είναι σε σημείο που πιστεύεις ότι είναι ήδη εκτός ελέγχου, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία γιατρό για να σε βοηθήσει.