Χρόνιο άγχος: Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

08.04.2021
Χρόνιο άγχος: Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται
Yπάρχει μια σκληρή αλήθεια με την ψυχική μας υγεία: Το άγχος είναι αναπόφευκτο και αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής σε κάποιο σημείο της ζωής σου, έχεις βιώσει αυτά τα συναισθήματα συναισθηματικής ή σωματικής έντασης.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, μια πηγή από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το άγχος είναι η αντίδραση του σώματός μας σε μια πρόκληση ή μια απαίτηση (όπως ζητήματα σχέσης, πρόσφατος χωρισμός ή – κάτι σχετικό με το 2021 - μια πανδημία). Φυσικά, δεν είναι πάντα κακό. Σε σύντομες εξάρσεις, το άγχος μπορεί πραγματικά να σε ωφελήσει, όπως εάν προσπαθείς να αποφύγεις μια επικίνδυνη κατάσταση. Αλλά όταν το άγχος γίνεται σταθερό στη ζωή σου, μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει την υγεία σου.

Αυτό το είδος παρατεταμένου στρες είναι γνωστό ως χρόνιο άγχος, που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια και το σώμα σου μπορεί να συνηθίσει την παρουσία του κάτι που δεν το παρατηρείς καν τις περισσότερες φορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί. Παρακάτω, οι ειδικοί εξετάζουν το πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τα συμπτώματα του χρόνιου άγχους και τι να κάνει γι 'αυτό.

Τι είναι το χρόνιο άγχος και πώς διαφέρει από το οξύ άγχος;

Εάν νομίζεις ότι πάσχεις από χρόνιο άγχος, μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς πόσο καιρό το άγχος ήταν μέρος της ζωής σου. «Με το χρόνιο άγχος, συνήθως μιλάμε για έναν στρεσογόνο παράγοντα που παραμένει για εβδομάδες έως μήνες και όχι για ημέρες», λέει στο Health, η Amanda Spray, PhD, ψυχολόγος στο NYU Langone. Είναι χρήσιμο να το θεωρούμε ως μια υποκείμενη ανησυχία, κάτι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αλλά μπορεί να ενταθεί όταν ενεργοποιηθεί.

Το οξύ άγχος, από την άλλη πλευρά, είναι το άγχος που σε χτυπά γρήγορα και εξαφανίζεται γρήγορα, όπως όταν αναγκάζεσαι να πατήσεις τα φρένα κατά την οδήγηση ή όταν μαθαίνεις άσχημα νέα, που προκαλούν αμέσως την αίσθηση ότι το στομάχι σου ανακατεύεται.

5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για το άγχος σου

Ποια είναι τα συμπτώματα του χρόνιου άγχους;

Ο καθένας αντιδρά στο χρόνιο άγχος διαφορετικά, λέει η Spray. Αλλά το γενικό θέμα είναι ότι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αναστατωμένη. «Τα συμπτώματα του χρόνιου άγχους πλήττουν πολλές από τις βασικές σου λειτουργίες, όπως τον τρόπο που κοιμάσαι και τρως», λέει η Susan Albers-Bowling, ψυχίατρος στην Cleveland Clinic. «Μπορούν να μεταστραφούν σε ακραία κατάσταση - προβλήματα στον ύπνο ή υπερβολικό ύπνο, είτε στην υπερβολική κατανάλωση τροφής ή στην απώλεια της όρεξής σου».

Μερικά άλλα εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα χρόνιου άγχους, ειδικά αν το αισθάνεσαι για μερικές εβδομάδες, περιλαμβάνουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες, γαστρεντερικά προβλήματα και πόνο, λέει η Spray. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γνωστικές σου ικανότητες μπορεί επίσης να υποφέρουν, κάνοντας σε να νιώθεις σύγχυση ή ανίκανη να σκεφτείς γρήγορα και καθαρά, προσθέτει η Δρ. Albers-Bowling.

Εκτός όλων αυτών, το χρόνιο άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις ασθένειες, καθιστώντας σε πιο ευαίσθητη σε ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Ορισμένα εμβόλια μπορεί επίσης να είναι λιγότερο αποτελεσματικά για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο άγχος.

Έχεις άγχος: 10 μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορούν να σε... σώσουν!

Τι μπορεί να προκαλέσει χρόνιο άγχος;

Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, λέει η Spray και αυτές ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. «Το χρόνιο άγχος μπορεί να έρθει σε πολλές διαφορετικές μορφές: οικονομική δυσχέρεια, εμπειρίες διακρίσεων και ρατσισμού, απασχόληση, συνθήκες υγείας, χρόνιος πόνος», λέει. Το τραύμα, η επισιτιστική ανασφάλεια, τα αβέβαια πολιτικά κλίματα, οι δυσλειτουργικές σχέσεις και η φτώχεια, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χρόνιο άγχος, αναφέρει η Δρ. Albers-Bowling.

Πώς αντιμετωπίζεται το χρόνιο άγχος και πότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό;

Δεν υπάρχει μια απλή λύση για όλες τις επιλογές θεραπείας για χρόνιο άγχος, λέει η Spray. «Αυτό είναι επίσης περίπλοκο, επειδή υπάρχουν ορισμένοι χρόνιοι στρεσογόνοι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία», λέει, εξηγώντας ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς να μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν την πηγή του χρόνιου άγχους τους. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση των σκέψεων και της γνωστικής λειτουργίας κάποιου», εξηγεί. Η Spray προσθέτει ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μάθουν τι να κάνουν με αυτές τις σκέψεις, ώστε να τις διαχειριστούν καλύτερα.