Οι συμβουλές για ξεκινήσεις ημερολόγιο, το οποίο συνδέεται επιστημονικά με την ευτυχία

05.12.2021
Οι συμβουλές για ξεκινήσεις ημερολόγιο, το οποίο συνδέεται επιστημονικά με την ευτυχία
Εάν θέλεις να αυξήσεις τα επίπεδα ευτυχίας σου, κάνε το ημερολόγιο συνήθεια με αυτές τις επαγγελματικές συμβουλές

Η καταγραφή των σκέψεων, των συναισθημάτων και των εμπειριών από την ημέρα σου μπορεί πραγματικά να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, και ακόμα πιο ευτυχισμένη. Επίσης, μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου σου για να αυξήσει τα συναισθήματα γαλήνης και ευτυχίας, τα οποία λένε στον εγκέφαλό σου να σταματήσει να απελευθερώνει ορμόνες του στρες και να αρχίσει να παράγει ηρεμιστικές ορμόνες.

4 τρόποι για να είσαι πιο ευτυχισμένη παρά τον ελάχιστο ήλιο

"Το γράψιμο μας βοηθά γιατί μας δίνει μια διέξοδο για τα συναισθήματά μας αντί να τα κρατάμε κλειστά", εξηγεί η Laura Lewis Mantell, γιατρός ειδικευμένη στη διαχείριση του πόνου και του στρες. "Το γράψιμο μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε τις εσωτερικές μας εμπειρίες προτού τις μοιραστούμε με άλλους και αν γράψουμε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε νόημα σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας".

Δες παρακάτω πώς μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις ημερολόγιο για να τονώσεις την ευτυχία σου:

Απλώς γράψε κάτι που σας έκανε χαρούμενη
Αν θέλεις να ξεκινήσεις να γράφεις ημερολόγιο και δεν ξέρεις πώς, η απλούστερη επιλογή είναι να καταγράψεις τα καλά πράγματα που σου συνέβησαν και θετικά συναισθήματα σου. "Αν ο στόχος είναι συγκεκριμένα να νιώθεις πιο ευτυχισμένη, μπορεί να βοηθήσει να σημειώσεις δύο με τρία πράγματα που σε έκαναν να νιώσεις ευτυχισμένη εκείνη την ημέρα", προτείνει η Chloe Carmichael, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας. "Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει την προσοχή σου σε αυτά τα θέματα, αλλά θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σου να τα αναζητά όλη την ημέρα".

Γράψε για τι είσαι ευγνώμων
Το να γράφεις όχι μόνο αυτά που σε κάνουν χαρούμενη, αλλά και αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμονων, σε βοηθά επίσης να εστιάσεις στα θετικά στη ζωή σου. Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνει δύο ή τρία, ή (όσα πολλά θέλεις) συγκεκριμένα πράγματα—στοιχεία, ενέργειες, εμπειρίες, άτομα—για τα οποία είσαι ευγνώμονων κάθε μέρα. Όπως ακριβώς συμβαίνει όταν γράφεις για αυτά που σε κάνουν χαρούμενη, το μυαλό σου θα αρχίσει να αναζητά πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.

Γράψε τι σε στενοχωρεί
Μια άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει να γράψεις μερικά πράγματα που σε ενόχλησαν ή που βρήκες ενοχλητικά εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, εάν ακολουθήσεις αυτήν τη μέθοδο, υπάρχει ένα σημαντικό δεύτερο βήμα. Αντί να δηλώνεις απλώς προβλήματα και ανησυχίες, σημειώσε τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις πιο αποτελεσματικά.

Όρισε τις προθέσεις σου
Εάν νιώθεις μπερδεμένη και δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις, σκέψου τι προσπαθείς να πετύχεις - με άλλα λόγια, γιατί θέλεις να ξεκινήσεις να κρατάς ημερολόγιο; Ο καθορισμός μιας πρόθεσης σε βοηθά να ξεκινήσεις τη διαδικασία με μεγαλύτερη ευκολία. Στη συνέχεια, βάλε ένα χρονόμετρο. "Γράφε συνεχώς (για 10 έως 20 λεπτά) για τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά σου σχετικά με κάτι στη ζωή σου: δουλειά, χρήματα, οικογένεια, υγεία, κοινωνική ζωή", λέει η Δρ Mantell. Ρύθμισε το χρονόμετρο στο τηλέφωνό σου και συνέχισε να γράφεις - το μυαλό σου θα βρει τη σωστή κατεύθυνση.

Κάνε ερωτήσεις
Η Margaret Moore, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Wellcoaches Corporation, προτείνει να χρησιμοποιήσεις ένα σύνολο καθημερινών ερωτήσεων για να ξεκινήσεις, όπως: Τι πάει καλά; Τι προκαλεί δυσφορία; Ποιες είναι οι ευκαιρίες μου να αναπτυχθώ ή να δοκιμάσω κάτι νέο; Μην ανησυχείς για το αν έχεις τη "σωστή" απάντηση, καθώς δεν υπάρχει - απλά ξεκίνησε να γράφεις και δες πού θα σε οδηγήσει.