Το Pantone Χρώμα της Χρονιάς 2022 είναι εδώ — και είναι εντελώς απροσδόκητο

10.12.2021
Το Pantone Χρώμα της Χρονιάς 2022 είναι εδώ — και είναι εντελώς απροσδόκητο
Για πρώτη φορά, η Pantone δημιούργησε μια ολοκαίνουργια απόχρωση για το Χρώμα της Χρονιάς

Όταν επέλεξε το Pantone Χρώμα της Χρονιάς 2022, το Pantone Color Institute έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ τα τελευταία 22 χρόνια από τότε που παρουσίασε το πρώτο του Χρώμα της Χρονιάς το 2000: Δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο χρώμα αντί να επιλέξει ένα από την ήδη τεράστια γκάμα αποχρώσεων της εταιρείας. Για να αντικατοπτρίζει πραγματικά τη μεταμορφωτική εποχή που ζούμε αυτή τη στιγμή, ακόμη και η διαδικασία πίσω από την επιλογή του Χρώματος της Χρονιάς έπρεπε να σπάσει την παράδοση. Μετά από πολλή σκέψη, η εταιρεία κατέληξε σε ένα νέο χρώμα που συμβολίζει αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές αλλαγής. Και αυτό είναι το Very Peri, μια ζωηρή απόχρωση του μπλε μυρτιάς με αναζωογονητικούς βιολετί-κόκκινους τόνους.

Ο Lee Eiseman και η Laurie Pressman, εκτελεστικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, αντίστοιχα, μιλούν για το νόημα και τη διαδικασία πίσω από το Χρώμα της Χρονιάς 2022.

Το νόημα πίσω από το Χρώμα της Χρονιάς
Από το ξεκίνημα του, το Χρώμα της Χρονιάς Pantone προσπάθησε να περιλάβει την παγκόσμια πολιτιστική στιγμή. Το Very Peri προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το επόμενο έτος. «Ενσαρκώνει μια θαρραλέα παρουσία και ενθαρρύνει την προσωπική εφευρετικότητα και δημιουργικότητα», λέει ο Eiseman. «Και αν υπήρξε ποτέ ιστορικά μια στιγμή που το χρειαζόμασταν - χρειαζόμαστε αυτή την ενθάρρυνση, χρειαζόμαστε αυτή την ανάταση». Αυτή η σύνθετη απόχρωση θεωρείται μέλος της οικογένειας του μπλε, η οποία γενικά θεωρείται οικεία, σταθερή και άνετη, αλλά εμποτίζοντάς την με τον τόνο του βιολετί-κόκκινου, κερδίζει ενέργεια και δυναμισμό. Αυτός ο συνδυασμός ψυχρών και ζεστών τόνων είναι νέος και απροσδόκητος, μια αντανάκλαση του είδους της καινοτομίας που απαιτεί αυτή η στιγμή της ιστορίας. «Μας βοηθά να αγκαλιάσουμε το μέλλον, τις δυνατότητες, καθώς ξαναγράφουμε τη ζωή μας», λέει ο Eiseman.

«Είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε μια ασυνήθιστη εποχή, σε σύγκριση με το πώς ζούσαμε πριν», λέει η Pressman. "Είτε εξετάζουμε τη συνέχιση όλων αυτών των περιβαλλοντικών διαμαρτυριών, τις πολιτιστικές συγκρούσεις για την κοινωνική ανισότητα σε διάφορα μέρη του κόσμου, και φυσικά, υπάρχει η παγκόσμια πανδημία. Επομένως, όλα αυτά τα πράγματα μαζί επηρεάζουν τις κοινωνικές, πολιτιστικές και προσωπικές μας αξίες. Και ο καθένας μας με διαφορετικούς τρόπους, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά, ψάχνει να ξαναγράψει τις ζωές μας και να ξανασκεφτεί ποιες είναι οι ζωές μας, γιατί ήταν τόσο διαφορετικές». Το Very Peri συμβολίζει την ανάγκη για δημιουργικές λύσεις και το σθένος για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Πώς επιλέχθηκε το Χρώμα της Χρονιάς Pantone 2022
Συνήθως, το Χρώμα της Χρονιάς επιλέγεται από τα περισσότερα από 2.000 υπάρχοντα χρώματα της Pantone. Αλλά για το 2022, η εταιρεία αποφάσισε ότι ήταν απαραίτητο να διαμορφώσει ένα νέο χρώμα, το Pantone 17-3938 Very Peri, το οποίο θα προστεθεί τώρα στην επιλογή των μονόχρωμων τσιπ της εταιρείας. «Κοιάζοντας τριγύρω, και αν πρέπει να σκεφτείς μια λέξη, αυτή ήταν 'μεταμόρφωση'. Αν εξετάζεις τη μεταμόρφωση και το τι συμβαίνει παγκοσμίως, πώς σηματοδοτείς τη μετάβαση που διανύουμε αν δεν το δείξουμε αυτό μέσω του χρώματος;» ρωτάει η Pressman. Η αλλαγή της διαδικασίας για την επιλογή του Χρώματος της Χρονιάς ήταν ένας άλλος τρόπος για να αντικατοπτριστεί η καινοτομία αυτής της στιγμής.

Η ομάδα ήξερε ότι ήθελε ένα φουτουριστικό χρώμα που να αντικατοπτρίζει την παγκόσμια καινοτομία που συντελείται αυτή τη στιγμή και να έχει σχέση με τον ψηφιακό κόσμο - τις τεχνικές πτυχές της ανάπτυξης του χρώματος και της αναπαραγωγής του σε μέσα(τυπωμένο χαρτί, βαμμένο ύφασμα, ψηφιακά στοιχεία κ.λπ.).