Κόψε τη γκρίνια τώρα!

24.06.2009
Μήπως όλα σου βρωμάνε και όλα σου ξινίζουν; Μήπως πρήζεις τους φίλους και την οικογένειά σου με τα παράπονά που κάνεις και δεν έχουν τελειωμό; Μήπως ο αγαπημένος σου σε φωνάζει Μις Γκρίνια; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουν όλα αυτά. Μάθε πως θα μειώσεις τα επίπεδα γκρίνιας που σε χαρακτηρίζουν με 5 απλές κινήσεις.

Μήπως όλα σου βρωμάνε και όλα σου ξινίζουν; Μήπως πρήζεις τους φίλους και την οικογένειά σου με τα παράπονά που κάνεις και δεν έχουν τελειωμό; Μήπως ο αγαπημένος σου σε φωνάζει Μις Γκρίνια; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουν όλα αυτά. Μάθε πως θα μειώσεις τα επίπεδα γκρίνιας που σε χαρακτηρίζουν με 5 απλές κινήσεις.

Σκέψου γιατί γκρινιάζεις:

Αν τα αίτια της γκρίνιας σου προκύπτουν από το άγχος της καθημερινότητας (οι λογαριασμοί που τρέχουν, η βενζίνη που έφτασε στα ύψη, το φαγητό που κάηκε) πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Εννοείται, πως τέτοια μικροπράγματα δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά όλη σου τη ζωή. Προσπάθησε να βλέπεις την θετική πλευρά όλων των καταστάσεων που προκύπτουν.

Μην παραπονιέσαι για κάτι ενώ στην πραγματικότητα σε ενοχλεί κάτι άλλο:

Καλό είναι να λες αυτό που πραγματικά σε απασχολεί και όχι να εκφράζεις άσχετα παράπονα και μουρμούρα. Για παράδειγμα, αν σε ενοχλεί που ο αγαπημένος σου βγαίνει συχνά με τους φίλους του, είναι λάθος να του παραπονιέσαι επειδή τάχα σε αφήνει μόνη. Μπορείς να του πεις αυτό που σε ενοχλεί (το ότι βγαίνει με τους κολλητούς) και να ζητήσεις να μειώσει λίγο τις εξόδους του. Αν πάλι παίρνεις λίγα χρήματα από τη δουλειά σου, μην παραπονιέσαι για το φόρτο εργασία αφού στην πραγματικότητα αυτό που σε ενοχλεί είναι η αύξηση που δεν πήρες.

Η υγεία πάνω απ' όλα:

Αν η υγεία σου βρίσκεται σε καλή κατάσταση δεν πρέπει να παραπονιέσαι για τίποτα. Συχνά, οι άνθρωποι ξεχνούν την αξία του αγαθού της υγείας και παραπονιούνται για το οτιδήποτε. Άλλωστε, αν σκεφτείς τα καλά στοιχεία που υπάρχουν στη ζωή σου θα ενθουσιαστείς. Είναι λάθος να μπερδεύεις μερικές άτυχες στιγμές που συμβαίνουν στο γραφείο ή στο σπίτι, με την εντύπωση πως είσαι άτυχη γενικά.

Με την γκρίνια δεν κερδίζεις την προσοχή:

Συχνά παραπονιόμαστε ή γκρινιάζουμε για να κερδίσουμε την προσοχή κάποιου συγκεκριμένου ατόμου ή γιατί απλά θέλουμε να είμαστε στο επίκεντρο της προσοχής. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι πως έχει μεγάλη σημασία το πώς και το για ποιό λόγο μπαίνεις στο κέντρο της προσοχής. Η γκρίνια μοιάζει με αρρώστια που μπορεί να σε καταλάβει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σκέψου απλά πως και εσύ η ίδια δεν θα μπορούσες να αντέξεις την γκρίνια σου πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Γιατί να το κάνουν οι γύρω σου;

Κάνε μια λίστα με όλες τις υπέροχες στιγμές της ζωής σου:

Σίγουρα, όλοι έχουμε ζήσει καλές και άσχημες στιγμές. Πάρε στυλ και χαρτί και αποτύπωσε μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής. Κάθε φορά που θα νιώθεις πως θέλεις να ξεσπάσεις και να αρχίσεις τα παράπονα και τη γκρίνια, διάβασε το χαρτί αυτό και θυμήσου μερικές από τις ευτυχισμένες ημέρες που έχεις ζήσει. Μην ξεχνάς να συμπληρώνεις τη λίστα τακτικά και μόλις έχεις κάποια καινούργια ευτυχισμένη εμπειρία.

Προσοχή:

1. Μην περιμένεις θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει πολύ εξάσκηση και αυτοσυγκέντρωση για να ξεπεράασεις την αρνητική διάθεση για τη ζωή και την γκρίνια.

2. Μην περιμένεις από τους άλλους να πιστέψουν πώς άλλαξες πραγματικά. Χρειάζεται χρόνος για να καταλάβουν και οι γύρω σου την φιλότιμη προσπάθεια που κάνεις.

Κ.Π