Τα γνωρίσματα της καπάτσας γυναίκας

06.09.2010
Μεγαλώνοντας, όλοι σου έλεγαν: πρέπει να μεγαλώσεις, πρέπει να γίνεις καταφερτζού! Καπάτσα δηλαδή, που προέρχεται από την ιταλική λέξη capace. Στην ιταλική καπάτσος είναι ο ικανός να πετυχαίνει τους σκοπούς του και να επωφελείται από τις εκάστοτε περιστάσεις.

Μεγαλώνοντας, όλοι σου έλεγαν: πρέπει να μεγαλώσεις, πρέπει να γίνεις καταφερτζού! Καπάτσα δηλαδή, που προέρχεται από την ιταλική λέξη capace. Στην ιταλική καπάτσος είναι ο ικανός να πετυχαίνει τους σκοπούς του και να επωφελείται από τις εκάστοτε περιστάσεις.

Από την άλλη, κάποτε ο σοφός λαός ονόμαζε καπάτσες τις γυναίκες που με διάφορα τεχνάσματα και πονηριές κατόρθωναν από τα χαμηλά ν' ανεβούν στα ψηλά, με βασικό σκοπό το γάμο με ευκατάστατο και κοινωνικά αναγνωρισμένο κύριο, οι οποίες διακρίνονταν για την πονηριά τους. Καλή ή κακή η καπατσοσύνη μπορεί να σου προσφέρει πολλά.. Εσύ μένει ν' αποφασίσεις πως θα χρησιμοποιήσεις το ταλέντο του να καταφέρνεις τους γύρω σου.

Α. Η καπάτσα κολλητή καταφέρνει να σε πείσει να βγείτε για ποτό ή να φύγετε ένα τριήμερο οι δυο σας και μόνο χωρίς άντρες, κάνοντας σου το απόλυτο κήρυγμα για το πως τ' αρσενικά έχουν κυριεύσει τη ζωή μας και κινούμαστε πια βάσει του προγράμματός τους. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα θυμηθεί να σου πει ότι ο αγαπημένος της έφυγε με τους κολλητούς του κι την άφησε μπουκάλα, κι εσύ θα νιώσεις πόσο θύμα είσαι για μια ακόμα φορά (που σκοτώθηκες με τον αγαπημένο σου χωρίς λόγο)!

Τι να κρατήσεις: να κρατήσεις την ιδέα πως δεν πρέπει να στηρίζεις το πρόγραμμά σου βάσει του προγράμματος του καλού σου και να πάρεις αμέσως τις κολλητές για ένα γρήγορο καφεδάκι μέσα στην ημέρα.

Β. Η καπάτσα- συνάδελφος θα σου κάνει τρελό κήρυγμα για το πως οι υπερωρίες, χωρίς να τις πληρώνεσαι, καταστρατηγούν τα εργασιακά σου δικαιώματα και για την άδεια που δικαιούσαι να πάρεις και για το πώς σε εκμεταλλεύονται οι εργοδότες. Την στιγμή φυσικά που εσύ θα σταματήσεις να κάνεις τις περιβόητες υπερωρίες, η καπάτσα θα βρει την ευκαιρία να κάνει υπερπροσπάθεια στη δουλειά, παίρνοντας την προαγωγή στη θέση που πάντα ονειρευόσουν.

Τι να κρατήσεις: το πείσμα να πετύχεις στη δουλειά σου με κάθε τρόπο. Αφαίρεσε τη δολοπλοκία της καπάτσας και πρόσθεσε την εργατικότητά σου.

Τα γνωρίσματα της καπάτσας:

* Οι άντρες γίνονται θύμα στα πόδια της από τον πρώτο μήνα και χωρίς να το καταλάβουν από φανατικοί εργένηδες μετατρέπονται σε άντρες με σκοπό το γάμο. Εκείνη τους έχει πείσει πως τέτοιο κελεπούρι που είναι, δεν θα το βρουν συχνά.

* Μπορεί να είναι 20 χρονών αλλά έχει μάθει να μην της χαλάνε κανένα χατίρι. Πρώτο και μεγαλύτερο θύμα στην υπόθεση αυτή ο μπαμπάς της, κι ακολουθούν τα έτερα αρσενικά.

* Μπορεί να δουλεύει λιγότερο απ' όλους αλλά να πιστεύουν όλοι πως υπερκουράζεται.

* Είναι η πρώτη που υποστηρίζει πως απεχθάνεται τους γάμους και τα πανηγύρια μέχρι να της γίνει η πρόταση και να βάλει το μονόπετρο. Άπαξ και γίνει αυτό, από Σαμάνθα Τζόουνς, μεταμορφώνεται σε Σάρλοτ Γιορκ.

Aπό την Κατερίνα Πατούλια ([email protected])

Γίνε φίλη του Womenonly και στο Facebook