12 ερωτήσεις αλλάζουν τη ζωή σου (μέρος Ά)

11.01.2010
Μήπως νιώθεις πως η ζωή σου έχει βαλτώσει και βρίσκεσαι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά; Μήπως αισθάνεσαι πως θα ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου συνολικά αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Αρκεί να κάνεις τις παρακάτω 12 ερωτήσεις στον εαυτό σου και βάσει των απαντήσεων που θα δώσεις, να καταλάβεις ποιά είναι εκείνα τα πράγματα που θα σε κάνουν ευτυχισμένη, τώρα αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν!

Μήπως νιώθεις πως η ζωή σου έχει βαλτώσει και βρίσκεσαι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά; Μήπως αισθάνεσαι πως θα ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου συνολικά αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Αρκεί να κάνεις τις παρακάτω 12 ερωτήσεις στον εαυτό σου και βάσει των απαντήσεων που θα δώσεις, να καταλάβεις ποιά είναι εκείνα τα πράγματα που θα σε κάνουν ευτυχισμένη, τώρα αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν!

1. Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Σίγουρα το να πηγαίνεις στα ίδια στέκια ή να κάνεις τα ίδια πράγματα σου χαρίζει μια ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης. Όμως, το να ξοδεύεις τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στις ίδιες δραστηριότητες, κρύβει τον κίνδυνο του να βαρεθείς. Είναι σαν να φοράς το ίδιο ζευγάρι παπούτσι για 20 χρόνια. Όσο καλό και να είναι, κάποια στιγμή φθείρεται και παλιώνει. Δοκίμασε νέες καταστάσεις και ασχολίες που θα σου χαρίσουν νέες εμπειρίες και συγκινήσεις και θα αποτελούν το αλατοπίπερο στην άνοστη ζωή σου.

2. Δίνεις σημασία στις ανάγκες του κορμιού σου;

Μήπως το παρακάνεις με τη δουλειά (πνευματική ή σωματική); Μήπως δεν αφήνεις το κορμί σου να ξεκουραστεί και έτσι βρίσκεσαι διαρκώς στο κρεβάτι; Φαντάσου το κορμί σου σαν ένα νέο φίλο που έχει πολλά πράγματα να σε διδάξει, αφουγκράσου τις ανάγκες του και βρες τη χαμένη σου ενεργητικότητα.

3. Σε ποιόν/ ποιά θα πρεπε να είσαι ευγνώμων;

Σκέψου την θεία που σε έμαθε να λες την άποψή σου, το αφεντικό που σου έδωσε άδεια για να λύσεις κάποιο οικογενειακό πρόβλημα, την κολλητή που σου στάθηκε σε μια σημαντική απώλεια. Θυμήσου το κουράγιο, την στήριξη και την προσοχή που σου έδειξαν. Το να εκτιμάς την αξία ανθρώπων που σε ευεργέτη σαν με τον τρόπο τους, σε κάνει εσένα την ίδια καλύτερο άνθρωπο και επ' ουδενεί αγνώμονα. Ταυτόχρονα, η ευγνωμοσύνη σε συγκεκριμένα άτομα, σε κάνει να καταλάβεις περισσότερα για σένα την ίδια: αν θυμάσαι με θαυμασμό κάποιες δυναμικές γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή σου, πιθανότατα επιθυμείς να γίνεις και συ μια γυναίκα ισχυρή.

4. Συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή των γύρω σου;

Αν σκοτίζεις το μυαλό σου με το τι δεν έχει η ζωή σου σε σχέση με αυτή που ζουν οι γνωστοί και φίλοι σου (παιδιά, σύντροφος, σκυλιά, καριέρα) , είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να ζήσεις ποτέ μια ζωή που θα θεωρείς αντάξια του περίγυρού σου. Μην σπας το κεφάλι σου με όσα έχεις ή δεν έχεις σε σύγκριση με τους άλλους. Εσύ, είσαι ευτυχισμένη με τη ζωή που ζεις; Και γιατί, αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση;

5. Ξοδεύεις χρήματα για πράγματα που μιλάνε στην καρδιά σου;
Πόσα χρήματα ξοδεύεις κάθε μήνα για κάτι που αξίζει, όπως για παράδειγμα για φιλανθρωπικό σκοπό; Μπορείς να αγοράσεις μια τσάντα λιγότερη για σένα και να δώσεις το αντίστοιχο ποσό σε παιδιά που το έχουν ανάγκη; Μία, δύο αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση θα σε έκαναν να νιώθεις καλύτερος άνθρωπος για να μην μιλήσουμε για την ουσιαστική αξία μιας τέτοιας πράξης: και εσύ κάνεις το καλό, και ικανοποιείσαι και τα λεφτά σου πιάνουν τόπο κι σώζουν!

6. Τι βλέπεις κάθε πρωί που βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη;

Μήπως βλέπεις τον εαυτό σου σαν την Μαρία την Άσχημη; Μήπως επικεντρώνεσαι μόνο στις ατέλειες και χάνεις τα καλά σημεία; Μήπως πιστεύεις πως το σώμα σου μοιάζει με σακί και τα ρούχα που προτιμάς δεν βλέπονται; Ή απλά βρίσκεσαι στην άλλη άκρη και δεν βλέπεις ούτε ένα ψεγάδι πάνω σου; Ξεκίνα με το να σκεφτείς πως αν δεν βλέπεις εσύ η ίδια τίποτα όμορφο επάνω σου, πώς έχεις την απαίτηση να μοιάζεις όμορφη στα μάτια των άλλων. Αντί να βλέπεις τις ατέλειες, επικεντρώσου στα καλά και δυνατά σου σημεία καθημερινά. Αν το μόνο που βλέπεις είναι η απόλυτη τελειότητα, αναρωτήσου κατά πόσον ονειροβατείς και η άποψη που έχεις για σένα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο μόνος ζημιωμένος θα είναι ο εαυτός σου.

Από την Κατερίνα Πατούλια