Ενυδάτωση τώρα!

22.07.2011
Τo 50-60% του σώματός μας αποτελείται από νερό και ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες η σωστή ενυδάτωση αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα.

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τo 50-60% του σώματός μας αποτελείται από νερό και ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες η σωστή ενυδάτωση αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Οι Έλληνες, όμως, παρουσιάζονται κατά 8% περισσότερο αφυδατωμένοι την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και ελλειπώς ενημερωμένοι, αφού μόνο το 10% του πληθυσμού γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από τα αποτελέσματα μελέτης για την ενυδάτωση που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η ελλειπής ενημέρωση σχετικά με την ενυδάτωση οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην αξιολογούν επαρκώς την πρόσληψη νερού», αναφέρει ο κύριος Αντώνης Ζαμπέλας, επικεφαλής της μελέτης.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ενυδατωθείτε σωστά;

Μάθετε τις συστάσεις: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, καθώς και μέσω των στερεών τροφίμων.

Πιείτε πριν διψάσετε: Η δίψα στην πραγματικότητα αποτελεί «σήμα κινδύνου», αφού μαρτυρά πως είστε ήδη αφυδατωμένοι.

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε νερό τα καθιστά συμπληρωματικές πηγές ενυδάτωσης, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Βάλτε ποικιλία: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν 45% με 50% περισσότερα ποτά όταν αυτά έχουν γεύση. Όταν λοιπόν η όρεξή σας δεν «τραβάει» απλά νερό, επιλέξτε μη αλκοολούχα ποτά, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά και ο καφές, αφού κι αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σας.

Γράφει ο Paul Φαρατζιάν, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος