Τι σου προκαλεί ημικρανία;

22.08.2011
Ξύπνησες με πολύ καλή διάθεση αλλά γρήγορα την έχασες. Η ημικρανία έκανε για μια ακόμη φορά την εμφάνιση σου χαλώντας τα σχέδιά σου για απογευματινό καφεδάκι με τις φίλες και ρίχνοντας τη διάθεσή σου στα πατώματα. Τι φταίει και πώς να την αντιμετωπίσεις;

Ξύπνησες με πολύ καλή διάθεση αλλά γρήγορα την έχασες. Νιώθεις σαν κάτι να σου τρυπάει το κεφάλι, θολώνεις και ένας αφόρητος και επαναλαμβανόμενος και ενοχλητικός πόνος σε χτυπά πίσω από το δεξί σου μάτι. Η ημικρανία έκανε για μια ακόμη φορά την εμφάνιση σου χαλώντας τα σχέδιά σου για απογευματινό καφεδάκι με τις φίλες και ρίχνοντας τη διάθεσή σου στα πατώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι προκαλεί την ημικρανία;

Στην πραγματικότητα κανείς δε γνωρίζει τι προκαλεί τις ημικρανίες. Πιστεύεται ότι σχετίζεται με ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου, οι γιατροί όμως δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είναι αυτό που τις προκαλεί.

Στην αρχή ξεκινά σαν μια απλή κεφαλαλγία, στη συνέχεια όμως ο πόνος γίνεται αφόρητος. Το φως σε ενοχλεί, αισθάνεσαι τάση για εμετό, μούδιασμα ενώ ακόμη και τα αναλγητικά αργούν να ενεργήσουν.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας και περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο κεφάλι, ευαισθησία στο φως και το θόρυβο, ίσως και αποπροσανατολισμό. Μάλιστα όπως έχει διαπιστωθεί η ημικρανία είναι γένους θηλυκού, καθώς πλήττει τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες.

Μήπως φταίει η αλλαγή του καιρού;

Κατά κάποιο τρόπο βέβαια εσύ έχεις συσχετίσει την απότομη αλλαγή του καιρού με τις ημικρανίες σου. Κατηγορείς τον καιρό, την καταιγίδα και τον ψυχρό αέρα ή αντίθετα τη ζέστη του καλοκαιριού για τα ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας στο συσχετισμό αυτό ή μήπως εμφάνιση των ημικρανιών σου με κάθε αλλαγή του καιρού είναι συμπτωματική;

Ζητήθηκε από εθελοντές να κρατήσουν ημερολόγιο με το πότε εμφανίζονταν οι ημικρανίες τους. Στη συνέχεια μετεωρολόγοι κλήθηκαν να εξετάσουν αν υπήρξε κάποια σχετική συνάφεια ημικρανίας και καιρού εξετάζοντας τις αλλαγές που υπήρξαν τις ημέρες που οι περισσότεροι από τους ασθενείς υπέφεραν από πονοκεφάλους.

Η απόφανση των ειδικών της κλινικής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που διεξήγαν την έρευνα, δεν δικαιολογεί κάποια συνάφεια των δύο ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα, τα αίτια για τις ημικρανίες δεν βρίσκονται στην ατμόσφαιρα αλλά πρέπει να τα αναζητήσουμε στη γη! Όπως διαπιστώθηκε η περίοδος, ορμονικές διαταραχές αλλά και η ηρεμία που επέρχεται μετά από ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις σχετίζονται πολύ περισσότερο με τις ημικρανίες απ΄ ότι τα καιρικά φαινόμενα, οι θερμοκρασία, ο άνεμος ή τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το ζήτημα. Άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 7.000 ασθενείς στις Η.Π.Α. διαπιστώνει πως η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει τον κίνδυνο των πονοκεφάλων.

Πως να τις αντιμετωπίσω;

Αν λοιπόν πάσχεις από ημικρανίες το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβιβαστείς με αυτές, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στα αίτια που τις προκαλούν.

Αν οι κεφαλαλγίες είναι έντονες και συχνές καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γιατρό σου, που μπορεί να σου συστήσει κάποιο φάρμακο και να πάρεις τα μέτρα σου. Για αρχή κόψε τους πολλούς καφέδες, που όπως έχει αποδειχτεί επιδεινώνουν τις ημικρανίες και πάρε αναλγητικό με το που καταλάβεις ότι ο έντονος πονοκέφαλος κάνει την εμφάνισή του.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα