7 λύσεις εξπρές για τον πονοκέφαλο

18.01.2012
Αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο». Μπορεί για τους άνδρες να είναι κλασική γυναικεία δικαιολογία για να αποφύγεις το σεξ, εσύ όμως γνωρίζεις πολύ καλά πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες σε ταλαιπωρούν συχνά, κάτι που όπως φαίνεται είναι κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων γυναικών.

Στην αρχή κάνει την εμφάνισή του σαν μια μικρή ενόχληση αλλά στη συνέχεια ο πόνος είναι αφόρητος. Τα αναλγητικά αργούν να ενεργήσουν κι εσύ δεν γνωρίζεις τι να κάνεις για να ανακουφιστείς.

Όποια κι αν είναι η αιτία του πονοκεφάλου, μάθε πως μπορείς να ελαττώσεις τον πόνο εύκολα, γρήγορα και κυρίως φυσικά.

Πες αντίο σε πονοκέφαλο κι ημικρανίες

* Κάνε χαλαρωτικό μασαζ: Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσεις τους μυς σου. Κάνοντας χαλαρωτικό μασάζ στην περιοχή του λαιμού αλλά και στο κεφάλι και γύρω από τα μάτια βοηθάς την κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα ανακουφίζεσαι από τον πόνο. Αυτή βέβαια είναι μια προσωρινή λύση.

* Νεράκι και ξεκούραση: Βρέξε το πρόσωπό σου με δροσερό νερό και στη συνέχεια κλείσε τα μάτια και ηρέμησε. Καλό θα ήταν να κλείσεις τα φώτα και να απομονωθείς για λίγα λεπτά σε ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος.

* Κομπρέσες με βότανα για χαλάρωση: Για να βελτιώσεις το αποτέλεσμα βάλε μια φέτα λεμονιού, χαμομήλι ή φλούδα από αγγούρι στο σημείο του πόνου και άσκησε πίεση για μερικά δευτερόλεπτα με το δείκτη και τον αντίχειρα σου. Αλλά βότανα, γνωστά για την αναλγητική τους δράση, που θα σε βοηθήσουν με εντριβές και μασάζ είναι ο βασιλικός, το φασκόμηλο, η λεβάντα αλλά και η βαλεριάνα.

* Πιες χαμομηλάκι, τζίντζερ άλλο χαλαρωτικό ρόφημα: Κύριος ένοχος για έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες είναι το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας. Για να χαλαρώσεις πιες ζεστά ροφήματα, γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ, η λεβάντα ή το μελισσοχορτο.

* Κάνε διαλογισμό: Με τον τρόπο αυτό θα διώξεις το στρες και θα απελευθερωθείς από την ένταση που πιθανότητα είναι και η αιτία που υποφέρεις. Ο διαλογισμός είναι ένας απλός τρόπος για να χαλαρώσεις σωματικά, να αδειάσεις το μυαλό σου και να αποβάλλεις το άγχος που σου δημιουργεί η δουλειά, η καθημερινότητα ή άλλες άσχημες καταστάσεις.

* Φάε σωστά: Μια σωστή διατροφή θα βοηθήσει το σώμα σου να αποβάλλει τις τοξίνες και θα σε οπλίσει με ευεργετικά συστατικά και βιταμίνες. Απόφυγε να τρως τηγανητά και λιπαρά αλλά και σοκολάτες, κίτρινα τυριά, αβγά κι αλλαντικά. Οι παραπάνω τροφές όπως επίσης και το κόκκινο κρασί αλλά και οι ξηροί καρποί και τα εσπεροειδή έχουν ενοχοποιηθεί για επιδείνωση προβλημάτων ημικρανίας. Τέλος, μερίδιο ευθύνης φέρουν ντομάτες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, μήλα, μπανάνες και τα συντηρητικά.

* Απόφυγε την πολυκοσμία: Λάβε τα μέτρα σου από τη στιγμή που θα νιώσεις την παραμικρή ενόχληση. Μην περιμένεις ο πόνος να γίνε αφόρητος. Σε περίπτωση που η ημικρανία ή ένας απλός πονοκέφαλος κάνει την εμφ’άνισή του, απόφυγε το πολύ φως, τους δυνατούς ήχους και τις έντονες μυρωδιές που επιδεινώνουν το πρόβλημα και προσπάθησε να χαλαρώσεις.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα