Ο ιατρός-βελονιστής κ. Ευάγγελος Μουστακάκης μάς ενημερώνει και λύνει τις απορίες μας.
Πού οφείλεται το πρόβλημα της υπογονιμότητας;
Στις μέρες μας το πρόβλημα της αυξανόμενης υπογονιμότητας αποδίδεται στη μεγάλη συχνότητα των γυναικολογικών προβλημάτων, συχνά λόγω περιορισμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η γυναίκα σήμερα γίνεται μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία. Συνήθως στο 35% των υπογόνιμων ζευγαριών το πρόβλημα εντοπίζεται στη γυναίκα, ένα ποσοστό 30-35% στον άντρα, 20% και στους δύο, ενώ στο υπόλοιπο 10% δεν εντοπίζουμε συγκεκριμένη οργανική αιτία.
Πώς βοηθά ο βελονισμός;
Ο βελονισμός αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε σαφώς καθορισμένα σημεία του σώματος. Στοχεύει στη θεραπεία λειτουργικών, αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία. Όσον αφορά το θέμα της υπογονιμότητας, ο βελονισμός παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών, στην αύξηση της ροής του αίματος προς τις ωοθήκες ?επομένως έχουμε βελτίωση της ποιότητας του ενδομητρίου? και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους δε άντρες, βελτιώνει τη μορφολογία, την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το υπογόνιμο ζευγάρι και ποια τα ποσοστά επιτυχίας του;
Το πρώτο βήμα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, δηλαδή σωστός, διεξοδικός και λεπτομερής έλεγχος, πάντα από το γυναικολόγο, και στη συνέχεια εφαρμογή μιας συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (βελονισμός, βοτανοθεραπεία, μόξα). Ο βελονισμός λειτουργεί ενισχυτικά στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Όσο για τα ποσοστά επιτυχίας, αν λάβουμε υπόψη μας ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή σε ζευγάρια με τακτική σεξουαλική επαφή και χωρίς να ακολουθούν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο είναι περίπου 20%, με το βελονισμό, έπειτα από προσπάθειες ενός έτους, οι πιθανότητες σύλληψης εκτοξεύονται στο 85%.
Ποια είναι η σχέση του βελονισμού με την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας από το 10% χωρίς το βελονισμό στο 42% σε ηλικίες άνω των 40 ετών, καθώς βοηθά στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και στην καλύτερη αιμάτωση του ενδομητρίου κατά την εμβρυομεταφορά. Επίσης, στη μείωση του μυϊκού τόνου της μήτρας (με αποτέλεσμα μικρότερη χρήση των γοναδοτροπινών) αλλά και στη μείωση του πόνου κατά τη συλλογή των ωαρίων, καθώς και του άγχους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του βελονισμού είναι η παντελής έλλειψη παρενεργειών. Επίσης σε περιπτώσεις παράλληλης φαρμακευτικής αγωγής ο βελονισμός φαίνεται να λειτουργεί σε συνέργεια με τα φάρμακα αυτά και όχι ανταγωνιστικά.
«Ο βελονισμός είναι ανώδυνος, εφαρμόζεται με βελόνες αποστειρωμένες μιας χρήσεως, ιδιαίτερα λεπτές, και έχει ένα ανεκτό οικονομικό κόστος θεραπείας»
- Ευάγγελος Μουστακάκης MD, Msc Ιατρός, ειδικός βελονισμού www.emoustakakis.gr