Μήπως «τρέχεις» συνεχώς στην τουαλέτα;

02.04.2014
Μην προβληματιζεσαι; Διάβασε τι μπορεί να έφταιξε και κυρίως τι πρέπει να κάνεις ώστε να σταματήσει εγκαίρως η διάρροια και να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Η διάρροια είναι η άμεση απάντηση του σώματος σε κάτι που αναστατώνει το εντερικό σύστημα. Με δυο λόγια, αποτελεί μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της απορρόφησης και έκκρισης νερού και ηλεκτρολυτών από τα τοιχώματα του εντέρου. Τα πιο συχνά αίτια μιας ξαφνικής διάρροιας οφείλονται σε λοίμωξη (ή αλλιώς οξεία γαστρεντερίτιδα), που προκαλείται συνήθως από ιούς, μικρόβια ή παράσιτα, τα οποία εισβάλλουν στον οργανισμό κυρίως μέσω της τροφής και του νερού.

Πότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος;


Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, τα μικρόβια που ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια και επιφάνειες) και εκεί, κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων συνθηκών, αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες (οι οποίες εισβάλλουν στον οργανισμό). Θα πρέπει λοιπόν να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να μην έρχεστε σε επαφή με άτομα που νοσούν.

Μήπως κινδυνεύω;

Η οξεία διάρροια οφείλεται κατά κανόνα σε λοιμώδη αίτια. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι η εντεροστοματική οδός. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και από άτομο σε άτομο. Σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά την τρίτη ημέρα. Στο μεταξύ ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει εγκαίρως η διάρροια και να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Η αντιμετώπισή της συνήθως γίνεται με τη λήψη κατάλληλων διαιτητικών μέτρων, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ηλεκτρολυτών, ενώ ο ειδικός μπορεί να συστήσει αντιδιαρροϊκή αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Προσοχή όμως:

  • Μην προχωρείτε σε παρεμβατικές θεραπείες αν δεν έχουν συσταθεί από το θεράποντα ιατρό. Εάν η διάρροια συνεχίζεται πάνω από τρεις μέρες, επιβάλλεται η ιατρική παρακολούθηση.
  • Η διάρροια στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη, γιατί αν η απώλεια υγρών δεν ελεγχθεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Ενημερώστε τον παιδίατρό σας.

Υπάρχουν και αυτές οι αιτίες

Από τις συχνότερες μορφές οξείας λοιμώδους διάρροιας είναι η λεγόμενη «διάρροια των ταξιδιωτών». Υπάρχουν ωστόσο και διάρροιες οι οποίες οφείλονται σε φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, σύνδρομα δυσαπορρόφησης ή σε παρενέργειες φαρμάκων (κυρίως αντιβιοτικά).

Ποιος είναι ο μηχανισμός της διάρροιας;

Κατά την πέψη η τροφή ρευστοποιείται από την έκκριση μεγάλης ποσότητας νερού από το στομάχι, το άνω μέρος του λεπτού εντέρου, το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη. Οι υδαρείς κενώσεις που παρατηρούνται στη διάρροια οφείλονται στην αύξηση περιεκτικότητας νερού στα κόπρανα, η οποία μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη αύξηση εκκρίσεων του στομάχου και του λεπτού εντέρου, στη μειωμένη απορρόφηση νερού από το λεπτό έντερο και το κόλον, στην ταχύτερη διέλευση των ρευστοποιημένων υπολειμμάτων τροφής από το έντερο χωρίς την επαρκή απορρόφηση νερού. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας, δηλαδή της απορρόφησης και έκκρισης νερού και ηλεκτρολυτών από τα τοιχώματα του εντέρου, είναι αυτή τελικά που οδηγεί σε διάρροια.

Από τη Σήλια Γαληνου