Γουργουρίζει η κοιλιά σου; Τι μπορεί να φταίει;

13.03.2014
Γιατί γουργουρίζει η κοιλιά σου; Πείνα είναι η αιτία ή μήπως όχι; Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε σημείο που να έρχεσαι συχνά σε αμηχανία μπροστά σε κόσμο; Υπάρχει λύση; Μάθε όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το γουργουρητό της κοιλιάς και τους τρόπους με τους οποίους θα το μετριάσεις.

Τις περισσότερες φορές που ακούς την κοιλιά να γουργουρίζει θεωρείς πως πρόκειται για πείνα και πώς ο ήχος προέρχεται από το άδειο έντερο. Κι όμως το γουργουρητό δε σημαίνει απαραίτητα πως ο οργανισμός σου χρειάζεται τροφή.

Πέψη είναι η αιτία, όχι πείνα

Στην πραγματικότητα, το γουργουρητό αποτελεί τον ήχο που παράγεται από τις συσπάσεις του εντερικού συστήματος κατά τη διαδικασία της πέψης, κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Και το άγχος μπορεί να είναι αιτία

Ακόμη όμως κι αν ο οργανισμός δε βρίσκεται σε διαδικασία πέψης, το γουργούρισμα της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε έντονο στρες. Το άγχος αυξάνει τη συχνότητα των συσπάσεων του εντέρου με αποτέλεσμα η κοιλιά να γουργουρίζει.

Αν τα γουργουρητά σε φέρνουν σε δύσκολη θέση, τι κάνεις;

Αν τα γουργουρητά είναι τόσο συχνά και τόσο έντονα ώστε να σε φέρνουν συχνά σε δύσκολη θέση κάθε φορά που βρίσκεσαι με κόσμο, πάρε τα μέτρα σου και καταπολέμησε το πρόβλημα.

Σε πρώτη φάση προσπάθησε να ελέγξεις και να απαλλαγείς από το στρες και περιόρισε την κατανάλωση τροφών που ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, όπως για παράδειγμα τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτομικά.

Αν το πρόβλημα συνεχίζεται, κλείσε ραντεβού με γιατρό που μπορεί να σε βοηθήσει αν αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με φαρμακευτική αγωγή και κατάλληλη δίαιτα.