Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους το προεμμηνορροϊκο σύνδρομο επηρεάζει την πεπτική λειτουργία, οδηγώντας σε διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, η ναυτία αλλά και το άνοιγμα της όρεξης. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά το διάστημα αυτό πριν την περίοδο επηρεάζουν κάθε πτυχή του νευρικού συστήματος και τις πεπτικές μας λειτουργίες.
Δυσκοιλιότητα
Ας ξεκινήσουμε με το πιο προφανές. Οι περισσότερες γυναίκες σπεύδουν να κατηγορήσουν τη διατροφή, που όντως σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνήθης ύποπτος. Δεν είναι όμως πάντα ο ένοχος. Οι ορμόνες στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο από τη διατροφή τις ημέρες αυτές του μήνα, όπως και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Γι΄αυτό και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας αλλά και πριν την περίοδο ε΄πιναι προτιμότερο να καταναλώνεις διαλυτές φυτικές ίνες όπως αυτές που βρίσκονται στη γλυκοπατάτα και τα κολοκύθια, τη βρώμη, τις σταφίδες, το μήλο και το άγριο ρύζι. Τα παραπάνω θα βοηθήσουν στη διασφάλιση των κανονικών εκκενώσεων με πιο ήπιο τρόπο απ ότι τα άλλα τρόφιμα όπως τα καρύδια ή τα λαχανικά. Ζεστά και σούπες ενδείκνυνται επίσης.
Διάρροια
Εκτός από τη δυσκοιλιότητα, κάποιες γυναίκες παρουσιάζοτυν διάρροια τις ημέρες που προηγούνται της έμμηνου ρήσεως. Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα έντερα γίνονται υπερδραστήρια κάτι που οφείλεται στην αύξηση των οιστρογόνων, της σεροτονίνης και της ωκυτοκίνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να αποφεύγεται ο καφές κι ότι εμπεριέχει καφεϊνη, το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αέρια
Αναμφισβήτητα μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, την πιο ακατάλληλη στιγμή. Μπορεί να οφείλονται σε κάτι που έφαγες αλλά οι ορμόνες και σε αυτή την περίπτωση μπορούν επίσης να είναι παράγοντας επιβαρυντικός. Όταν η κατάσταση αρχίζει και δυσκολεύει, προσπάθησε να τρως ελαφρά και να μασήσεις λίγο άνηθο, γλυκάνισο, η κύμινο μετά από το γεύμα. Εννοείται πως αποφεύγεις τα φασόλια και αμυλούχες τροφές αλλά και τρόφιμα όπως τα αυγά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπρόκολο.
Γουργουρητό
Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα. Το γουργουρητό στο στομάχι και οι καούρες, ειδικά αν συνδιάζεται με κάποιο από τα παραπάνω είναι απλά εφιάλτης. Ένας από τους λόγους ύπαρξής του την περίοδο αυτή είναι εξαιτίας των προσταγλανδινών, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την προετοιμασία του σώματός σου για ωορρηξία. Αυτές είναι μάλιστα συχνά ένοχες και για τις κράμπες στομάχου και τον πόνο. Οι προσταγλανδίνες επίσης επηρεάζουν την πέψη δημιουργώντας φούσκωμα, αέρια και φυσικά το γουργουρητό. Απόφυγε τα δύσπεπτα τρόφιμα και πιες ζεστά ροφήματα. Αν και η διατροφή από μόνη της δε μπορεί να δώσει λύση, θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα. Ανάμεσα στις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν είναι το γιαούρτι αλλά σε μικρές ποσότητες.
Αύξηση της πείνας
Σίγουρα οι περισσότερες γυναίκες είμαστε εξοικειωμένες με αυτό. Πριν τηνπερίοδο έχουμε λιγούρες και ακόρεστη πείνα, κάτι που επίσης οφείλεται στις ορμόνες. Προσπάθησε να έχεις υγιεινές και μη παχυντικές τροφές στο ψυγείο για να μη το μετανιώσεις στη συνέχεια.
Ναυτία
Το τελευταίο ενοχλητικό σύμπτωμα που θα αναλύσουμε είναι αυτό της ναυτίας. Η αυξομείωση των επιπέδων των ορμονών σου δημιουργούν αυτό το αίσθημα ανακατοσούρας σδτο στομάχι, που αναμφισβήτητα είναι ενοχλητικό. Ζεστά και σουπίτσες ενδείκνυνται και σε αυτή την περίπτωση.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα