To χρώμα στα κακάκια σου και τι σημαίνει

28.04.2014
Ποιό είναι το φυσιολογικό χρώμα που πρέπει να έχουν τα κόπρανα και πότε πρέπει να ανησυχήσεις; Μάθε περισσότερα

Ο καθένας είναι διαφορετικός, το ίδιο και τα... κόπρανά του. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κανόνες που ισχύουν για τον καθένα. Δες τον οδηγό - χρωματολόγιο ούρων και μάθε τι αποκαλύπτει για την υγεία σου.

Τι χρώμα έχουν τα κακά σου;

Καφέ: Τα κόπρανα που έχουν οποιαδήποτε απόχρωση του καφέ θεωρούνται φυσιολογικά. Αν όμως έχουν κάποιο άλλο χρώμα, τότε είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας, σοβαρού ή μη.

Πράσινα: Μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια που συνήθως δεν είναι ανησυχητικά αφού ίσως να οφείλεται στην κατανάλωση λαχανικών ή τροφών με πράσινη χρωστική. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί παρενέργεια από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.

Λευκά: Μια πέτρα στη χολή μπορεί να ευθύνεται για το λευκό χρώμα των κοπράνων που συνυπάρχει με σκουρόχρωμα ούρα και πόνο στο στομάχι.

Κίτρινα: Τα κίτρινα κόπρανα που μυρίζουν άσχημα σαν χαλασμένο αυγό είναι ένδειξη μεγάλης ποόστητας λίπους στον οργανισμό με αποτέλεσμα τον κακό μεταβολισμό του ή ακόμη και σημάδι κοιλιοοκάκης.

Μαύρα: Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το χρώμα στα κόπρανα. Η κατανάλωση γλυκόριζας ή η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κι άλλων φαρμάκων είναι μερικοί από αυτούς. Εκτός από αυτά τα απλά όμως αίτια, το μαύρο χρώμα μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος και να υποδηλώνουν αιμοραγία στην γαστρεντερική οδό εξαιτίας έλκους ή και όγκου. Το αίμα τυπικά θα μοιάζει με πίσσα και τα κόπρανα θα είναι δύσοσμα.

Κόκκινο χρώμα: Είναι επίσης ένδειξη προβλημάτων υγείας και αιμοραγίας, είτε από στον γαστρενερικό σωλήνα ή αξκόμη κι από αιμοροοίδες. Ωστόσο, μπορεί και σε αυτή την περίπτωση το χρώμα να οφείλεται σε κατανάλωση ντομάτας, παντζαριών ή ακόμη και κράνμπερις. Αν λοιπόν έφαγες πατζάρια μην ανησυχήσεις για το κόκκινο χρώμα των κοπράνων αλλά και των ούρων.

Ασημένια: Όσο περίεργο κι αν ακούγεται τα κόπρανα μπορούν να είναι και ασημένια, κάτι που δυστυχώς είναι σημάδι κακής κατάστασης του εντέρου και γι΄αυτό χρειάζεται άμεσο ραντεβού με το γιατρό.