Αλλεργική; Η λύση είναι μία!

10.06.2014
Θέλεις ν΄απαλλαγείς από τις αλλεργίες; "Φάε από το πάτωμα" υποστηρίζει κορυφείος ανοσολόγος τονίζοντας πως η μικροφοβία της σημερινής ζωής μας έχει κληροδοτήσει τις αλλεργίες.

Το παιχνίδι με σκυλιά, τα φιλιά σε συγγενείς αλλά και η καλύτερη σχέση σου με τη... βρωμιά είναι από τους καλύτερους τρόπους για να απαλαγείς από τις αλλεργίες σύμφωνα με τον κορυφαίο Βρετανό ανοσολόγο Graham Rook. Ο καθηγητής ιατρικής είπε επίσης πως είναι λάθος κάθε φορά που το μωρό φτύνει την πιπίλα του να το απολυμαίνουμε πριν το επανατοποθετήσουμε στο στόμα του.

Η σύγχρονη κοινωνία σύμφωνα με τον ίδιο μας έχει κάνει εμμονικούς με την καθαριότητα κάτι που έχει δημιουργήσει στον αποσυντονισμό του ανοσοποιητικού μας συσστήματος. Κάθε φορά που ο οργανισμός μας "συναντά" μια ουσία που δεν την αναγνωρίζει πυροδοτεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού μηχανισμού. Γι΄αυτό και οι σημερινές γενιές εμφανίζουν συχνότερα αλλεργίες σε σχέση με τις παλαιότερες.

Άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα αλλά και δυσανεξία σε τρόφιμα βρίσκονται σε άνοδο ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων κι αυτό οφείλεται στα παραπάνω, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Rook, μικροβιολόγος-ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Univercity College του Λονδίνου.

Όπως μάλιστα λέει, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε το ανοσοποιητικό σε κανονική λειτουργία είναι τα... μικρόβια της οικογένειας. Συμβουλεύει τους γονείς να μην είναι "αρρωστημένοι" με την καθαριότητα και να μη φοβούνται να ξαναβάλουν στο στόμα του μωρού την πιπίλα που έπεσε στο καρότσι, δίχως να την απολυμάνουν ενώ θεωρεί σωστή ιδέα την κατοχή κατοικιδίου, όπως για παράδειγμα ένα σκυλάκι.

Ακόμη κι αν πέσει τροφή όπως για παράδειγμα ψωμί σε καθαρό πάτωμα ή στην εξοχή, ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι ακίνδυνο να το φάμε απλά σκουπίζοντάς το ενώ αντίθετα τα απολυμαντικά και αντιβακτηριδιακά είναι κακή επιλογή.

Τα βακτήρια θα ενδυναμώσουν όπως λέει το ανοσοποιητικό του παιδιού που δε θα ζει σε ένα αποστηρωμένο περιβάλλον σε αντίθεση με το παιδάκι που δεν έχει έρθει σε επαφή με βακτήρια και μικρόβια, το ανοσοποιητικό του οποίου θα βρίσκεται σε συνεχή συναγερμό.

Προσοχή: Όπως βέβαια τονίζει ο γιατρός, δε συμβουλέυει να σταματήσουμε εντελώς τις πρακτικές υγιεινής. Σημειώνει τη σημασία του σωστού πλυσίματος των χεριών και της καθαριότητας αλλά λέει όχι στις υπερβολές και το υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα