1. Το σώμα μας αποτελείται από 206 οστά. Πόσα βρίσκονται στα πέλματά μας;
Α. 22
Β. 34
Γ. 52
Δ. 103
Γ. Κάθε πέλμα διαθέτει 26 οστά (οστά ταρσού, μετατάρσια και φάλαγγες), σύνολο 52 οστά και 66 αρθρώσεις! Ο ρόλος τους σημαντικός! Μας εξασφαλίζουν σταθερότητα, ισορροπία και αποτελεσματική κίνηση. Ενώ ό,τι συμβαίνει στα πόδια μας αυτόματα επηρεάζει όχι μόνο τη βάδιση αλλά και τη σπονδυλική στήλη, τα γόνατα, ακόμα και τη διάθεσή μας. Αναμφισβήτητα λοιπόν χρειάζονται τη φροντίδα μας.
2. Ποιος τύπος παπουτσιού είναι ο χειρότερος;
Α. Τα ψηλά τακούνια
Β. Οι σαγιονάρες
Γ. Οι μπότες
Β. Παρόλο που φαίνονται να είναι ο πιο άνετος τύπος παπουτσιού και υποστηρίζουμε ότι μας ξεκουράζει, εντούτοις οι σαγιονάρες κουράζουν περισσότερο το σώμα, αφού δεν υποστηρίζουν καθόλου την καμάρα και τη φτέρνα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψηλοτάκουνα αποτελούν την ιδανική επιλογή. Αν είναι πιο ψηλά από 8 cm μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα πόδια και να επιβαρύνουν τα γόνατα. Το ιδανικό είναι το τακούνι να είναι σχετικά φαρδύ, με ύψος γύρω στα 3-4 cm, ώστε να απορροφά καλύτερα τους κραδασμούς. Εξυπακούεται ότι τα παπούτσια θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο πέλμα και να έχουν ενισχυμένη καμάρα.
3. Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία του νερού για ποδόλουτρο ύστερα από μια κουραστική μέρα;
Α. Όσο πιο ζεστό αντέχουμε
Β. Χλιαρό
Γ. Κρύο
Δ. Εναλλαγές ζεστού - κρύου νερού
Δ. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. αγγειακό ή καρδιολογικό πρόβλημα, οι εναλλαγές θερμοκρασίας θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση. Στην αρχή χρησιμοποιήστε όσο πιο κρύο νερό αντέχετε και αφήστε να πόδια σας για λίγα λεπτά, στη συνέχεια αλλάξτε το νερό με χλιαρό ή ζεστό για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αν και αρχικά το κρύο νερό θα σας δυσαρεστήσει, οι συνεχείς εναλλαγές θα σας ανακουφίσουν, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία θα συστέλλονται και θα διαστέλλονται και το αίμα θα ρέει καλύτερα. Αν προσθέσετε άλατα θειικού μαγνησίου ή μια χούφτα χονδρό αλάτι θα έχετε ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα. Το ιώδιο που περιέχει το αλάτι βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας ανακούφιση στα κάτω άκρα. Εναλλακτικά μπορείτε να καθίσετε στην άκρη της μπανιέρας και με το τηλέφωνο του ντους να ρίχνετε εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό στα πόδια σας για περίπου πέντε λεπτά, τελειώνοντας με κρύο («σκοτσέζικο ντους»). Πρόκειται για μια άσκηση ιδιαίτερα ευεργετική για το φλεβικό σύστημα.
4. Σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις οι πιθανότητες να πρηστούν τα πόδια σας είναι οι λιγότερες;
Α. Όταν είστε έγκυος
Β. Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας
Γ. Καθώς μεγαλώνετε
Δ. Ύστερα από ένα μακρύ περίπατο
Δ. Ένας μακρύς, χαλαρός περίπατος δεν πρόκειται να επιβαρύνει τα πόδια σας και σπανίως μπορεί να προκαλέσει πρηξίματα ή άλλα προβλήματα, ενώ όλες οι άλλες περιπτώσεις θα το κάνουν!Για παράδειγμα, τα πρησμένα και βαριά πόδια είναι συνηθισμένη κατάσταση ύστερα από μια μέρα κούρασης και ορθοστασίας, κι αυτό γιατί ανατρέπεται η ισορροπία των υγρών που κινούνται μέσα στις αρτηρίες και στις φλέβες του σώματος. Έτσι το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια. Γι’ αυτό και η καλύτερη ώρα για να αγοράσουμε παπούτσια είναι το απόγευμα και ποτέ το πρωί. Επίσης η εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τους ρυθμούς που τα υγρά κινούνται στους ιστούς. Τέλος οι σύνδεσμοι μπορεί επίσης να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου και το μέγεθος του ποδιού μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά μισό νούμερο κάθε δεκαετία μετά τα 40.
5. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που πονά η φτέρνα είναι:
Α. Πρόβλημα στον ιστό που υποστηρίζει την καμάρα.
Β. Πελματιαία κονδυλώματα -μυρμηγκιές
Γ. Φουσκάλες
Α. Η πιο συνηθισμένη αιτία για τους πόνους στη φτέρνα ή στην καμάρα του ποδιού (ιδιαίτερα αν εμφανίζονται το πρωί όταν ξυπνάμε ή ύστερα από ορθοστασία) είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης ? μιας δεσμίδας ινών που συνδέει την κάτω επιφάνεια της φτέρνας με τα μετατάρσια και υποστηρίζει την εσωτερική καμάρα του ποδιού προς τα δάχτυλα, ενώ επίσης προστατεύει τα ευαίσθητα αγγεία και νεύρα. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η ξεκούραση τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί ο πόνος. Επίσης βοηθά η παγοθεραπεία ή το ποδόλουτρο σε παγωμένο αλατόνερο, καθώς και οι διατάσεις. Ιδιαίτερα υποβοηθητικός είναι και ο συνδυασμός παγοθεραπείας και διάτασης: βάζετε ένα παγωμένο μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό σε μεταλλικό κουτί κάτω από το πέλμα σας και το ρολάρετε από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και αντίστροφα για αρκετά λεπτά. Αν όμως ο πόνος επιμένει, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό.
6. Για να αποφύγετε την κακοσμία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Α. Πέταλα γιασεμιού
Β. Μαύρο τσάι
Γ. Δεντρολίβανο
Β. Κάντε κάθε μέρα ποδόλουτρο με χλιαρό μαύρο τσάι. Η αναλογία για το ποδόλουτρο είναι 1-2 κουταλιές ή 5 φακελάκια μαύρο τσάι σε 1 λίτρο βραστό νερό. Οι τανίνες που περιέχει κλείνουν τους πόρους και εμποδίζουν με φυσικό τρόπο την υπερβολική εφίδρωση, μειώνοντας έτσι τον ιδρώτα και την κακοσμία. Επίσης δοκιμάστε τα ειδικά σπρέι ή πούδρες για τα πόδια, καθώς και τις ειδικές σκόνες και πάτους για τα παπούτσια.
Μεγάλο ταξίδι με αεροπλάνο; Προσοχή στο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»
Πρόκειται για σύνδρομο που οφείλεται στην πολύωρη ακινησία των ποδιών, π.χ. στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού που ξεπερνά τις 10-12 ώρες πτήσης. Όταν καθόμαστε για ώρες στριμωγμένοι σε ένα στενό κάθισμα, το σώμα μας κάνει δύο γωνίες, μία στο γόνατο και μία δεύτερη ανάμεσα στο μηρό και τον κορμό. Ως αποτέλεσμα το αίμα δεν ανεβαίνει προς την καρδιά, αλλά μαζεύεται στα κάτω άκρα, διαστέλλει τις φλέβες και αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης.
Πώς εκδηλώνεται
Η θρόμβωση στις βαθιές φλέβες των ποδιών εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή στην περιοχή που επηρεάζεται, ενώ το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί κατά την αποβίβαση του επιβάτη ή ακόμα και μερικές ώρες μετά.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
- Όσοι αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση αίματος.
- Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά.
- Όσοι παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα (κιρσούς).
- Όσοι έχουν προβλήματα θρόμβων ή έχουν πρόσφατα εγχειριστεί.
- Ασθενείς με ισχαιμία ή καρδιακή ανεπάρκεια.
- Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πώς θα το προλάβετε
Πριν από κάθε υπερατλαντικό ταξίδι να έχετε υπόψη ότι:
Κατά μικρά χρονικά διαστήματα καλό είναι να σηκώνεστε στο διάδρομο, να περπατάτε, να κάνετε μικρές ασκήσεις ή ακόμα να τεντώνετε τα πόδια.
Επιπλέον να προτιμάτε για το ταξίδι άνετα ρούχα και παπούτσια, ενώ αν έχετε οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ειδικές ψηλές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια.
Μασάζ, πολύτιμος σύμμαχος
Δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ειδικό για το καθημερινό μασάζ των ποδιών. Μπορείτε να το κάνετε μόνες στο σπίτι. Ξεκινάτε από τα δάχτυλα, συνεχίζετε στη φτέρνα και με ανοδικές κινήσεις καταλήγετε στη γάμπα.
Το μασάζ ωφελεί γιατί:
- τονώνει το μυϊκό σύστημα
- βελτιώνει την κυκλοφορία
- χαλαρώνει όλο το σώμα
Για να γυμνάσετε και να δυναμώσετε το φλεβικό σύστημα, κάντε για 5΄μασάζ στα πέλματα, χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις που θα τοποθετήσετε πρώτα κάτω από το ένα και έπειτα κάτω από το άλλο πόδι. Στη διάρκεια του μασάζ, κινείτε το πέλμα σας παράλληλα με το δάπεδο και πάνω στο μπαλάκι.
ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ