Νίκησε το τζετ λαγκ φυσικά

31.07.2014
Αν ετοιμάζεσαι για εξωτικούς προορισμούς ή για πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, τότε η πιθανότητα του τζετ λαγκ, όπως ονομάζονται τα συμπτώματα εξαιτίας διαφοράς ώρας είναι μεγάλη.

Η διατάραξη του βιορυθμού μπορεί να σου προκαλέσει αυπνία και κούραση σε βαθμό εξάντλησης. Η κακή διάθεση και ο εκνευρισμός δεν αργούν να εμφανιστούν με αποτέλεσμα οι διακοπές να μην είναι τόσο ευχάριστες όσο φαβατζόσουν. Πώς μπορείς να το ξεπεράσεις; Μάθε μερικούς φυσικούς τρόπους για να ανέβεις στη στιγμή!

Συμβουλές για να αποφύγεις το τζετ λαγκ

*Διατροφή πριν το ταξίδι: Πρόσεξε τη διατροφή σου πριν το ταξίδι. Μη φας βαριά αλλά προτίμησε ελαφριά γεύματα ενώ κάνε διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνες ή υδατάνθρακες ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Την ημέρα του ταξιδιού φάε ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, ενώ στο δείπνο κατανάλωσε υδατάνθρακες. Ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα και την τελευταία ημέρα των διακοπών. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα ανεβάζουν τα επίπεδα των αμινοξέων, που διατηρούν το σώμα σε εγρήγορση. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες διεγείρουν την έκκριση της μελατονίνης, που βοηθάει στον ύπνο.

*Διατροφή κατά την άφιξη: Γενικά η διατροφή είναι σημαντική και τις επόμενες ημέρες, μετά την άφιξή σου στον προορισμό διακοπών. Ξέχνα τα βαριά φαγητά, τα λιπαρά και τα γλυκά που ως γνωστόν μπορούν να προκαλέσουν βαρυθστομαχιά και προβλήματα ύπνου. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ και τον καφέ. Περιόρισέ τα όσο το δυνατόν περισσότερο.

* Ύπνος μόνο το βράδυ: Προσπάθησε να μείνεις ξύπνια όσο έχει φως και να κοιμηθείς μόνο μόλις πέσει το σκοτάδι. Ακόμη κι αν στη χώρα προορισμού, μετά από ώρες ταξιδιού φτάσεις ημέρα, προσπάθησε να μείνεις ξύπνια και απασχοληθείς με δραστηριότητες μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

*Βαλεριάνα για χαλάρωση: Εφοδιάσου με βαλεριάνα. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς τις επόμενες ημέρες αν δεις πως παρουσιάζεις δυσκολία στον ύπνο. Είναι μη εθιστικό βότανο και δεν έχει παρενέργειες.

* Λεβάντα στον ύπνο: Ρίξε λεβάντα στο μαξιλάρι σου. Λίγες σταγόνες χαλαρώνουν, και διευκολύνουν τον ύπνο.