Η ζαλάδα και η τάση για εμετό δεν αργούν να εμφανιστούν με το που επιβιβάζεσαι σε αμάξι, πλοίο ή αεροπλάνο; Εκτός από τα φάρμακα για τη ναυτία υπάρχουν γιατροσόφια που μπορούν να βοηθήσουν; Βρήκαμε μερικά και σου τα παρπυσιάζουμε.
Γιατροσόφια που μειώνουν τη ναυτία
Το "μαγικό φίλτρο" πριν το ταξίδι: Μια ημέρα προν το ταξίδι φτιάξε και πιες ένα έγχυμα που ίσως σε βοηθήσει. Βάλε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό μια πρέζα από κανέλα, μια από γαρίφαλο και μια από ξερή μέντα. Άσε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά και πιες το σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να πιεις δύο ή τρια φλυτζάνια από το έγχυμα. Την επόμενη μέρα, η ναυτία ίσως δε σε επισκεφτεί.
Πιες ξιδάκι κι ας είναι ξινό: Σε ένα ποτήρι νερό ανακάτεψε 1-2 κουταλιές μηλόξιδο και πιες το κατά τη διάρκεια του πρωινού.
Το σμούθι κατά της ναυτίας: Τζίντζερ, καρότα και δυόσμος έχει αποδειχθεί πως μειώνουν το αίσθημα της ναυτίας, οπότε δοκίμασε να πιείς ένα χυμό με τα παραπάνω υλικά πριν το ταξίδι σου.
Ελίτσες διώχνουν τη ναυτία: Η ναυτία αυξάνει την έκκριση σάλιου. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματά της. Μόλις νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, βάλε 2 ελιές στο στόμα σας. Εναλλακτικά, πιες το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι.
Η διατροφή πριν το ταξίδι: Πριν το ταξίδι φάε ελαφριά. Προτίμησε τις πρωτείνες και όχι τους υδατάνθρακες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ναυτία. Επίσης, απόφυγε τα λιπαρά.
Τι άλλα μέτρα να πάρεις;
Ανάλογα με το μέσο που θα ταξιδέψεις μπορείς να λάβεις κάποια προληπτικά μέτρα για να εμποδίσεις την εμφάνιση ναυτίας.
* Το αεράκι θα βοηθήσει αρκετά γι΄αυτό άνοιξε το παράθυρο στο αμάξι ή το λεωφορείο και κάτσε στο κατάστρωμα αν ταξιδέυεις με πλοίο.
* Άσε το διάβασμα γιατί μπορεί να σου δημιουργήσει ζαλάδα
* Προσπάθησε να κοιτάς τον ορίζοντα κι όχι δεξιά-αριστερά.
* Φρόντισε να μην κάθεσαι ανάποδα από την κατεύθυνση του πλοίου ή του τρένου.