Ρεβεγιόν με καούρα; Όχι βέβαια!

22.12.2015
Σχεδόν όλοι έχουμε νιώσει καούρα στο στομάχι. Κάποιοι μάλιστα έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και τώρα τις γιορτές ταλαιπωρούμαστε. Λίγο το κρασί, λίγο το φαγητό, λίγο η πίεση να προλάβουμε τα δώρα και αυτή η «φωτίτσα» ξυπνά και μας χαλάει τη βραδιά.

Η δυσπεψία, το φούσκωμα και κυρίως η καούρα στο στομάχι, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα, που μπορεί να προκύψουν την εορταστική περίοδο. Για να αποφύγουμε λοιπόν τις δυσάρεστες συνέπειες, ας δουμε τι έχουν να μας πουν, οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.)

Μα τι φταίει;

Συνήθως οι καούρες που παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, αλλά και όταν ξαπλώνεις ή καπνίζεις αμέσως μετά το φαγητό, οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος, λέκτορας Παθολογίας Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών οι συχνές καούρες αποτελούν το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισο­φα­γικής παλινδρόμησης, μιας κατάστασης που ταλαιπωρεί 4 στους 10 Ελληνες.

5 τρόποι για να την αποφύγεις

  • Μην φορτώνεις το στομάχι σου, κυρίως τις βραδινές ώρες έστω κι αν πρόκειται για το ρεβεγιόν. Πηγαίνοντας για ύπνο με ελαφρύ στομάχι ελαττώνεται η έκκριση καυστικού οξέος και περιορίζονται οι πιθανότητες μιας νυκτερινής οισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Μην καπνίζεις αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».
  • Απόφυγε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό. Και τα αεριούχα ποτά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
  • Σημαντικό είναι επίσης, να μασάς καλά την τροφή και χωρίς βιασύνη.
  • Να αποφεύγεις το ζεστό ψωμί καθώς και τα πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα ροφήματα, επειδή η «θερμική ανισορροπία», προκαλεί δυσκολία στη χώνεψη.

Και αν οι καούρες συνεχίζονται;

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ, σήμερα η επιστήμη έχει στη διάθεσή της νέα «όπλα» για την ανακούφιση της καούρας και της δυσπεψίας. Ο λόγος για μια νέα κατηγορία φαρμάκων τα αλγινικά, τα οποία δεν είναι αντιόξινα αλλά, οπως τόνισαν οι ομιλητές, δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται άμεσα η ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125

Update: Δεκέμβριος 2015.