7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τα εγκαύματα

29.07.2018
7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τα εγκαύματα
Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία

Όπως με κάθε ανθρώπινη καθημερινή συνήθεια, έτσι και με την έκθεση στον ήλιο και με το μαύρισμα που τώρα το καλοκαίρι αφορά πολλούς από εμάς, φαίνεται να υπάρχουν μύθοι που έχουν μείνει στο χρόνο, παρ'όλο που δεν είναι αληθείς.

Παρακάτω θα διαβάσεις τους επτά πιο κοινούς από αυτούς, με τις επιστημονικές εξηγήσεις από δερματολόγους.

Ο ήλιος «καίει» μόνο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι

Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) η οποία συνδέεται με το κακoήθες μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, και έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, το δέρμα χρειάζεται προστασία και από τις δύο, γι' αυτό συστήνεται αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι.

Όταν βρίσκεται κάποιος μέσα στο νερό, δεν καίγεται

Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή δροσίζονται μέσα στο νερό και δεν αντιλαμβάνονται τις επιδράσεις της UV στο δέρμα τους, δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα όμως, το έγκαυμα θα γίνει αντιληπτό 2-6 ώρες αργότερα (συνήθως το βράδυ) όταν το δέρμα ξαφνικά θα κοκκινίσει και θα είναι ζεστό. Αυτό οφείλεται στο ότι χρειάζεται χρόνος έως ότου ενεργοποιηθούν οι αισθητήριοι μηχανισμοί του δέρματος, που μας «ενημερώνουν» για τη δερματική βλάβη του εγκαύματος.

Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο στη σκιά

Η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο, τα τζάμια και όλες τις λείες επιφάνειες, ενώ τα δέντρα και οι ομπρέλες δεν απορροφούν τελείως την ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως, όποιος βρίσκεται σε υπαίθριους χώρους το καλοκαίρι, πρέπει να φορά αντηλιακό.

Διάβασε επίσης: Γιατί καίγομαι και με αντηλιακό; Η απάντηση στο... κουταλάκι!

Τα καλύτερα αντηλιακά είναι όσα έχουν SPF 50

Οι διαφορές στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζουμε. Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 δεσμεύει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, ένα με SPF 30 το 97% και ένα με SPF 50 το 98%. Αυτά όμως ισχύουν με δύο προϋποθέσεις: α) θα χρησιμοποιείται επαρκής ποσότητα και β) δεν θα κάθεται κάποιος με τις ώρες στον ήλιο. Ο γενικός κανόνας είναι πως όποιος μαυρίζει από τον ήλιο, έχει υποστεί δερματικές βλάβες, επομένως το μαύρισμα πρέπει να πάψει να αποτελεί στόχο των θερινών διακοπών.

Αντηλιακό χρειάζονται μόνο τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος

Αυτό ισχύει μόνο για όσους φορούν ρούχα από ύφασμα με ειδικά αντηλιακά φίλτρα. Τα κοινά ρούχα απορροφούν την UV όσο και ένα αντηλιακό με SPF κάτω από 10, δηλαδή αφήνουν μεγάλο μέρος της να περνάει στο δέρμα. Πιο απορροφητικά είναι τα σκούρα υφάσματα με σφιχτή πλέξη, αλλά για μεγαλύτερη σιγουριά καλό είναι να απλώνουμε αντηλιακό σε όλο το σώμα μας, ειδικά αν το δέρμα είναι λευκό.

Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα

Το κοκκίνισμα είναι η πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην UV και όχι προϋπόθεση μαυρίσματος.

Τα αδιάβροχα αντηλιακά αντέχουν όλη τη μέρα

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν εντελώς αδιάβροχα αντηλιακά, αλλά κάποια που είναι ανθεκτικά στο νερό και τα οποία καθυστερούν να φύγουν από το δέρμα κατά την εφίδρωση ή το κολύμπι. Και πάλι, όμως, χρειάζονται ανανέωση. Ο γενικός κανόνας για τα απλά αντηλιακά είναι πως πρέπει να χρησιμοποιούνται μισή ώρα πριν βγούμε από το σπίτι και στη συνέχεια πρέπει να βάζουμε ξανά κάθε δύο ώρες, εκτός κι κολυμπήσουμε ή ιδρώσουμε πάρα πολύ, οπότε πρέπει να γίνει νωρίτερα. .