Είσαι έγκυος; Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σου

21.07.2018
Είσαι έγκυος; Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σου
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον κίνδυνο που ενέχει η σημαντική αυτή περίοδος των γυναικών

Ο αριθμός των γυναικών που παθαίνουν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, φαίνεται να αυξάνεται.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinical Proceedings, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 49 εκατομμύρια γεννήσεις. Μεταξύ των γυναικών που γέννησαν, 1.061 υπέστησαν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού τους, ενώ οι 922 υπέστησαν καρδιακές προσβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, και 2.390 έπαθαν καρδιακή προσβολή μετά τη γέννηση.

Συνολικά, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν σχετικά χαμηλός. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 25% από το 2002 έως το 2014, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ανησυχητική άνοδο. Μεταξύ των γυναικών που έπαθαν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 4,5%, ποσοστό που οι ερευνητές λένε ότι είναι εκπληκτικά υψηλό, δεδομένου ότι οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης τρέχουν μικρό κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Διάβασε επίσης: 5+1 λόγοι που νιώθεις συνέχεια κουρασμένη

"Παρ'όλο που τα καρδιακά επεισόδια στις νέες γυναίκες είναι σπάνια, ο χρονική περίοδος κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη, και μπορεί να συμβούν καρδιακές παθήσεις", λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Nathaniel Smilowitz, καρδιολόγος και βοηθός καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health.

Δεν είναι ακόμη σαφές το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αύξηση των καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπάρχουν μερικοί συνεισφέροντες λόγοι. Σήμερα, περισσότερες γυναίκες αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, και οι μεγαλύτερες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές προσβολές σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες. Συγκριτικά με τις έγκυες γυναίκες των 20 ετών, οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής - και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου, εμφανίζονται επίσης πολύ συχνότερα από ό, τι στο παρελθόν.

"Όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και να δουλέψουν με τους γιατρούς τους για να ελέγχουν αυτούς τους παράγοντες πριν ή νωρίς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης", λέει ο Smilowitz. «Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν γεννήσει πρόσφατα πρέπει να αναγνωρίζουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και να αξιολογούνται από το γιατρό τους».