Ποια φάρμακα απαγορεύονται κατά τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη;

05.03.2019
Ποια φάρμακα απαγορεύονται κατά τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη;
Μέγα ζήτημα η λήψh φαρμάκων τόσο πριν, όσο και κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και για να βρούμε τις απαντήσεις που ζητούσαμε σταραφήκαμε στον ειδικό.

"Η απλή απάντηση είναι να σταματήσετε όλα τα περιττά φάρμακα πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό", ξεκινά ο μαιευτήρας, χειρουργός - γυναικολόγος Παναγιώτης Πολύζος και στη συνέχεια παραθέτει μια λίστα με φάρμακα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται γιατί μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

"Πρόκειται για σκευάσματα που περιλαμβάνουν ισοτρετινοΐνη, περισσότερο γνωστή ως Accutane (για την ακμή), Coumadin (ένα αντιπηκτικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της πήξης του αίματος), τετρακυκλίνη (για την ακμή ή για λοιμώξεις), βαλπροϊκό οξύ (για την επιληψία), αναστολείς ACE (για την υπέρταση), ενέσιμα ή προληπτικά φάρμακα όπως Imitrex και προπρανολόλη (για τις ημικρανίες), ανθελονοσιακά φάρμακα όπως Plaquenil, ή υψηλές δόσεις στεροειδών όπως η κορτιζόνη και πρεδνιζόνη".

Διάβασε επίσης: Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις

Η γενικότερη συμβουλή βέβαια είναι μία και είναι σημαντική: "Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με το γιατρό σας πριν σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα που έχουν χορηγηθεί με συνταγή γιατρού".

Είναι όλα τα φάρμακα επικίνδυνα για το έμβρυο και την κύηση γενικότερα;

"Πολλά αναλγητικά φάρμακα είναι ασφαλή σε μικρές ποσότητες. Αλλά κάποια μη στεροειδή αντί-φλεγμονώδη φάρμακα ή οποιοδήποτε φάρμακο που περιέχει ibuprofen, μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και το ενδομήτριο", απαντά ο δρ. Πολύζος και υπογραμμίζει ακόμη μια φορά την ανάγκη για επικοινωνία με τον γιατρό σε κάθε περίπτωση.

Και αν υπάρχει ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων στοιχείων μας λέει πως για πολλά φάρμακα υπάρχουν εξίσου ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις έγκυες. "Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε ένα αντιπηκτικό για εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση, η ηπαρίνη είναι ασφαλής, γιατί δεν διαπερνά τον πλακούντα", συνεχίζει ο δρ. Πολύζος τονίζοντας και πάλι τη βασική συμβουλή για διαρκή συννενόηση με τον γιατρό.

Διάβασε και αυτό: Αγόρι ή κορίτσι; 8 σημάδια που μαρτυρούν το φύλο του μωρού σου

Ο Dr Παναγιώτης Πολύζος είναι Μαιευτήρας, Χειρούργος - Γυναικολόγος και Ειδικός Αναπαραγωγής. Δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.