Ημικρανία ή πονοκέφαλος; Τα 3 σημάδια που κάνουν τη διαφορά

23.03.2019
Ημικρανία ή πονοκέφαλος; Τα 3 σημάδια που κάνουν τη διαφορά
Όταν δεν μπορείς να διακρίνεις το είδους του πόνου.

Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Τον πόνο των ημικρανιών τον αισθάνεσαι με περισσότερους τρόπους από έναν. Δεν είναι μόνο ότι είναι ανυπόφορος. Είναι αυτό είναι το είδος του πόνου που μπορεί να σε εκνευρίσει επειδή μοιάζει σαν να μην τελειώνει ποτέ ενώ μόλις έχει ήδη αρχίσει. Και ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ του φευγαλέου πονοκέφαλου και μιας ημικρανίας, υπάρχουν σίγουρα κάποια ενδεικτικά σημάδια ότι έχεις χρόνιες ημικρανίες και όχι απλά πονοκεφάλους. Και όπως σημειώνει το Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών για την Ημικρανία, οι ημικρανίες δεν είναι απλά πονοκέφαλοι. Είναι «μια εξαιρετικά εξαντλητική για τον πάσχοντα, συλλογή νευρολογικών συμπτωμάτων».

Το θέμα είναι ότι οι ημικρανίες είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα αίνιγμα. Παρόλο που φαίνεται να προέρχονται με κάποιο τρόπο από τον εγκέφαλο, τα «αίτια της ημικρανίας δεν κατανοούνται» κατά το μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με την Mayo Clinic και η θεραπεία εξαρτάται από τη «συχνότητα και τη σοβαρότητα» του πόνου, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων όπως προληπτικά φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, ακόμα και ορισμένα είδη εναλλακτικής ιατρικής.

Διάβασε επίσης: Ποτέ ξανά πονοκέφαλος αλλάζοντας τη διατροφή μας!

Μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να μην είναι κατανοητή, αλλά οι ημικρανίες είναι πολύ συχνές. Περίπου 29,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν ημικρανίες, και στην πραγματικότητα, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν ημικρανίες είναι γυναίκες.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλύψεις όσον αφορά τον τρόπο που ξεκινάνε οι ημικρανίες σου και ποιες είναι οι καλύτερες στρατηγικές για τη θεραπεία τους. Προς το παρόν, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι έχεις να κάνεις με μια ημικρανία και όχι έναν πονοκέφαλο.

Αύρα
Η αύρα της ημικρανίας είναι πολύ περίεργη. Ο όρος «αύρα» αναφέρεται στην παρουσία εστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας. Μερικές φορές μοιάζουν με φωτεινά λαμπάκια στα μάτια σου ή με μικρές ραβδώσεις χρώματος, αλλά σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, αποτελούν ένα αλάνθαστο σημάδι της ημικρανίας, καθώς συνήθως συμβαίνουν «λίγο πριν από μια επίθεση ημικρανίας», σχεδόν σαν ένα προειδοποιητικό σημάδι του πόνου.

Συνειδητοποιείς ότι ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορεί να πυροδοτήσουν τον πόνο
Τα συμπτώματά σου, φαίνεται να εμφανίζονται μετά από την κατανάλωση καφεΐνης ή ίσως όταν είσαι πραγματικά στρεσαρισμένη ή όταν δεν έχεις κοιμηθεί; Σύμφωνα με την Dr. Sara Crystal, ειδική νευρολόγο για την κεφαλαλγία, ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι ημικρανίες μπορεί να είναι γενετικές, ορισμένα «εναύσματα» μπορεί να οδηγήσουν στον πόνο, όπως το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, οι ορμονικές αλλαγές , η υπερβολική χρήση καφεΐνης, η υπερβολική χρήση φαρμάκων, το αλκοόλ, ορισμένες τροφές, οσμές καθώς και τα έντονα φώτα.

Δες και αυτό: 3 τάσεις για ευεξία και τέλεια οργάνωση | Οι μόνες που αξίζουν την προσοχή σου τη νέα σεζόν

Οι αισθήσεις σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες
Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ξεχωρίσει μια ημικρανία από έναν πονοκέφαλο, λέει ο Dr. Brad Katz, ειδικός για την ημικρανία, νευρο-οφθαλμίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, είναι η ευαισθησία σου σε ορισμένες λεπτομέρειες του καθημερινού περιβάλλοντός σου (σκέψου τους ήχους, τα φώτα κλπ. ), η οποία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία και ενοχλήσεις στο στομάχι.