Νέο φάρμακο δίνει για πρώτη φορά ελπίδες για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης

25.03.2019
Νέο φάρμακο δίνει για πρώτη φορά ελπίδες για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά ένα φάρμακο που στοχεύει στη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης.

To φάρμακο που ονομάζεται Zulresso, χορηγείται με συνεχή ενδοφλέβια (IV) έγχυση για 60 ώρες. Σύμφωνα με το FDA, το IV πρέπει να χορηγείται με ιατρική παρακολούθηση εξαιτίας των φόβων για «σοβαρή βλάβη λόγω αιφνίδιας απώλειας συνείδησης». Οι ασθενείς πρέπει επίσης να συνοδεύονται από κάποιον άλλο ενήλικα όταν έχουν μαζί τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Διάβασε επίσης: Πώς να βοηθήσεις μια φίλη με κατάθλιψη

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η FDA διαπίστωσε ότι το Zulresso, που ανήκει στην Sage Therapeutics, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Μετά από δύο κλινικές μελέτες, γυναίκες με σοβαρή ή μέτρια επιλόχεια κατάθλιψη, εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με μια ομάδα placebo. Τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή μετά την πρώτη έγχυση και εξακολουθούσαν να παραμένουν έπειτα από έναν μήνα σύμφωνα με το FDA.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σημαντική καταθλιπτική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό. Συχνά συνδέεται με διαφορετικά επίπεδα θλίψης, αδυναμία να αισθανθεί η γυναίκα ευχαρίστηση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκτονίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μητέρες μπορεί να κάνουν σκέψεις να βλάψουν τα παιδιά τους.

Το κατά πόσον το Zulresso θα καταφέρει να χρησιμοποιηθεί σε ευρέως διαδεδομένες περιπτώσεις, παραμένει προς συζήτηση. Η 60 ωρών θεραπεία σε μια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης για μια μητέρα που μεγαλώνει ένα ή περισσότερα παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολο να έχει πρακτική εφαρμογή. Σύμφωνα με το CNN, το κόστος μιας μεμονωμένης θεραπείας μπορεί να κυμανθεί από 20.000 έως 35.000 δολάρια, καθιστώντας τη θεραπεία, απαγορευτική σε ορισμένες μητέρες.