Αυτή η πρωινή σου συνήθεια μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια σου, προειδοποιούν οι οδοντίατροι

04.04.2019
Αυτή η πρωινή σου συνήθεια μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια σου, προειδοποιούν οι οδοντίατροι
Eσύ, πότε πλένεις τα δόντια σου;

Mερικοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους πολύ πριν πάρουν το πρωινό τους, ενώ άλλοι προτιμούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους αφού φάνε το πρωινό γεύμα τους. Τι είναι, όμως, καλύτερο και πιο σημαντικό; Μπορεί η πρωινή σου συνήθεια, να βλάψει το χαμόγελό σου; Τι λέει ο ειδικός;

«Είτε βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν ή μετά το πρωινό σου γεύμα είναι πραγματικά μια προσωπική προτίμηση και δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά (όταν πρόκειται για την οδοντιατρική υγεία). Αλλά προτείνω το βούρτσισμα να γίνεται μια ώρα μετά το γεύμα, ειδικά αν τρως ή πίνεις οτιδήποτε είναι όξινο», λέει στο popsugar, ο οδοντίατρος Dr. Manz και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης.

Όξινα τρόφιμα όπως ο χυμός του πορτοκαλιού μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο των δοντιών - το σκληρό εξωτερικό κέλυφος που χρησιμεύει ως φράγμα κατά των βακτηρίων και δίνει το άσπρο χρώμα στα δόντια σου. Φυσικά, το βούρτσισμα των δοντιών σου αμέσως μετά το φαγητό ή μετά από κάτι όξινο θα προκαλέσει παραπάνω ζημιά.

Αν συνήθως δεν καταναλώνεις όξινα τρόφιμα το πρωί, δεν έχει σημασία πότε θα τα βουρτσίσεις. Αλλά αν πίνεις χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, θα πρέπει να προσπαθήσεις να τα βουρτσίζεις είτε πριν είτε να προσαρμόσεις την πρωινή σου ρουτίνα έτσι ώστε να έχεις χρόνο να το κάνεις αργότερα. Κάθε φορά που θα επιλέγεις να τα βουρτσίζεις, βεβαιώσου ότι το κάνεις δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. (Εντολές του γιατρού!)