Πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοί σου; Ιδού τι μπορεί να σημαίνει αυτό

02.04.2019
Πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοί σου; Ιδού τι μπορεί να σημαίνει αυτό
Δεν είναι πάντα συνέπεια κούρασης, ορθοστασίας ή... εγκυμοσύνης

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιο σοβαρά θέματα υγείας, τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Οι φλέβες σου ενδέχεται να είναι φραγμένες
Όταν το φλεβικό σου σύστημα λειτουργεί σωστά, οι βαλβίδες στις φλέβες σου δεν αφήνουν το αίμα να πάει στα πόδια σου. Καθώς μεγαλώνουμε, οι βαλβίδες τείνουν να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά οπότε μένει πιο πολύ αίμα κάτω στα πόδια μας.
Η βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τις φλέβες και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των ποδιών. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά, κρατώντας το υγρό κάτω στα πόδια. Χωρίς θεραπεία, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς οι θρόμβοι μπορούν να ταξιδέψουν στο σώμα σου. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή ή ακόμη και να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εάν φράξουν μια αρτηρία που στέλνει αίμα στον εγκέφαλο.

Διάβασε επίσης: Ξύπνησες με πρησμένο πρόσωπο; Τι να κάνεις για να το επαναφέρεις μέσα σε 5 λεπτά

Η καρδιά σου μπορεί να μη λειτουργεί καλά
Οίδημα των ποδιών ή γενικά οίδημα μπορεί επίσης να προκληθεί από καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν η καρδιά δεν έχει αρκετή ισχύ άντλησης, δεν μπορεί να σπρώξει το αίμα από τα πόδια σου στο πάνω μέρος του σώματος.
Οι βαλβίδες μπορεί να είναι ένας από τους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας που προκαλούν πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. Πρόσεξε ιδιαίτερα εάν παρατηρήσεις άλλα συμπτώματα καρδιακής νόσου που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια.

Το λεμφικό σου σύστημα μπορεί να μην αποβάλει τα σωματικά υγρά
Μαζί, με τα αιμοφόρα αγγεία, τα λεμφικά αγγεία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και τα όργανα, απομακρύνουν τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν τα λεμφικά αγγεία φράζουν και δεν εκτελούν τη λειτουργία αποστράγγισης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού που ονομάζεται λεμφοίδημα. Το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί λόγω λοιμώξεων, χειρουργικής επέμβασης, τραύματος, ακτινοβολίας, καρκίνου και άλλων παραγόντων.

Τα φάρμακα που παίρνεις μπορεί να είναι ακατάλληλα για εσένα
Πολύ συχνά, το οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους μπορεί να είναι παρενέργεια των φαρμάκων που παίρνεις. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τα ΜΣΑΦ, τα αντισυλληπτικά, τα στεροειδή και άλλα. Εάν τα πόδια σου είναι πρησμένα, προσπάθησε να καταλάβεις εάν συνδέεται κάτι με τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Πώς; Εάν τα πόδια και το πρήξιμο των αστραγάλων προκαλούνται από τα άβολα παπούτσια ή την παρατεταμένη ορθοστασία, αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα στο σπίτι, μόνο με την ανάπαυση και την ανύψωση των ποδιών σου. Εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται μετά από ξεκούραση ή αν υποπτεύεσαι ότι υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, πρέπει να προγραμματίσεις αμέσως ένα ραντεβού με το γιατρό σου.