Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο και πώς μπορείς να την καταπολεμήσεις

30.07.2019
Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο και πώς μπορείς να την καταπολεμήσεις
Τι κι αν βρίσκεται τόσο μακριά από τη γη. Ο ήλιος μπορεί να επιφέρει πολύ κακές επιπτώσεις στο δέρμα μας. Μόλις λίγα λεπτά απορρόφησης των ακτίνων είναι αρκετά για να προκαλέσουν ηλιακό έγκαυμα. Μακροχρόνια, η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει ρυτίδες, σημάδια στο δέρμα ακόμα και καρκίνο.

Αλλά αν ακόμα και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να προστατεύσεις το δέρμα σου, υπάρχει ένα άλλο ζήτημα υγείας που μπορεί να προκληθεί από το αστέρι του συστήματος μας: η αλλεργία στον ήλιο.

Η αλλεργία στον ήλιο (αποκαλείται και ηλιακή κνίδωση) είναι ένας όρος που περιγράφει μια κατάσταση όπου το δέρμα αντιδρά με ένα ερυθρό εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, όταν ένα άτομο περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Διάβασε παρακάτω αυτά που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με αυτή την κατάσταση, πώς να εντοπίσεις τη διαφορά μεταξύ αλλεργιών στον ήλιο και ηλιακών εγκαυμάτων καθώς και συμβουλές για την προστασία του δέρματός σου όταν περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Διάβασε επίσης: Ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος να μαλακώσεις τις σκασμένες φτέρνες σου

Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο;

Η πολυμορφική έκρηξη φωτός, ο ιατρικός όρος για την αλλεργία στον ήλιο, είναι μια κατάσταση στην οποία το δέρμα παρουσιάζει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην έκθεση στον ήλιο.

Συνήθως εμφανίζεται με ένα κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα αλλά η αλλεργία στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, ανάγλυφα σημάδια στο δέρμα, κηλίδες, φουσκάλες, καντήλες και άλλα συμπτώματα, από τα πρώτα λεπτά μετά την έκθεση του σώματος σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

«Είναι πολύ συνηθισμένο στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού», δήλωσε στο healthline η δερματολόγος Dr. Rita Linkner. «Καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται και η έκθεση στον ήλιο αυξάνεται, το δέρμα παθαίνει ανοσία σε αυτή την αλλεργία και το εξάνθημα μειώνεται».

Αν και μια αλλεργία στον ήλιο ακούγεται σαν μια σπάνια κατάσταση, η πολυμορφική έκρηξη φωτός είναι στην πραγματικότητα σχετικά συχνή, καθώς συναντάται στο 20% των ανθρώπων.

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά οι γιατροί υποπτεύονται ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Οι γυναίκες, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πολυμορφικής έκρηξης φωτός, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν εξάνθημα από τον ήλιο.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα σου πιο ευαίσθητο στον ήλιο, δήλωσε η Δρ Shari Lipner, δερματολόγος στο New York-Presbyterian Hospital.

«Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την εμφάνιση αλλεργίας στον ήλιο οφείλεται στα φάρμακα και συνήθως στα αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες, η δοξυκυκλίνη και η μινοκυκλίνη», ανέφερε.

«Αυτά είναι συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία της ακμής, έτσι λοιπόν κάθε νεαρός που παίρνει ένα αντιβιοτικό για ακμή, πρέπει να ζητήσει από τον δερματολόγο του συμβουλές για το πώς να προστατευθεί από τον ήλιο».

Αυτό το διάβασες; Θέλεις να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου; Διάβασε αυτό

Αλλεργία στον ήλιο και ηλιακό έγκαυμα: Ποια είναι η διαφορά;

Ενώ η έκθεση στον ήλιο προκαλεί τόσο αλλεργίες όσο και εγκαύματα, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές στις συνθήκες.

Ο κύριος διακριτικός παράγοντας είναι ότι η αλλεργία στον ήλιο είναι μια ανοσολογική αντίδραση, όπου το σώμα βλέπει το επηρεασμένο από τον ήλιο δέρμα ως πιθανή απειλή και μπαίνει σε αμυντική λειτουργία για να την καταπολεμήσει, οδηγώντας σε εξάνθημα.

Το ηλιακό έγκαυμα, από την άλλη πλευρά, είναι ένα κάψιμο από την ακτινοβολία του υπεριώδους φωτός, με αποτέλεσμα το κοκκινωπό δέρμα.

Η εμπειρία αλλεργίας στον ήλιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το δέρμα σου έχει βλάβη από UV, αλλά η τακτική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

«Συνήθως βλέπουμε βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η αντίδραση από μια αλλεργία στον ήλιο μία ή δύο φορές ή το ηλιακό έγκαυμα, συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή γήρανση του δέρματος ή καρκίνο του δέρματος», δήλωσε στο healthline η Lipner.

Αν αντιμετωπίσεις μια αντίδραση από τον ήλιο, ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει τι την προκαλεί.

«Ένας δερματολόγος μπορεί να εξετάσει το δέρμα και να καθορίσει εάν πρόκειται για αλλεργία στον ήλιο ή ηλιακό έγκαυμα», δήλωσε η Lipner. «Θα ρωτήσουμε κυρίως για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, πόσο γρήγορα συνέβη το εξάνθημα, πώς αισθάνεται και τα συμπτώματα, για να κάνουμε τη διάγνωση. Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία, μπορούμε να εκτελέσουμε βιοψία δέρματος για να προσδιορίσουμε την αιτία».

Δες και αυτό: Θέλεις να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου; Διάβασε αυτό

Θεραπεία και πρόληψη αλλεργίας στον ήλιο

Πέρασες την ημέρα χαλαρώνοντας δίπλα στην πισίνα και έχεις ένα κόκκινο εξάνθημα στο στήθος σου μαζί με φαγούρα; Και τώρα τι θα κάνεις;

Σε γενικές γραμμές, τα εξανθήματα από μια αλλεργία στον ήλιο εξαφανίζονται μόνα τους μέσα σε 10 ημέρες. Μπορείς να δοκιμάσεις μια κρέμα για τη φαγούρα με υδροκορτιζόνη ή ένα αντιισταμινικό από το στόμα, για να απαλλαγείς από την ενόχληση του εξανθήματος.

Εάν οι άνθρωποι έχουν σοβαρές αλλεργίες στον ήλιο, ένας δερματολόγος μπορεί να τους βάλει πριν το καλοκαίρι, σε ειδικούς θαλάμους που εκπέμπουν υπεριώδες φως προκειμένου να δημιουργήσουν μια ανοσία στο δέρμα τους απέναντι στην ηλιοθεραπεία, και να μην έχουν παρατεταμένη αντίδραση, δήλωσε η Lipner.

Ενώ οι θεραπείες για αλλεργίες στον ήλιο είναι απλές, το καλύτερο στοίχημά σου είναι να αποφύγεις να ξεκινήσει μια αντίδραση.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

  • Περιόρισε το χρόνο που περνάς σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι οι ισχυρότερες.
  • Κάλυψε όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σου με μια μπλούζα με μακρύ μανίκι και ένα καπέλο.
  • Χρησιμοποίησε ένα αντιηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, συμβουλεύει η Lipner, και να σιγουρευτείς ότι το βάζεις συχνά όταν ιδρώνεις ή στο κολύμπι.