Συμπληρώματα κολλαγόνου: Η αλήθεια γύρω από τη χρήση τους και τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία

10.08.2019
Συμπληρώματα κολλαγόνου: Η αλήθεια γύρω από τη χρήση τους και τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα αμινοξέα έχουν γίνει μια... επιτυχημένη επιχείρηση. Είτε αγοράζεις ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, ζωμό οστών ή ακόμα περισσότερα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα διαφορετικά αμινοξέα που συνθέτουν αυτές τις πρωτεΐνες είναι αυτά που τελικά προσλαμβάνεις, υποστηρίζει μιλώντας στο goodhousekeepin.com ο Mark Moyad, MD, διευθυντής προληπτικής και εναλλακτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Το σώμα σου χρησιμοποιεί αμινοξέα για να χτίσει μυς, οστά, χόνδρο, δέρμα, τρίχες, συνδετικό ιστό και πολλά άλλα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αμινοξέων, αλλά το πιο άφθονο είδος στο σώμα σου, συνθέτει κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που σχηματίζει τους συνδετικούς ιστούς και το δέρμα σου.

Δεδομένου ότι η παραγωγή κολλαγόνου του σώματός σου μειώνεται καθώς μεγαλώνεις και χρειάζεσαι επαρκές κολλαγόνο για ισχυρά οστά, αρθρώσεις και δέρμα, η πρόσθεση περισσότερου κολλαγόνου στη διατροφή σου ακούγεται σαν η ιδανική λύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί κατασκευαστές συμπληρωμάτων άρχισαν να πωλούν σκόνες και χάπια κολλαγόνου, τα οποία ο Δρ Moyad λέει ότι παράγονται ως επί το πλείστον από ζώα, όπως λέπια ψαριών ή οστά ή δέρμα αγελάδων.

Αλλά, άραγε, αυτά τα συμπληρώματα κάνουν κάτι στην πραγματικότητα; Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ξέρεις.

Διάβασε επίσης: Μια συνταγή για smoothie κολλαγόνου που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σώματος σου

Τι είναι η σκόνη κολλαγόνου;

Υπάρχουν περισσότεροι από δώδεκα τύποι κολλαγόνου, που αποτελούνται από διαφορετικά «πεπτίδια» ή αμινοξέα. Διαφορετικοί τύποι σχηματίζουν δέρμα και τένοντες σε αντίθεση με τους χόνδρους. Η εκτίμηση για τους τύπους που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία σου, έχει αποδειχθεί δύσκολη. Επίσης, τα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο, ποικίλουν.

Οι περισσότερες σκόνες πεπτιδίων κολλαγόνου στην αγορά περιέχουν ένα «υδρολυμένο» κολλαγόνο τύπου Ι που εξάγεται από δέρματα, οστά ή λέπια ψαριών. «Υδρολυμένο» απλά σημαίνει ότι οι αλυσίδες αμινοξέων έχουν αναλυθεί σε μικρότερες μονάδες, μια διαδικασία που επιτρέπει στη σκόνη να διαλυθεί τόσο σε θερμό όσο και σε ψυχρό υγρό.

Αυτός ο τύπος κολλαγόνου έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής λόγω του γεγονότος ότι μπορείς να τον προσθέσεις σε όλα, από τον ζεστό καφέ και τις σούπες μέχρι τα κρύα ροφήματα και τα smoothies.

Αυτό το διάβασες; Halle Berry - Η συνταγή της 51χρονης σταρ για νεανική επιδερμίδα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σκόνης κολλαγόνου;

Η έρευνα σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τα πιθανά οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι σε εξέλιξη, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις όσα γνωρίζουμε τώρα σχετικά με τις πιθανά πλεονεκτήματα.

Αρθρώσεις

Αυτή τη στιγμή, η πιο πλήρης έρευνα επικεντρώνεται στην υγεία των αρθρώσεων. Μελέτες από τις αρχές της δεκαετίας του '90, έχουν συνδέσει τη συμπλήρωση κολλαγόνου με μειωμένα συμπτώματα αρθρίτιδας. Τέσσερις από τους πέντε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα που έλαβαν καθημερινά 40 mg δόσης μητρικού (undenatured) κολλαγόνου τύπου II είδαν τον πόνο τους να μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 26%, σύμφωνα με μελέτη του 2009 στο περιοδικό International Journal of Medical Sciences. (Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ προέρχεται από χόνδρο κοτόπουλου - όχι από οστά αγελάδων και από λέπια ψαριών.)

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το πώς το κολλαγόνο στο συμπλήρωμα, βοήθησε πραγματικά τους αρθρώσεις των ασθενών με αρθρίτιδα. Αντί να συμβάλλουν στην παροχή κολλαγόνου ή χόνδρου στον οργανισμό, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και κατά συνέπεια να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ο Δρ Moyad λέει ότι η αποτελεσματικότητα του κολλαγόνου όσον αφορά την αρθρίτιδα και τον πόνο των αρθρώσεων, εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη, αλλά υπάρχει αρκετά υποσχόμενη έρευνα για να δώσει μια εικόνα.

Δέρμα και μαλλιά

Συζήτησε με τους επιστήμονες της διατροφής και θα σου αναφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που ακούνε όταν πρόκειται για φαγητό και συμπληρώματα, για τα οποία υποτίθεται ότι κάτι που καταπίνεις, μετατρέπεται στο ίδιο πράγμα στο σώμα σου. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο η πέψη και η βιοχημεία λειτουργούν.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου προσφέρουν πραγματικά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά; «Με κανένα τρόπο», υποστηρίζει ο Adam Friedman, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington. «Το κολλαγόνο είναι προορισμένο να υποβληθεί σε πέψη από το γαστρεντερικό σωλήνα, επειδή δεν είναι κατασκευασμένο για να επιβιώσει από τις τεράστιες μεταβολές του pH στο έντερο».

Υπάρχει έρευνα για να υποστηρίξει αυτές τις απόψεις. Μια μελέτη του 2002 έδειξε ότι τα πεπτικά ένζυμα και τα οξέα του εντέρου, διασπούν το υδρολυμένο κολλαγόνο, το οποίο είναι ο τύπος που βρίσκεται στις περισσότερες σκόνες. Αλλά η ίδια μελέτη έδειξε ότι το κολλαγόνο τύπου II μπορεί να γλιστρήσει μέσα στο έντερο χωρίς να χάσει τη χημική του δομή.

Φυσικά, μαθαίνουμε ακόμα δεδομένα για το ανθρώπινο έντερο. Περισσότερη έρευνα έχει συνδέσει μερικά πεπτίδια κολλαγόνου με μειωμένες ρυτίδες δέρματος και πιο υγιές δέρμα, επομένως είναι πιθανό κάποια νέα ευρήματα να εξηγήσουν τα ανεπίσημα στοιχεία που συνδέουν τις σκόνες κολλαγόνου με τα οφέλη στα νύχια και τα μαλλιά. Αλλά σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πολλά περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Διάβασε επίσης: Αποτοξινώστε το έντερό σας με φυσικό τρόπο

Πέψη

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα αμινοξέα που απαντώνται στο κολλαγόνο - συγκεκριμένα, ένα από αυτά ονομάζεται γλυκίνη - μπορεί να μειώσουν τις γαστρεντερικές φλεγμονές και να βοηθήσουν στην πέψη. Αλλά και πάλι, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα. Τα περισσότερα από αυτά δεν περιελάμβαναν σκόνες κολλαγόνου ή συμπληρώματα, αλλά αντίθετα εξέταζαν συγκεκριμένα αμινοξέα σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Είναι ασφαλές να λαμβάνεις συμπληρώματα κολλαγόνου;

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. δεν παρακολουθεί τις σκόνες κολλαγόνου για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα τους, εκτός και εάν ένας κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το συμπλήρωμα μπορεί να θεραπεύσει ασθένεια ή ότι κάτι πάει στραβά και οι ασθενείς αρρωσταίνουν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνεις μια μικρή έρευνα πριν από την αγορά τέτοιου προϊόντος.