Η έλλειψη ύπνου δεν είναι μόνο κακή για την υγεία αλλά μπορεί να σου προσθέσει και βάρος

01.10.2019
Η έλλειψη ύπνου δεν είναι μόνο κακή για την υγεία αλλά μπορεί να σου προσθέσει και βάρος
Είσαι από εκείνες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα; Αν ναι, τότε δεν είναι καλά τα νέα που θα διαβάσεις. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές ασθένειες αλλά και να σε θέσει σε κίνδυνο για παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Health 24.

Ένα προηγούμενο άρθρο του Health24 επισημαίνει ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι ο επιπλέον ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν αντιστρέφει τις επιπτώσεις στο μεταβολισμό σου.

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις επιβλαβείς συνέπειες από την έλλειψη ύπνου στην υγεία των ανθρώπων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας αναφέρουν ότι μόλις λίγες μέρες στέρησης ύπνου είχαν κάνει τους συμμετέχοντες να αισθάνονται λιγότερο γεμάτο το στομάχι τους μετά το φαγητό. Επιπλέον, ο λιγότερος ύπνος μεταβόλισε το λίπος της τροφής τους διαφορετικά.

Διάβασε και αυτό: Η απρόσμενη συνήθεια του ύπνου που μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος!

Ενώ πολλές υπάρχουσες μελέτες επικεντρώνονται στην επίδραση της έλλειψης ύπνου στον μεταβολισμό της γλυκόζης και στη σχέση του με τον διαβήτη, υπάρχoυν μόνο λίγα στοιχεία που έχουν αξιολογήσει την πέψη των λιπιδίων από το φαγητό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Lipid Research, πραγματοποίηθηκε σε 15 υγιείς άντρες στη δεκαετία των 20 που μελετήθηκαν σε εργαστήριο ύπνου για δέκα νύχτες. Αυτό έγινε αφού είχαν περάσει μια εβδομάδα με αρκετό ύπνο στο σπίτι τους. Για πέντε από τις δέκα νύχτες, οι συμμετέχοντες δεν κοιμήθηκαν για πάνω από πέντε ώρες κάθε βράδυ.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα τυποποιημένο δείπνο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μετά από τέσσερις νύχτες περιορισμένου ύπνου. Αυτό έγινε για να αξιολογηθεί αν ένα άβολο πρόγραμμα θα μπορούσε να επηρεάσει το μεταβολισμό τους.

«Ήταν πολύ εύγεστα- κανένας δεν είχε πρόβλημα να το τελειώσει - αλλά ήταν με πολλές θερμίδες», δήλωσε η Kelly Ness, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες όταν στερούνταν τον ύπνο δήλωναν λιγότερο ικανοποιημένοι μετά το φαγητό, με το ίδιο πλούσιο γεύμα, απ’ ότι όταν το έτρωγαν με πλήρη ύπνο.

Διάβασε και αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

Τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων αναλύθηκαν επίσης. Διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμός του ύπνου οδήγησε σε ταχύτερη εκκαθάριση λιπιδίων από το αίμα μετά από γεύμα. Αυτό θα μπορούσε να προδιαθέσει τους ανθρώπους να βάλουν βάρος.

«Τα λιπίδια δεν εξαντλούνταν αλλά αποθηκεύονταν», εξήγησε ο Orfeu Buxton, καθηγητής στο Penn State.

Αν και η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά ελεγχόμενη και εστίαζε σε υγιείς νέους ανθρώπους, ωστόσο δίνει αξιόλογη εικόνα για την πέψη, δήλωσε η Ness.