Τα πυκνά στήθη και πώς σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού

09.10.2019
Τα πυκνά στήθη και πώς σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού
Mετά από 20 χρόνια, oι προδιαγραφές στην εξέταση της μαστογραφίας μπορεί να αναδιαμορφωθούν.

Αυτό προκύπτει από τις προτεινόμενες αλλαγές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τις οποίες ανακοινώσε την περασμένη εβδομάδα, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα και ο εκσυγχρονισμός της ανίχνευσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τον διοικητή της FDA, Scott Gottlieb.

Οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με την πρόταση, θα επικεντρωθούν στην πυκνότητα του μαστού των ασθενών, για να εξηγήσουν πώς «ο πυκνός ιστός μπορεί να αποκρύψει σημάδια καρκίνου του μαστού και να μειώσει την ευαισθησία της εικόνας» σύμφωνα με τη FDA. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πυκνά στήθη μπορούν να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν πυκνά στήθη, σύμφωνα με τη FDA.

Διάβασε και αυτό: Θέλεις στητό στήθος: Ιδού τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις

Αλλά, πώς μπορείς να ξέρεις αν έχεις πυκνά στήθη;

Πρώτον: Δεν έχει να κάνει με το πόσο βαριά ή μεγάλα είναι τα στήθη σου.

Η πυκνότητα του μαστού έχει πράγματι σχέση με τον ιστό στα στήθη σου και πώς απεικονίζεται σε μια μαστογραφία. Τα πυκνά στήθη αποτελούνται από περισσότερους ινώδεις και αδενικούς ιστούς, έναντι των μαστών που αποτελούνται κυρίως από λιπαρό ιστό, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Και δεν μπορείς να αισθάνθεις από μόνη σου τον πυκνό μαστό καθώς μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σου το πει μέσω screening, γι 'αυτό και αυτή η νέα πρόταση της FDA είναι τόσο σημαντική. Με την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την πυκνότητα του μαστού μετά την εξέταση, οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν στην προσωποποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μιας γυναίκας όσον αφορά στην πυκνότητα του μαστού της και πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σε μια μαστογραφία, ο πυκνός ιστός του μαστού εμφανίζεται στην πραγματικότητα ως λευκό χρώμα - καθιστώντας πιο δύσκολο να εντοπίσει τον καρκίνο, ο οποίος επίσης εμφανίζεται λευκός. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό είναι μικρότερο θέμα στις ψηφιακές μαστογραφίες, σε αντίθεση με τις μαστογραφίες οθόνης.

Αυτό το διάβασες; Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στο γυναικολόγο

Πρέπει να ανησυχήσω αν έχω πυκνά στήθη;

Τα πυκνά στήθη είναι φυσιολογικά - περίπου οι μισές γυναίκες έχουν πυκνά στήθη. Και, ενώ οι ερευνητές έχουν διαφωνίες σε αυτό το ζήτημα, ο πυκνός ιστός του μαστού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεσαι πρόσθετες εξετάσεις.

Αντ 'αυτού, είναι απλά κάτι που πρέπει να θυμάσαι και να συζητάς με το γιατρό σου μαζί με όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχεις, λέει στο womenshealthmag η Dr. Debra Ikeda, MD, καθηγήτρια ραδιολογίας στο Stanford School of Medicine.

Κυρίως, αυτό που θέλουν να μάθουν οι γυναίκες είναι: «Πρέπει να κάνω και ένα άλλο τεστ;» λέει η Ikeda. Παρόλο που δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση για όλα, το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να μιλάς στο γιατρό σου σχετικά με το αποτέλεσμα της μαστογραφίας σου και τους παράγοντες κινδύνου σου για να πάρεις αυτή την απόφαση.

Για παράδειγμα, αν έχεις ανακαλύψει ότι έχεις πυκνά στήθη καθώς και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει να κάνεις μια συμπληρωματική μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα. Άλλες γυναίκες με πυκνό ιστό μαστού και κανένα άλλο παράγοντα κινδύνου, θα μπορούσαν απλώς να ζητήσουν μια ψηφιακή μαστογραφία για την επόμενη εξέταση. «Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τον πυκνό ιστό του μαστού και τον καλύτερο τρόπο για να διαχειριστεί κανείς την υγεία του», λέει η Ikeda.