5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το έκζεμα

07.03.2020
5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το έκζεμα
Tο έκζεμα, μια κατάσταση που προκαλεί ξηρότητα, φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος, μπορεί να μην ακούγεται σοβαρή. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Είναι κάτι που αλλάζει τη ζωή. Και δεν είναι μόνο μια παιδική ασθένεια. Ενώ πολλοί άνθρωποι ξεπερνούν την κατάσταση, περίπου το 20% βλέπουν ότι παραμένει όσο μεγαλώνουν.

«Δεν είναι μόνο ένα μικρό εξάνθημα. Είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν δεν το αντιμετωπίσεις, μπορεί να καταλήξεις στο νοσοκομείο», λέει στο Considerable η Lisa Choy από την κομητεία Marin της Καλιφόρνιας. Η Choy, 63 ετών σήμερα, αντιμετωπίζει την κατάσταση από την ηλικία των 7 ετών και λέει ότι το έκζεμα της γίνεται όλο και χειρότερο όσο μεγαλώνει.

Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ξέρεις για αυτήν την κατάσταση

Συνδέεται με μια σειρά από άλλες καταστάσεις υγείας

Οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, αυτοάνοσων ασθενειών, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Εάν νοσηλεύονται, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Αναπτύσσονται συνεχώς νέα φάρμακα

Οι θεραπείες βελτιώθηκαν από την παιδική ηλικία της Choy.

Πολλοί ηλικιωμένοι με έκζεμα το αντιμετωπίζουν με μια ρουτίνα θεραπείας του δέρματός τους με ενυδατικά και στεροειδή. Αλλά νεότερες στοχευμένες θεραπείες μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Και περισσότερα φάρμακα από το στόμα και τοπικά βρίσκονται υπό επεξεργασία.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι τα εγκατέλειψαν επειδή οι επαγγελματίες δεν είχαν κάτι νέο για να τους δώσουν. Είναι πολύ απογοητευτικό» λέει η Julie Block, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Εθνικού Συνδέσμου Εκζέματος. «Αλλά εάν πάσχεις από μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα μην εγκαταλείπεις την ελπίδα. Δες τον δερματολόγο σου. Ξέρουμε σήμερα περισσότερα από ποτέ για αυτή τη φλεγμονώδη, χρόνια ασθένεια».

Μπορεί να επηρεάσει την προσωπική σου ζωή και την ψυχική σου υγεία

Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα έχουν 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης, με αυξημένο κίνδυνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να ενοχλεί. «Φαντάσου ότι ξύνεσαι όλη τη νύχτα. Η απώλεια ύπνου είναι τόσο σημαντική. Οι γάμοι υποφέρουν, οι γονείς υποφέρουν, η εργασία υποφέρει», λέει η Block.

Και οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια προσπαθούν για να ξεπεράσουν τη δύσκολη θέση τους. Η Choy λέει ότι της πήρε πολύ χρόνο για να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της για να είναι πιο ανοικτή για την κατάστασή της. «Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πουν στους άλλους ανθρώπους ότι περνούν όλα αυτά», λέει η Choy. «Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε όπως όλοι οι άλλοι».

Μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες λοιμώξεις

Όταν τα άτομα με έκζεμα ξύνονται, διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν ζημιά στο δέρμα τους και να προκαλέσουν λοίμωξη. Αυτό συνέβη με την Choy και κατέληξε στο νοσοκομείο. «Όταν σηκώθηκα το πρωί, είχα ένα μεγάλο κόκκινο σημάδι από ένα σημείο που είχα ξύσει. Λίγες ώρες αργότερα, παρατήρησα ότι αυξανόταν, οπότε πήγα στον γιατρό. Είχε αρχίσει να φτάνει στον λεμφαδένα στην κορυφή του ποδιού μου», λέει.

Διάβασε και αυτό: Πώς να διώξεις τις κοκκινίλες από το δέρμα σου, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Είναι διαφορετικό σε όλους, ακόμη και διαφορετικό στο ίδιο άτομο με την πάροδο του χρόνου

«Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για άλλο», λέει η Block. «Και τα συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου». Μερικοί άνθρωποι έχουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων το καλοκαίρι, ενώ άλλοι το κάνουν καλύτερα το χειμώνα. Ένα προϊόν μπορεί να είναι χρήσιμο για λίγο και στη συνέχεια να σταματήσει να λειτουργεί.

Η Choy προσπαθεί σκληρά για να ελέγξει τα συμπτώματά της και να εντοπίσει και να αποφύγει τις ενέργειες που μπορούν να πυροδοτήσουν προβλήματα. «Δοκίμασα βελονισμό, έκανα δοκιμές αλλεργίας, προσπάθησα να κόψω τρόφιμα καθώς ως ασθενής με έκζεμα δοκιμάζεις τα πάντα», λέει.

Ξέρει ότι είναι ευαίσθητη σε αρώματα και χρωστικές ουσίες: «Πιθανότατα θα αντιδράσω σε αυτά περισσότερο από ένα άτομο που δεν έχει έκζεμα».

Η Choy παρατηρεί ότι η διατροφή κάνει τη διαφορά. Προσπαθεί να μείνει μακριά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σάκχαρα, τρώει περισσότερα λαχανικά και φρούτα και πίνει πολύ νερό. Προσπαθεί επίσης για να διαχειριστεί τα επίπεδα στρες της.