Πώς να κάνεις την υφασμάτινη μάσκα σου πολύ πιο ασφαλή, σύμφωνα με έρευνα

15.02.2021
Πώς να κάνεις την υφασμάτινη μάσκα σου πολύ πιο ασφαλή, σύμφωνα με έρευνα
Η επιλογή για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προστασία

Η μάσκα μιας χρήσεως Ν95, γίνεται τον τελευταίο καιρό ολοένα και πιο διαδεδομένη, χωρίς ωστόσο να έχει τον ίδιο χρόνο ζωής με την υφασμάτινη. Μία νέα έρευνα μας λέει ποιο είναι το trick που είναι πολύ πιο οικονομικό και μπορεί να εφαρμοστεί και στην υφασμάτινη μάσκα.

Δες και αυτό: Πώς να πάρουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των lockdown

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα στεγνό μωρομάντηλο αρκεί για κάνεις την υφασμάτινη μάσκα σου εξίσου ασφαλή με τη Ν95. Ερευνητές από το University of British Columbia τέσταραν πολλά διαφορετικά είδη μάσκας και 41 διαφορετικά υφάσματα, με σκοπό να παρατηρήσουν ποιο από αυτά μπλοκάρει περισσότερο τα σταγονίδια, καταλήγοντας στο συνδυασμό μάσκας από δύο βαμβακερές στρώσεις λεπτής ύφανσης και ένα στεγνό μωρομάντηλο 3 λεπτών φύλλων, που χρησιμεύει ως φίλτρο.

Όπως λέει η κλινική καθηγήτρια Jane Wang, τα μωρομάντηλα και οι μάσκες N95 φτιάχνονται από παρόμοια υλικά, όπως το πολυπροπυλένιο, και μία υφασμάτινη μάσκα με ένα μωρομάντηλο ως φίλτρο που φοριέται σωστά, είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να φιλτράρει 5 ή 10 μικρά σωματίδια, σε σχέση με μία λάθος φορεμένη Ν95 μάσκα μίας χρήσεως.

Αυτό το είδες; Οι πιο επικίνδυνοι κλειστοί χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρ'όλο που η υφασμάτινη μάσκα είναι ευρέως διαδεδομένη, είναι σημαντικό να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Οι ερευνητές του University of British Columbia κατέληξαν στα ιδανικά υφάσματα για αποτελεσματική προστασία, τονίζοντας πως το εξωτερικό στρώμα πρέπει να είναι από πλεκτό νάιλον, σατέν πολυεστέρα, βαμβάκι διπλής πλέξης ή καπιτονέ. Από την άλλη, το εσωτερικό στρώμα πρέπει να είναι απλό μετάξι, βαμβάκι διπλής πλέξης ή καπιτονέ.

Για να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η μάσκα Ν95, θα πρέπει να καλύπτεται όλη η περιοχή του στόματος και της μύτης, αλλά να υπάρχει κενό μπροστά, ώστε να δίνεται χώρος για επαρκή αναπνοή.