Φαλάφελ: Πόσο υγιεινό είναι για τη διατροφή σου

06.04.2021
Φαλάφελ: Πόσο υγιεινό είναι για τη διατροφή σου
Εάν είσαι φανατική οπαδός του street food, πιθανότατα θα έχεις απολαύσει μια πίτα γεμισμένη με φαλάφελ και χούμους, ιδιαίτερα μετά από μια βραδινή έξοδο.

Τι είναι όμως το φαλάφελ: Είναι ένα πιάτο της Μέσης Ανατολής φτιαγμένο από χτυπημένα στο μπλεντερ, ρεβίθια - ή, σε ορισμένες άλλες περιοχές, φάβα – αναμεμειγμένα με μπαχαρικά και βότανα.

Για να φτιαχτεί το φαλάφελ, τα συστατικά τοποθετούνται συνήθως σε ένα πολυμίξερ έως ότου το αποτέλεσμα γίνει ένα σκληρό μείγμα. Εκτός από τα ρεβύθια, άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή φαλάφελ, περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο και μπαχαρικά όπως το κύμινο και τον κόλιανδρο. Αυτό το μείγμα στη συνέχεια μετατρέπεται σε μπάλες, ψύχεται και τηγανίζεται ή ψήνεται.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος παρασκευής του είναι το τηγάνισμα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ερώτηση: Είναι υγιεινό το φαλάφελ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που σερβίρεις τα φαλάφελ και τα προετοιμάζεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστείς με τους στόχους της υγείας σου. «Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλεις να έχεις υπό έλεγχο την πρόσληψη λίπους και δεν θέλεις να τα τηγανίσεις, μπορείτε να τα ψήσεις ή να τα σοτάρεις», λέει στο Womens Health Mag η διαιτολόγος Ale Zozos. Αυτή είναι μόνο μία επιλογή. «Εάν προσέχεις την πρόσληψη υδατανθράκων, δεν χρειάζεται να τα σερβίρεις σε πίτα - μπορείς να τα σερβίρεις με φρέσκα λαχανικά ή πάνω από μια σαλάτα», εξηγεί.

Είναι το φαλάφελ, υγιεινό;

«Δεν υπάρχει κακό ή καλό φαγητό», λέει ο Robin Danowski, RD, επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο La Salle. «Εξαρτάται από το πώς το μαγειρεύεις και από το πόσο τρως».

Το φαλάφελ είναι ένα εξαιρετικό πιάτο για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια πιο φυτική διατροφή, η οποία ωφελεί τόσο το σώμα όσο και το περιβάλλον, λέει η διαιτολόγος Amy Shapiro. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τα ρεβίθια (το ένα φλιτζάνι έχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και 14 γραμμάρια ινών).

Επιπλέον, τα ρεβίθια περιέχουν πολύ σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β. Τα διάφορα μπαχαρικά στο φαλάφελ - όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος και το κάρδαμο - είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. «Είναι ένα πολύ ικανοποιητικό γεύμα που θα διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα αποτρέψει την υπερβολική επιθυμία σακχάρων», λέει.

Αλλά ακόμη και μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα κρύβουν μερικές παγίδες και δυστυχώς, το φαλάφελ δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα περισσότερα φαλάφελ φτιάχνονται με τηγανητό λάδι. Και ενώ η Shapiro λέει ότι το λάδι είναι συχνά ακόρεστο, αυξάνει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. «Για μερικούς, μπορεί να προσθέσει πολλά λιπαρά στη διατροφή τους», σημειώνει. Επιπλέον, εάν ένα εστιατόριο ή ένας πωλητής street food, υπερθερμαίνει λάδια χαμηλής ποιότητας, υπάρχει η πιθανότητα να παραχθούν καρκινογόνες ουσίες, λέει η Shapiro.

Διάβασε και αυτό: Καρύδια ή αμύγδαλα; Τι να διαλέξω και γιατί

Υπάρχει επίσης η περιεκτικότητα σε νάτριο που πρέπει να λάβεις υπόψη. «Εάν αγοράσεις μια πίτα με φαλάφελ σε ένα εστιατόριο ή έναν πωλητή, μερικές φορές θα έχει έως και 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου, που είναι η επιτρεπόμενη ποσότητα για μια ολόκληρη μέρα», λέει ο Danowski, προσθέτοντας ότι αρχίζεις να βλέπεις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία πέρα από τα 2.300 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα.

Όσον αφορά τις θερμίδες, είναι σημαντικό να θυμάσαι το ότι από πού προέρχονται οι θερμίδες είναι πολύ πιο σημαντικό από τον αριθμό τους. Στην περίπτωση του φαλάφελ, οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από λίπος, περίπου 18 γραμμάρια ανά μερίδα μισού φλιτζανιού, σύμφωνα με τον Danowski. Και ενώ τα περισσότερα από αυτά τα λίπη είναι υγιεινά για την καρδιά, ακόρεστα, «εάν ανησυχείς για την απώλεια βάρους, πρέπει να το έχεις υπόψη όταν καταναλώνεις το φαλάφελ», λέει.