Κι όμως, το πολύ νερό μπορεί να σου κάνει κακό

02.06.2021
Κι όμως, το πολύ νερό μπορεί να σου κάνει κακό
Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία σου, αλλά μήπως το παρακάνεις;

Κάποιες συνήθειες είναι βασικές για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και τη διατήρηση της καλής μας υγείας - αλλά στην υπερβολή τους, είναι πολύ πιθανό να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως το να πίνεις υπερβολικά πολύ νερό.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν πίνεις καθημερινά ζεστό νερό

Τα γιγαντιαία μπουκάλια νερό έγιναν τάση στα κοινωνικά μέσα, με τους influencers να υποστηρίζουν συχνά πώς βρίσκονται σε "διαγωνισμούς κατανάλωσης νερού" με φίλους ή ότι ο νέος στόχος τους είναι να πίνουν πολλά λίτρα την ημέρα. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται υγιές και θετικό, η υπερβολική ενυδάτωση είναι μια πραγματική ανησυχία με πραγματικές συνέπειες.

"Η υπερβολική ενυδάτωση καταναλώνει ουσιαστικά περισσότερο νερό από ό, τι το σώμα σου μπορεί να ξεφορτωθεί", λέει ο James Gladstone, επικεφαλής αθλητικής ιατρικής και αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στο Mount Sinai Health System. "Ανάλογα με τον βαθμό υπερϋδάτωσης, μπορεί να σε επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους. Τα συμπτώματα αρχικά είναι συνήθως αρκετά ήπια. Μπορεί να έχεις πονοκέφαλο ή ναυτία και καθώς η υπερϋδάτωση γίνεται πιο σοβαρή, μπορεί να έχεις αλλαγές στην ψυχική σου κατάσταση. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σπασμούς, μυϊκές κράμπες και λιποθυμία", προσθέτει.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν δεν τρως καθόλου φρούτα και λαχανικά

Αυτά τα φαινόμενα οφείλονται συνήθως στην "αραίωση του νατρίου στο σύστημά σου", λέει ο Gladstone, παρόλο που τονίζει ότι η υπερβολική ενυδάτωση είναι σπάνια. Ακούγεται ανόητο, αλλά όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο περισσότερο νάτριο χρειάζεται το σώμα σου για να επιβιώσει. "Το σώμα έχει ένα απίστευτα καλό σύστημα για την απόρριψη νερού μέσω των νεφρών και την ούρηση πριν φτάσει στο σημείο να είναι επικίνδυνο".

"Η ήπια υπερ-ενυδάτωση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί μειώνοντας την πρόσληψη νερού. Ωστόσο, εάν η υπερβολική ενυδάτωση κατακλύζει το σώμα σου, τότε θα αρχίσεις να αναπτύσσεις τα παραπάνω συμπτώματα. Κατά μέσο όρο, ένας υγιής ενήλικας πρέπει να να πίνει περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα", προσθέτει ο Gladstone.