Πονοκέφαλος και ημικρανία: Ποιες ειναι οι διαφορές τους;

02.09.2021
Πονοκέφαλος και ημικρανία: Ποιες ειναι οι διαφορές τους;
Πώς να τα ξεχωρίσεις και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Οι πονοκέφαλοι μοιάζουν με ένα κουτί με σοκολάτες: Ποτέ δεν ξέρεις τι είδος θα σου τύχει (και μπορείς μόνο να ελπίζεις ότι δε θα σε οδηγήσει σε ένα τρομακτικό αποτέλεσμα). Όπως πιθανότατα έχεις καταλάβει και μόνη σου, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου - μπορεί να είναι από ελαφρώς ενοχλητικό μέχρι ανυπόφορο.

Τι κάνουν οι νευροεπιστήμονες κάθε πρωί για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Η ημικρανία όμως είναι τεχνικά διαφορετική και κάτι περισσότερο από έναν κακό πονοκέφαλο - οι ημικρανίες είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής. Δύο νευρολόγοι εξηγούν τη διαφορά μεταξύ ημικρανίας και κεφαλαλγίας, τα συμπτώματα και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις:

Τα συμπτώματα
Εάν υποψιάζεσαι ότι οι πονοκέφαλοί σου (ή τουλάχιστον μερικοί από αυτούς) θυμίζουν ημικρανία, είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις.

Ας ξεκινήσουμε με τους πονοκεφάλους - ένα δυστυχώς κοινό φαινόμενο. Με απλά λόγια, ο πονοκέφαλος είναι μια "δυσάρεστη αίσθηση" σε οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού ή του άνω λαιμού, σύμφωνα με την Vernon Williams, πιστοποιημένη νευρολόγο και διευθύντρια του Κέντρου Αθλητικής Νευρολογίας και Ιατρικής Πόνου στο Ινστιτούτο Jobe στο Λος Άντζελες.

"Μπορεί να εμφανιστεί ως ένας θαμπός πόνος, ένα σφυροκόπημα ή ένας απότομος πόνος και οι εντάσεις του ποικίλλουν ανάλογα με τι τον προκαλεί", λέει η Dr. Williams. "Αν και οι περισσότεροι συσχετίζουν τον πονοκέφαλο με πόνο στον εγκέφαλο, ο πραγματικός πόνος προέρχεται από τους ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύντομος, να διαρκεί λιγότερο από μία ώρα ή να διαρκεί για αρκετές ημέρες."

Η "ημικρανία" είναι ένα άλλο είδος πονοκεφάλου - ή μάλλον, μια σύνθετη κατάσταση όπου οι επώδυνοι πονοκέφαλοι είναι μόνο ένα από τα πολλά πιθανά συμπτώματα. "Οι ημικρανίες είναι μια κοινή πρωτοπαθής διαταραχή πονοκεφάλου που υπάρχει σε έως και 12 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού", λέει ο νευρολόγος Andrea Manhart.

Γιατί το στομάχι σου κάνει ήχους, ακόμη και όταν έχεις φάει

Ένας άλλος παράγοντας που θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις αν αυτό που βιώνεις είναι ημικρανία ή κεφαλαλγία, είναι αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα πέρα ​​από αυτά που κανονικά συσχετίζεις με έναν "κανονικό" πονοκέφαλο. Σύμφωνα με την Dr. Williams, είναι σημαντικό το αν υπάρχει συνδυασμός των ακόλουθων συμπτωμάτων:

- Πόνος που πάλλεται με μέτριο έως σοβαρό βαθμό και είναι σαν να τυλίγει ολόκληρο το κεφάλι ή να μετατοπίζεται από τη μία πλευρά του κεφαλιού στην άλλη
- Αυξημένη ευαισθησία σε ήχους, οσμές και/ή φως
- Προβλήματα όρασης
- Κοιλιακά προβλήματα, όπως απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετος και/ή ενοχλημένο στομάχι

Θεραπεία και πρόληψη
Για να αντιμετωπίσεις τους περιστασιακούς πονοκεφάλους, η Dr. Williams συνιστά να κάνεις τις ακόλουθες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής:

- Πιες άφθονο νερό για να παραμείνεις ενυδατωμένη
- Μην παραλείπεις γεύματα
- Κοιμήσου όσο το δυνατόν περισσότερο τις ίδιες ώρες κάθε βράδυ
- Μην κάνεις υπερβολές στην κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ
- Κάνε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη
- Κάνε μέτρια σωματική δραστηριότητα καθημερινά

Εάν αντιμετωπίζεις συχνούς, χρόνιους πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να κλείσεις ραντεβού με γιατρό: Συγκεκριμένα, κάποιον/α που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία πονοκεφάλων και ημικρανιών.