10 τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C που βελτιώνουν την υγεία και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

08.07.2024
10 τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C που βελτιώνουν την υγεία και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Image by lookstudio on Freepik
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό και το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι πολύ σημαντική και η βιταμίνη C έχει πολλά οφέλη και μπορεί να βοηθήσει. Η βιταμίνη C ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου, ενισχύει το δέρμα και το προστατεύει από τους κινδύνους που προκαλούνται από τον ήλιο. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930, από τον Ούγγρο επιστήμονα Albert Szent-Györgyi, ότι η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που γερνούν το δέρμα πρόωρα και βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου, κρατώντας το δέρμα σφιχτό, λαμπερό και ελλαστικό.

Αλλά πώς να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετή βιταμίνη C; Ένας τρόπος είναι μέσω συμπληρωμάτων βιταμίνης C: η συνιστάμενη ημερήσια δόση είναι 75 mg για γυναίκες και 90 mg για άνδρες. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι προτείνουν ότι είναι πάντα καλύτερο να τρώτε τα κατάλληλα τρόφιμα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή σας είναι εύκολη χάρη στην ποικιλία νόστιμων φρούτων και λαχανικών που την περιέχουν. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που βοηθούν το σώμα να απορροφήσει αυτό το θρεπτικό συστατικό. Επιπλέον, η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων, εποχιακών φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για τη συνολική υγεία.

Τα οφέλη της βιταμίνης C

  • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πρόληψη γήρανσης των κυττάρων
  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς μας από εποχιακές ασθένειες
  • Προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Ευεργετική για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και προστατεύει τα αγγεία
  • Διατηρεί υγιή συνδετικούς ιστούς, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προλαμβάνει την αιμορραγία
  • Συμμετέχει στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών, όπως η σεροτονίνη, και υποστηρίζει το νευρικό σύστημα

Έχουμε επιλέξει 10 τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να τα καταναλώνετε κάθε μέρα. Σας υπενθυμίζουμε ότι, αντίθετα με τα συμπληρώματα (πάνω από 1.000 mg ασκορβικού οξέος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και διατροφικές ενοχλήσεις), τα τρόφιμα δεν μπορούν να παρέχουν «πάρα πολλή» βιταμίνη C.

Πιπεριές καυτερές

Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια πραγματική «βόμβα» βιταμίνης C. Περιέχουν επίσης σημαντική δόση βιταμίνης Α (η γνωστή ρετινόλη), με αντιγηραντική δράση στο δέρμα. Κόψτε τις ωμές πάνω σε ζυμαρικά, κρέας, ψάρι ή σαλάτες.

Γκουάβα

Αυτό το εξωτικό φρούτο που μεγαλώνει σε τροπικές περιοχές καταλαμβάνει κορυφαία θέση στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επιπλέον, αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιιικό και αντιβακτηριακό. Όταν το βρείτε, απλά πάρτε το.

Μούρα (μαύρα σταφύλια)

Τα μούρα, ιδιαίτερα τα μαύρα σταφύλια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ενσωματώστε τα στην καθημερινή ρουτίνα σας ανακατεύοντάς τα σε πρωινά smoothies, αναμειγνύοντάς τα με ελληνικό γιαούρτι ή απολαμβάνοντάς τα ως θρεπτικό σνακ με αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια μεταξύ των γευμάτων.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Αυτές οι πιπεριές είναι επίσης νόστιμες όταν τις απολαμβάνετε ωμές: ψιλοκόψτε τις για να προσθέσετε μια γευστική τραγανή υφή σε σαλάτες, ή κόψτε τις σε λωρίδες για να τις βουτήξετε σε χούμους ή γκουακαμόλε.

Kiwi

Προερχόμενο από την Κίνα και τώρα διαθέσιμο παγκοσμίως, το κίουι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Πέραν της βιταμίνης, το κίουι παρέχει επίσης βιταμίνη Ε, ασβέστιο και κάλιο.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι το πρώτο φρούτο που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C. Οι φρέσκοι χυμοί είναι επίσης εξαιρετικές πηγές, αλλά είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε αμέσως μετά την προετοιμασία για να αποφευχθεί η οξείδωση της βιταμίνης C.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα φυτό sos για την υγεία, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Έχετε δοκιμάσει ποτέ το μπρόκολο ωμό, λεπτοκομμένο σε σαλάτες, με dressing από ταχίνι (κρέμα σουσαμιού), χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και σόγια σως; Αν το ωμό μπρόκολο δεν είναι του γούστου σας, μπορείτε να το δοκιμάσετε ψητό με λίγο αλάτι θαλασσινό. Ή απλά απολαύστε το με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και μια σταγόνα λεμόνι.

Φράουλες

Αν είστε φαν των φραουλών, έχετε έναν ακόμα λόγο για να τις απολαύσετε: πλούσιες σε βιταμίνη C. Μπορείτε να τις συνδυάσετε με γιαούρτι, να τις εντάξετε σε smoothies ή παγώστε τις για να τις απολαμβάνετε όλο το χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 08.07.2024 - 16:40