5 λόγοι για να πάρεις φολικό οξύ (ακόμα και αν δεν είσαι έγκυος)

17.12.2024
5 λόγοι για να πάρεις φολικό οξύ (ακόμα και αν δεν είσαι έγκυος)
Image by benzoix on Freepik
Το φολικό οξύ δεν ενδείκνυται μόνο για εγκύους, είναι μια πολύτιμη βιταμίνη που μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια, την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σου

Αν έχεις ακούσει για το φολικό οξύ, πιθανότατα το έχεις συνδέσει με την εγκυμοσύνη. «Το φολικό οξύ υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου, μειώνοντας τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα κατά την εγκυμοσύνη», σημειώνει η διατροφολόγος Reema Pillai. Αλλά, «είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις περισσότερες γυναίκες», προσθέτει, «όχι μόνο για εκείνες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να συλλάβουν», συμφωνεί η Jessica Sepel, ιδρύτρια των JSHealth Vitamins & Expert Nutritionist. Η βιταμίνη αυτή είναι υπεύθυνη για πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα μας, αλλά συχνά παραμελείται λόγω της στενής της σχέσης με την εγκυμοσύνη.

Γιατί όμως το φολικό οξύ είναι τόσο ευεργετικό για τις περισσότερες γυναίκες;

Τι είναι το φολικό οξύ;

Το φολικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης B9 (ή φολάτη), την οποία το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του. Για το λόγο αυτό, πρέπει να την προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω συμπληρωμάτων. Επειδή είναι υδατοδιαλυτή, το φολικό οξύ που δεν χρειάζεται το σώμα αποβάλλεται με τα ούρα, επομένως πρέπει να το ανανεώνεις τακτικά.

Παρά την ευρεία σύνδεσή του με την εγκυμοσύνη, το φολικό οξύ είναι εξίσου σημαντικό και για γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Ας δούμε λοιπόν πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου:

1. Ενίσχυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Το φολικό οξύ βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Όταν τα επίπεδα φολικού οξέος είναι χαμηλά, μπορείς να αναπτύξεις αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση και γενική αίσθηση εξάντλησης. Ενισχύοντας το φολικό οξύ στη διατροφή σου, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο αυτής της πάθησης και να νιώθεις πιο γεμάτη ενέργεια.

2. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Η ανεπάρκεια φολικού οξέος έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα στον εγκέφαλο, όπως κατάθλιψη και άνοια. Το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς βοηθά στη σύνθεση του DNA και την ανανέωση των κυττάρων, ενώ ενισχύει τη μνήμη και τη διάθεση. Ένα καλό επίπεδο φολικού οξέος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της γενικής νοητικής λειτουργίας, καθιστώντας σε πιο αποδοτική στην καθημερινότητά σου.

3. Αναγέννηση κυττάρων

Ένα άλλο σημαντικό όφελος του φολικού οξέος είναι η ικανότητά του να επιταχύνει τη διαδικασία της αναγέννησης των κυττάρων και της επισκευής του DNA. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το σώμα χρειάζεται να αναρρώσει από τραυματισμούς ή πληγές. Το φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης, κάτι που το καθιστά απαραίτητο για την καλή υγεία του οργανισμού.

4. Προστασία της καρδιάς

Η έλλειψη φολικού οξέος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Το φολικό οξύ βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας στο αίμα που σχετίζεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύοντας τη γενική υγεία της καρδιάς σου.

5. Ενισχύει την ενέργεια

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και το φολικό οξύ συμπεριλαμβανομένου, παίζουν βασικό ρόλο στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Το φολικό οξύ βοηθά το σώμα να αξιοποιεί τους υδατάνθρακες που καταναλώνεις για την παραγωγή γλυκόζης, η οποία χρησιμοποιείται ως καύσιμο για το σώμα. Επομένως, ένα καλό επίπεδο φολικού οξέος μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρείς την ενέργεια σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την αίσθηση της κόπωσης και της ατονίας.

Πώς να εντάξεις το φολικό οξύ στη διατροφή σου

Μπορείς να βρεις φολικό οξύ σε τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Εάν όμως δεν καταφέρνεις να προσλάβεις την απαιτούμενη ποσότητα από τη διατροφή, μπορείς να επιλέξεις να πάρεις ένα συμπλήρωμα φολικού οξέος. Οι διατροφολόγοι προτείνουν συχνά την καθημερινή λήψη 400 μικρογραμμαρίων για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός αν έχεις διαγνωστεί με αναιμία λόγω έλλειψης φολάτης, οπότε η συνιστώμενη δόση είναι 5 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Πρέπει να προσέξεις κάτι πριν πάρεις φολικό οξύ;

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά μπορούν να παίρνουν φολικό οξύ χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, αν έχεις αλλεργία στο φολικό οξύ ή σε άλλα φάρμακα, ή αν πάσχεις από σοβαρές καταστάσεις όπως καρκίνο ή διαταραχές των νεφρών, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό πριν το ξεκινήσεις.

Το φολικό οξύ, λοιπόν, είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σου, ανεξαρτήτως αν είσαι έγκυος ή όχι. Βοηθά να ενισχύσεις τη γενική σου ευεξία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την καρδιά σου, ενώ παράλληλα σε προστατεύει από την αναιμία και την κόπωση. Αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου για μια πιο υγιή και ενεργητική ζωή!

Τελευταία τροποποίηση στις 17.12.2024 - 09:51