Δώστε τέλος στους πόνους

29.10.2008
Πονούν συχνά η πλάτη, η μέση ή ο αυχένας σας; Υποφέρετε από πόνους στα γόνατα ή τους αγκώνες; Μάθετε τι φταίει για όλα αυτά και κυρίως πάρτε τα μέτρα σας, ώστε να προλάβετε τα χειρότερα.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα, μια νέα κατηγορία εργαζομένων που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοια προβλήματα είναι οι υπάλληλοι γραφείου και γενικά τα άτομα που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κι εσείς παρόμοιες... ευαισθησίες, οι παρακάτω συμβουλές των ειδικών σάς αφορούν άμεσα. Άλλωστε, όπως μας επισήμανε και ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος: «Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος γενικά, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επώδυνες καταστάσεις και σωματική ανικανότητα».

ΑΓΚΩΝΑΣ
Το χέρι σας πονά στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και πάνω από τους μυς, ενώ κάθε κίνησή σας, ακόμη και η πιο απλή, όπως το άνοιγμα της πόρτας, σας προκαλεί έντονη ενόχληση, η οποία επεκτείνεται στον καρπό και τα δάχτυλα. Στην οξεία φάση, μάλιστα, ο πόνος γίνεται τόσο δυνατός, που δεν μπορείτε να κρατήσετε ούτε ένα ποτήρι νερό.

Βρείτε τον ένοχο:
Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί: Είτε από χρήση του «ποντικιού» στο pc είτε από σήκωμα βαριάς τσάντας, οπότε προκαλείται επικονδυλίτιδα του έξω κονδύλου (tennis elbow), φλεγμονή του τένοντα ή τενοντίτιδα. Επίσης, λόγω πίεσης (όταν ακουμπά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα στο γραφείο).

Πώς θα προλάβετε τον πόνο:
Οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγετε τη μονόπλευρη χρήση (του ενός χεριού) και επίσης να αποφεύγετε την υπέρ-χρήση (να διακόπτετε, π.χ., το γράψιμο με μικρά, συχνά διαλείμματα). Μια καλή συμβουλή που μας δίνει ο κ. Δημητρίου είναι, πριν ξεκινήσουμε και αφότου τελειώσουμε μια χειρωνακτική εργασία, να κάνουμε κάποιες διατάσεις τεντώνοντας τα δάχτυλα κι αποφορτίζοντας τους καρπούς τραβώντας τους προς τα έξω. Όταν μάλιστα υπάρχει και ο παραμικρός πόνος, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ελαστικούς επιδέσμους, οι οποίοι μειώνουν την κινητικότητα, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα τους σφίξουμε πολύ, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στις παλάμες.

Πώς θα ανακουφιστείτε:
Με φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, νάρθηκα, τοπική έγχυση κορτιζόνης, εργονομική παρέμβαση και σπανίως με χειρουργική επέμβαση.

Μην ξεχνάτε και τις φυσικές θεραπείες
Οι χρόνιοι ή οι περιστασιακοί πόνοι της μέσης, της πλάτης ή του αυχένα αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με εναλλακτικές θεραπείες.

Νευρομυϊκό μασάζ: Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, γιατί λύνει το σώμα και χαλαρώνει τους τεντωμένους μυς. Στην πρακτική εφαρμογή, ο θεραπευτής με ειδικά μελετημένες κινήσεις των χεριών του ευθυγραμμίζει και επαναφέρει τις αρθρώσεις στη σωστή τους θέση. Συχνά χρησιμοποιεί και αιθέρια έλαια.

Θαλασσοθεραπεία: Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για τους πόνους της πλάτης και γενικά της σπονδυλικής στήλης. Αυτό γιατί η άνωση του νερού επιτρέπει να εκτελούνται κινήσεις οι οποίες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στο έδαφος. Επίσης, μέσα στο νερό το σώμα σας έχει την ιδιότητα να απαλλάσσεται από το βάρος του. Έτσι, οι ασκήσεις, σε συνδυασμό με τη δράση των θαλασσινών αλάτων, είναι ό,τι καλύτερο για το μυοσκελετικό σας σύστημα.

Κινησιοθεραπεία: Είναι ένα είδος σωματικής εκπαίδευσης. Βασίζεται σε απλές, άνετες, μικρές κινήσεις που βοηθούν το σώμα να βελτιώσει την κινητική του κατάσταση.

Χειροπρακτική: Είναι αποδεδειγμένα ευεργετική στους χρόνιους πόνους. Η μέθοδος που εφαρμόζεται με συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών στην πονεμένη περιοχή, ανακουφίζει και βοηθά στην επαναφορά της σωστής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. w

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ