Δώστε τέλος στους πόνους

29.10.2008
Πονούν συχνά η πλάτη, η μέση ή ο αυχένας σας; Υποφέρετε από πόνους στα γόνατα ή τους αγκώνες; Μάθετε τι φταίει για όλα αυτά και κυρίως πάρτε τα μέτρα σας, ώστε να προλάβετε τα χειρότερα.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα, μια νέα κατηγορία εργαζομένων που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοια προβλήματα είναι οι υπάλληλοι γραφείου και γενικά τα άτομα που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κι εσείς παρόμοιες... ευαισθησίες, οι παρακάτω συμβουλές των ειδικών σάς αφορούν άμεσα. Άλλωστε, όπως μας επισήμανε και ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος: «Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος γενικά, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επώδυνες καταστάσεις και σωματική ανικανότητα».

ΓΟΝΑΤΑ
Ο πόνος στα γόνατα απασχολεί έναν στους πέντε ανθρώπους. Παρ όλα αυτά, οι ειδικοί είναι γενικά καθησυχαστικοί και εξηγούν ότι, με εξαίρεση τους οξείς πόνους, που είναι άμεση συνέπεια τραυματισμών, ή αυτούς που συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. έντονο πρήξιμο), στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Βρείτε τον ένοχο:
Συχνά, σε νέους κυρίως ανθρώπους, υποκρύπτεται κάποια πάθηση του χόνδρου της επιγονατίδας, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες ο οξύς πόνος που συνοδεύεται και από πρωινή δυσκαμψία μπορεί να είναι αρθρίτιδα. Ο πόνος μπορεί όμως να οφείλεται και στις πολλές ώρες που τα γόνατα βρίσκονται σε κάμψη, θέση που ατροφεί τους μυς γύρω από αυτά. Επίσης μια πιθανότητα που θα πρέπει να διερευνήσετε είναι ο πόνος να προέρχεται αντανακλαστικά από κάποιο άλλο πρόβλημα (συνήθως της μέσης ή του ισχίου).

Πώς θα προλάβετε τον πόνο:
Πρέπει να γνωρίζετε ότι γύρω από το γόνατο υπάρχουν διάφοροι τένοντες και, αν γυμνάζεστε ή δουλεύετε με τρόπο που καταπονείτε τα πόδια σας, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή. Προσέχετε λοιπόν τις απότομες κινήσεις, φροντίστε να μην πάρετε περιττά κιλά και γενικά γυμνάζετε τα πόδια σας με κάθε ευκαιρία. Αποφεύγετε επίσης την κούραση, την ορθοστασία και τις κινήσεις που καταπονούν το γόνατο (βαθιά καθίσματα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, γονάτισμα κ.λπ.). Και φυσικά να μην κάθεστε πολλές ώρες με τα γόνατα λυγισμένα.

Πώς θα ανακουφιστείτε:
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Δημητρίου, όταν τα γόνατα πονούν ή είναι πρησμένα, μπορούμε να τοποθετήσουμε στο πονεμένο σημείο πάγο για 2-4 λεπτά και μετά να κάνουμε ελαφρύ μασάζ με λάδι ή κρέμα άρνικας.

Ο γιατρός, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, ίσως σας συστήσει να κάνετε φυσικοθεραπείες, ασκήσεις

ενίσχυσης των μυών (με βαράκια σε τεντωμένα πόδια), να κολυμπάτε, να αποφεύγετε το πολύωρο περπάτημα, να χάσετε κιλά κ.λπ.

Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, σήμερα μπορεί να αποκατασταθεί χειρουργικά με μια νέα μέθοδο, τη λεγόμενη «υπολογιστικά καθοδηγούμενη ορθοπεδική χειρουργική (navigation systems)».

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ