Εκείνα που ξέχασε να σου πει ο γυναικολόγος

16.06.2010
Ποιά είναι τα πράγματα που μπορεί να ξεχάσει να σου αναφέρει ο γυναικολόγος αλλά έχουν μεγάλη σημασία και αξία για την γυναικολογική σου υγεία;

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο αποτελεί μεγάλο άγχος για κάθε γυναίκα. Είναι ο/ η γιατρός που θα σε δει γυμνή σε όλο σου το μεγαλείο, γεγονός που από μόνο του σε αγχώνει. Έτσι, αντί να κάνεις τις ερωτήσεις που θέλεις, καταλήγεις σιωπηλή και δεν μαθαίνεις όσα πρέπει. Ποιά είναι τα πράγματα που μπορεί να ξεχάσει να σου αναφέρει ο γυναικολόγος αλλά έχουν μεγάλη σημασία και αξία για την γυναικολογική σου υγεία;

Ούρησε πριν το σεξ:

Όσο σημαντικό είναι το να ουρήσεις μετά το σεξ, εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψή σου στην τουαλέτα πριν την σεξουαλική πράξη. Όσο πιο γεμάτη είναι η κύστη σου, τόσο αυξάνονται και πληθύνονται τα βακτήρια στην περιοχή. Έτσι και το σεξ δεν ευχαριστιέσαι και κινδυνεύεις να βρεθείς μια ωραιότατη ουρολοίμωξη στο τσεπάκι!

Πλύνε τα χέρια σου όσο πιο συχνά μπορείς:

Το συχνό πλύσιμο των χεριών ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης κρίνεται απαραίτητο για ν' αποφύγεις την επαφή με ιούς όπως ο Κυτταρομελαοϊός (CMV) που υπάρχει στα σωματικά υγρά και τα ούρα. Αν ο ιός δραστηριοποιηθεί, η έγκυος μπορεί να τον μεταδώσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Το μωρό που θα γεννηθεί μπορεί να υποφέρει από κινητικά προβλήματα, απώλεια όρασης και κώφωση αλλά και να φτάσει ακόμα και στο θάνατο. Οι αριθμοί δείχνουν τη σοβαρότητα του θέματος. Ένα στα 150 παιδιά γεννιούνται με CMV ενώ 66% των γυναικών δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του ιού. Πλύνε τα χέρια σου όσο πιο συχνά μπορείς ενώ μην ξεχνάς πως ο Ιούνιος είναι ο μήνας πρόληψης για τον Κυτταρομελαοϊό.

Απόφυγε το ταμπόν πριν πέσεις για ύπνο:

Όχι δεν θα σε στείλει στο θάνατο ένα ταμπονάκι πριν τον ύπνο αλλά είναι προτιμότερο να βάλεις σερβιετάκι πριν την κατάκλιση. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερες ώρες παραμένει το ταμπόν στο σώμα σου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων. Στο αίμα τρέφονται πολλά βακτήρια οπότε όσο περισσότερο μένεις με το ίδιο ταμπόν, τόσο κινδυνεύεις ν' αναπτύξεις κάποια μόλυνση. Ειδικά όσο κοιμάσαι (πάνω από 5-6 ώρες) η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη. Προτίμησε το ταμπόν για ελαφριά ροή αίματος και μόνο εφόσον έχεις τη δυνατότητα να το αλλάζεις κάθε 2 με 3 ώρες.

Τα παραπανίσια κιλά φέρνουν ακράτεια:

Η πίεση που ασκούν στην ουροδόχο κύστη τα παραπανίσια κιλά μπορεί να φέρει μια μικρή ακράτεια κάθε φορά που θέλεις να φτερνιστείς, να γελάσεις ή να γυμναστείς. Όσο πιο δυνατοί είναι οι πυελικοί μύες, τόσο πιο εύκολα θ' αποφύγεις την μερική ακράτεια.

Πες ναι στα βαμβακερά εσώρουχα όσο γυμνάζεσαι:

Προτίμησε τα βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα, ειδικά την ώρα που γυμνάζεσαι. Τα ιδρωμένα συνθετικά κυλοτάκια γίνονται εστία ανάπτυξης βακτηρίων. Μόνο τα βαμβακερά εσώρουχα έχουν την ικανότητα ν' απορροφούν την υγρασία ευκολότερα μειώνοντας την ευκολία ανάπτυξης μικροβίων.

Στρινγκ λέω και κλαίω:

Μπορεί τα στρινγκ εσώρουχα και μαγιό να είναι στη μόδα αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα για την πρόκληση μολύνσεων και ερεθισμών στην ευαίσθητη περιοχή. Τα στριγκάκια σπάνια εφαρμόζουν σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχει τριβή της μικρής σου περιοχή με τα ρούχα και να προκαλούνται ερεθισμοί λοιμώξεις ακόμα και φλεγμονές. Φρόντισε το στρινγκ εσώρουχο που θα φορέσεις να είναι βαμβακερό και να εφαρμόζει σωστά. Όσο για τα κοφτά στρινγκ και μπραζίλιαν μαγιό, φόρεσέ τα με σύνεση, φρόντιζε να τα αλλάζεις αμέσως μετά το μπάνιο και μην κάθεσαι στην άμμο με αυτά γιατί οι μύκητες καραδοκούν.

Κ.Π