Τα πάντα για την βλεφαροπλαστική

20.01.2009
Τα μάτια μας είναι το πρώτο στοιχείο του προσώπου όπου φαίνεται η ηλικία, η κούραση, το ξενύχτι, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά μας και εκφράζει τις συγκινήσεις μας. Η περιοχή των ματιών είναι η πρώτη στο πρόσωπο που παρουσιάζει προβλήματα και μάλιστα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες. Όμως πριν παραδοθείς στο χειρουργικό νυστέρι, μάθε τα πάντα για τη βλεφαροπλαστική.

Τα μάτια μας είναι το πρώτο στοιχείο του προσώπου όπου φαίνεται η ηλικία, η κούραση, το ξενύχτι, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά μας και εκφράζει τις συγκινήσεις μας. Η περιοχή των ματιών είναι η πρώτη στο πρόσωπο που παρουσιάζει προβλήματα και μάλιστα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες. Όμως πριν παραδοθείς στο χειρουργικό νυστέρι, μάθε τα πάντα για τη βλεφαροπλαστική.

Είναι αλήθεια πως: η περιοχή των ματιών έχει ελάχιστο υποδόριο λίπος, εξαιρετικά μαλακούς ιστούς και τους πιο λεπτούς μυς του ανθρώπινου σώματος. Υπολογίζεται ότι τα βλέφαρα ανεβοκατεβαίνουν 6.000 έως 10.000 φορές την ημέρα, είναι λοιπόν κατανοητή η καταπόνηση που υφίσταται καθημερινά η ευαίσθητη αυτή περιοχή του προσώπου. Επιπλέον, το στρες, ο ήλιος, ο άνεμος, η κατανάλωση αλατιού, οι πολλές ώρες εργασίας, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι αλλεργίες, η μολυσμένη ατμόσφαιρα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αισθητικού προβλήματος, στο οποίο τελική και οριστική λύση προσφέρεται μόνο μέσω της πλαστικής χειρουργικής.

Πώς γίνεται: η βλεφαροπλαστική, σε συνδυασμό με lasers και peelings, είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιείται για να ξαναζωντανέψει το βλέμμα, να φύγουν οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια και για να εξαφανιστεί το βάρος των βλεφάρων αλλά και να φανούν τα μάτια πιο ξεκούραστα. Αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των κύκλων που δημιουργούνται από την ύπαρξη λίπους γύρω από τα μάτια και τη χαλάρωση του δέρματος γύρω από αυτά. Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά για κάθε μάτι και γίνεται με τοπική αναισθησία (ο χειρουργός ζητά από τον ασθενή να κινεί τα μάτια του για να ελέγχει το αποτέλεσμα). Η βλεφαροπλαστική, εάν γίνεται συνετά, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα μάτια.

Η διακριτική βλεφαροπλαστική, συνδυασμένη με την ανόρθωση των φρυδιών, είναι μια λεπτή επέμβαση που γίνεται με μοντέρνα, καλοσχεδιασμένα εργαλεία και απορροφήσιμα νήματα από εκπαιδευμένα χέρια ενός ειδικού πλαστικού χειρουργού σε περίπου μιάμιση ώρα, με τοπική αναισθησία. Δεν είναι καθόλου ανυπόφορη, ούτε επώδυνη ή κουραστική.

Η ενδιαφερόμενη θα φύγει για το σπίτι του λίγη ώρα μετά την επέμβαση, όμως θα είναι ελαφρά πρησμένος στο πρόσωπο για μία εβδομάδα.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.lifting.gr

Έκφραση: μετά τη βλεφαροπλαστική η έκφραση θα παραμείνει ίδια και το βλέμμα θα αποκτήσει τη λάμψη της νεότητας, δεν θα δείχνει πια βαρύ και κουρασμένο. Θα έχει απομακρυνθεί το περιττό λίπος γύρω από τα μάτια και η ροή των φυσικών γραμμών δεν θα έχει καθόλου διαταραχθεί. Το βλέμμα θα είναι πιο ελκυστικό και σίγουρο για το μέλλον.

Σημάδια: η βλεφαροπλαστική δεν αφήνει σημάδια. Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, οι λεπτές τομές θα δώσουν τη θέση τους σε δύο καλά κρυμμένες ροζ γραμμές, μία κοντά στις κάτω βλεφαρίδες και μία άλλη στη ρυτίδα που από τη φύση του διαθέτει το άνω βλέφαρο, όταν διπλώνεται για να ανοιγοκλείσει. Οι γραμμές αυτές θα εξαφανιστούν έναν μήνα μετά. Το make up μπορεί να επαναληφθεί την έβδομη μέρα μετά τη διακριτική βλεφαροπλαστική.

Άνετα και γρήγορα: σε καμία φάση της επέμβασης, της ανάρρωσης και της επούλωσης δεν μένουν τα μάτια κλειστά. Το άτομο που έκανε την επέμβαση είναι σε θέση να εξυπηρετηθεί μόνο του, επικοινωνεί άνετα με το περιβάλλον του, αλλά συνιστάται να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές για μία εβδομάδα, οπότε θα έχει απομακρυνθεί εντελώς το οίδημα από την επέμβαση.

Οι πληροφορίες δόθηκαν σε συνεργασία με τον δρ. Ιωάννη Λύρα: Πλαστικό χειρούργο(Δ/ντή Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής) www.ioannislyras.gr