Από την στιγμή που σου ήρθε η πρώτη περίοδος, βρέθηκες να κανονίζεις μήνες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, σταμάτησες το κολυμβητήριο και την ιππασία και κλείνεσαι στο σπίτι κάθε φορά που βρίσκεσαι στις δύσκολες ημέρες του κύκλου. Όμως, έχεις αναρωτηθεί πώς μπορεί η περίοδος να γίνει παιχνιδάκι; Η λύση είναι μία: το ταμπόν έρχεται για να σε βοηθήσει να νιώθεις τόσο άνετα κατά τη διάρκεια της περιόδου όπως σε οποιαδήποτε μέρα της ζωής σου;
Τι είναι το ταμπόν και πώς λειτουργεί;
Τα ταμπόν όπως και οι σερβιέτες είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν την ροή των εκκρίσεων κατά τον έμμηνο κύκλο. Τα ταμπόν είναι φτιαγμένα από απαλό βαμβάκι που είναι πεπιεσμένο σε ένα κυλινδρικό σχήμα βοηθώντας στην εύκολη τοποθέτησή τους. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ταμπόν που εξυπηρετούν την διαφορετική ροή αίματος.
Πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις;
Η εισαγωγή του ταμπόν είναι εύκολη αρκεί να χαλαρώσεις. Αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις το ταμπόν για πρώτη φορά, φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που θα βρεις στο κουτί ή να μιλήσεις σε κάποιον πιο έμπειρο. Αν είσαι νευρική, οι μυς τις περιοχής θα είναι αρκετά σφιχτοί, εμποδίζοντας τη σωστή τοποθέτηση του ταμπόν.
Γενικά:
* Κάθισε σε μια άνετη στάση(μερικές γυναίκες προτιμούν να τοποθετούν το πόδι του σε κάποιο στήριγμα για να μπορούν να έχουν καλύτερη οπτική επαφή με την περιοχή). Κράτησε το ταμπόν με τα δάχτυλα ή τον ειδικό μηχανισμό τοποθέτησης.
* Αν αισθάνεσαι κάποια ενόχληση, αυτό σημαίνει πως το ταμπόν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή όσο βαθιά θα έπρεπε.
* Το κορδονάκι στην άκρη του ταμπόν θα πρέπει να προεξέχει και να είναι εμφανές. Το δε κορδονάκι του είναι τοποθετημένο με ασφάλεια, δεμένο σφικτά και αντέχει δύναμη πάνω από 9 κιλά.
* Για να βγάλεις το ταμπόν, αρκεί να τραβήξεις προσεκτικά το κορδονάκι.
* Αν το ταμπόν είναι τοποθετημένο σωστά, δεν θα το αισθάνεσαι σχεδόν καθόλου.
Μύθοι και πραγματικότητα περί ταμπόν
1. Ο μύθος: τα ταμπόν προκαλούν μολύνσεις
Η πραγματικότητα:βάσει ερευνών που έχουν γίνει από την εμφάνιση τους, τα ταμπόν είναι απολύτως ασφαλή και δεν διαταράσσουν τα υγρά του τραχήλου. Το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ταμπόν είναι χειρουργικό και εγκεκριμένο από τους οργανισμούς υγείας. Μην ξεχνάς πως το ταμπόν είναι προϊόν που συνιστούν και οι γυναικολόγοι στο σύνολό τους.
2. Ο μύθος: αν δεν έχεις σεξουαλική επαφή, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ταμπόν.
Η πραγματικότητα: ο παρθενικός υμένας είναι ιδιαίτερα ελαστικός και έχει ένα φυσικό άνοιγμα απ όπου αποβάλλονται τα υγρά της περιόδου. Αυτό το άνοιγμα επιτρέπει την εισαγωγή του ταμπόν (προσεκτικά πάντα) χωρίς να δημιουργήσει τραυματισμό.
3. Ο μύθος: το ταμπόν δεν μένει σταθερό
Η πραγματικότητα: το ταμπόν παραμένει στη θέση του και δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, το ταμπόν εφαρμόζει ομοιόμορφα στον κόλπο κάνοντας απαγορευτικές τις διαρροές που μπορεί να έχεις με τα κοινά σερβιετάκια.
Έξτρα συμβουλές
* Την πρώτη φορά που χρησιμοποιείς το ταμπόν, διάλεξε το πιο μικρό μέγεθος που κυκλοφορεί στην αγορά.
* Αν ο ειδικός μηχανισμός (απλικατέρ) σε δυσκολεύει, χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου.
* Άλλαξε το ταμπόν κάθε τέσσερις ώρες, ανάλογα και με τη ροή που έχεις.
* Πριν και μετά την χρήση του ταμπόν, πλύνε καλά τα χέρια σου.
* Τα ταμπόν διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την περίπτωση (για μικρή ροή, για μικρή έως κανονική, για κανονική έως μεγάλη ροή, για μεγάλη ροή για γυναίκες που μόλις γέννησαν). Θα επιλέξεις το κατάλληλο για την περίπτωσή σου.
Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ και τι σχέση έχει με τη χρήση του ταμπόν;
Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια μόλυνση πολύ σπάνια που μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη. Συναντάται και σε άντρες και σε γυναίκες, φαίνεται όμως πως προτιμά τον γυναικείο πληθυσμό και ειδικά κοπέλες που φορούν ταμπόν. Τα ταμπόν δεν προκαλούν από μόνα τους το τοξικό σοκ. Αντίθετα η μόλυνση προκύπτει από το βακτήριο σταφυλόκοκκο που εμφανίζεται στην περιοχή. Αν αφήσεις το ταμπόν υπερβολικά πολύ μέσα στον κόλπο, δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων ένα από τα οποία είναι και ο σταφυλόκοκκος.
Αν νιώσεις συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του απλού κρυώματος, όπως ξαφνικός υψηλός πυρετός,. έξαψη, διάρρεια, ζαλάδα, τάση προς εμέτό, επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου.